Kísérletezz bátran! - akár új alapanyagokkal is!
Napjainkban szinte követhetetlen számú diéta létezik, sokan ráadásul nem feltétlenül divatból, hanem kényszerből igazodnak valamelyikhez.
Természetesen, ha nem is muszáj valakinek egy adott diétát követni, akkor is érdemes körülnézni a receptek között és a boltok polcain, hogy melyek azok az alapanyagok, amikkel akár csak alkalmanként feldobhatjuk a süteményeket, kipróbálhatunk egy-egy alak, vagy egészségbarátabb verziót is valamilyen receptből.
Álljon bármilyen indok kísérletező kedvünk hátterében, egy dolog biztos: ilyenkor jellemzően új, ismeretlen alapanyagok kerülnek a konyhába, melyek használatára nem mindig érvényesek a korábban már megszokott praktikák.
Ma már számtalan féle lisztet találhatunk: teljes kiőrlésű, gluténmentes, manióka vagy éppen főzőbanán liszt - ezeket már mind levehetjük az áruházak polcairól.
Az egyik legfontosabb tanács talán az összes alternatív alapanyagra vonatkoztatva, hogy soha ne próbáljunk meg ugyanabból az alapreceptből, ugyanazokkal az arányokkal dolgozni, amit egy adott süteményhez korábban használtunk.
Eleinte keressünk olyan recepteket, amelyek kifejezetten ezzel a hozzávalóval készülnek, amíg ki nem ismerjük azt.
Sok liszt több folyadékot vesz fel, egyes lisztek viszont épp ellenkezőleg, sokkal szárazabb, “törősebb” tésztát eredményezhetnek.
Ha egy receptben többféle lisztet ajánlanak, azt is érdemes megfogadni, mert többnyire ezek a receptek úgy vannak összeállítva, hogy a lisztek együttes tulajdonságai fogják azt az eredményt adni, amit a recept ígér.
Az édesítőszerekkel kapcsolatban is fontos megfogadni az alaptanácsot: figyelmesen olvassuk el, mit írnak a csomagoláson a használatukról, ugyanis itt biztosan találunk az adagolásra vonatkozó hiteles instrukciókat.
Az édesítőszerek nagy része édesebb, mint a hagyományosan használt kristálycukor, ezért ha ugyanazt a mennyiséget használjuk, amit a hagyományos receptben tennénk, akkor süteményünk szinte biztosan túl édes lesz.
Bizonyos édesítőszereknél a mellékízzel is számolnunk kell: nagyon változó lehet, hogy ki minek tolerálja jobban az ízét. Van, aki kifejezetten kedveli például a sztívia jellegzetes mellékízét és van, akit a világból ki lehet kergetni vele. Ugyanakkor ügyes fűszerezéssel sok mellékízt semlegesíteni lehet.
Az új alapanyagok elsőre szinte mindig furcsák, de kis gyakorlattal elsajátítható a használatuk, és ha már rutint szerzünk a kezelésükben, akkor ezekkel is isteni sütiket készíthetünk a család esetleg diétázó, vagy egy különleges étkezési irányzatot követő tagjai számára.
Kapcsolódó cikkek

Könnyű desszertek tavaszra
A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.


Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!
