Kísérletezz bátran! - akár új alapanyagokkal is!

Dátum 2019. április 26.

Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelni! Sokszor ódzkodunk az új alapanyagoktól, és félve használjuk őket. Most összegyűjtöttünk pár hasznos tippet ahhoz, hogy ti is bátrabban nyúlhassatok ezekhez az összetevőkhöz.​

Napjainkban szinte követhetetlen számú diéta létezik, sokan ráadásul nem feltétlenül divatból, hanem kényszerből igazodnak valamelyikhez.

Bátran kísérletezzünk új alapanyagokkal

Természetesen, ha nem is muszáj valakinek egy adott diétát követni, akkor is érdemes körülnézni a receptek között és a boltok polcain, hogy melyek azok az alapanyagok, amikkel akár csak alkalmanként feldobhatjuk a süteményeket, kipróbálhatunk egy-egy alak, vagy egészségbarátabb verziót is valamilyen receptből.

Álljon bármilyen indok kísérletező kedvünk hátterében, egy dolog biztos: ilyenkor jellemzően új, ismeretlen alapanyagok kerülnek a konyhába, melyek használatára nem mindig érvényesek a korábban már megszokott praktikák.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Keressünk recepteket az alternatív alapanyagokhoz

Ma már számtalan féle lisztet találhatunk: teljes kiőrlésű, gluténmentes, manióka vagy éppen főzőbanán liszt - ezeket már mind levehetjük az áruházak polcairól.

Az egyik legfontosabb tanács talán az összes alternatív alapanyagra vonatkoztatva, hogy soha ne próbáljunk meg ugyanabból az alapreceptből, ugyanazokkal az arányokkal dolgozni, amit egy adott süteményhez korábban használtunk.

Eleinte keressünk olyan recepteket, amelyek kifejezetten ezzel a hozzávalóval készülnek, amíg ki nem ismerjük azt.

Sok liszt több folyadékot vesz fel, egyes lisztek viszont épp ellenkezőleg, sokkal szárazabb, “törősebb” tésztát eredményezhetnek.

Ha egy receptben többféle lisztet ajánlanak, azt is érdemes megfogadni, mert többnyire ezek a receptek úgy vannak összeállítva, hogy a lisztek együttes tulajdonságai fogják azt az eredményt adni, amit a recept ígér.

Fontos az adagolásra vonatkozó tájékoztatás

Az édesítőszerekkel kapcsolatban is fontos megfogadni az alaptanácsot: figyelmesen olvassuk el, mit írnak a csomagoláson a használatukról, ugyanis itt biztosan találunk az adagolásra vonatkozó hiteles instrukciókat.

Az édesítőszerek nagy része édesebb, mint a hagyományosan használt kristálycukor, ezért ha ugyanazt a mennyiséget használjuk, amit a hagyományos receptben tennénk, akkor süteményünk szinte biztosan túl édes lesz.

Bizonyos édesítőszereknél a mellékízzel is számolnunk kell: nagyon változó lehet, hogy ki minek tolerálja jobban az ízét. Van, aki kifejezetten kedveli például a sztívia jellegzetes mellékízét és van, akit a világból ki lehet kergetni vele. Ugyanakkor ügyes fűszerezéssel sok mellékízt semlegesíteni lehet.

Az új alapanyagok elsőre szinte mindig furcsák, de kis gyakorlattal elsajátítható a használatuk, és ha már rutint szerzünk a kezelésükben, akkor ezekkel is isteni sütiket készíthetünk a család esetleg diétázó, vagy egy különleges étkezési irányzatot követő tagjai számára.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!