Kísérletezz bátran! - akár új alapanyagokkal is!
Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelni! Sokszor ódzkodunk az új alapanyagoktól, és félve használjuk őket. Most összegyűjtöttünk pár hasznos tippet ahhoz, hogy ti is bátrabban nyúlhassatok ezekhez az összetevőkhöz.
Napjainkban szinte követhetetlen számú diéta létezik, sokan ráadásul nem feltétlenül divatból, hanem kényszerből igazodnak valamelyikhez.
Bátran kísérletezzünk új alapanyagokkal
Természetesen, ha nem is muszáj valakinek egy adott diétát követni, akkor is érdemes körülnézni a receptek között és a boltok polcain, hogy melyek azok az alapanyagok, amikkel akár csak alkalmanként feldobhatjuk a süteményeket, kipróbálhatunk egy-egy alak, vagy egészségbarátabb verziót is valamilyen receptből.
Álljon bármilyen indok kísérletező kedvünk hátterében, egy dolog biztos: ilyenkor jellemzően új, ismeretlen alapanyagok kerülnek a konyhába, melyek használatára nem mindig érvényesek a korábban már megszokott praktikák.
Keressünk recepteket az alternatív alapanyagokhoz
Ma már számtalan féle lisztet találhatunk: teljes kiőrlésű, gluténmentes, manióka vagy éppen főzőbanán liszt - ezeket már mind levehetjük az áruházak polcairól.
Az egyik legfontosabb tanács talán az összes alternatív alapanyagra vonatkoztatva, hogy soha ne próbáljunk meg ugyanabból az alapreceptből, ugyanazokkal az arányokkal dolgozni, amit egy adott süteményhez korábban használtunk.
Eleinte keressünk olyan recepteket, amelyek kifejezetten ezzel a hozzávalóval készülnek, amíg ki nem ismerjük azt.
Sok liszt több folyadékot vesz fel, egyes lisztek viszont épp ellenkezőleg, sokkal szárazabb, “törősebb” tésztát eredményezhetnek.
Ha egy receptben többféle lisztet ajánlanak, azt is érdemes megfogadni, mert többnyire ezek a receptek úgy vannak összeállítva, hogy a lisztek együttes tulajdonságai fogják azt az eredményt adni, amit a recept ígér.
Fontos az adagolásra vonatkozó tájékoztatás
Az édesítőszerekkel kapcsolatban is fontos megfogadni az alaptanácsot: figyelmesen olvassuk el, mit írnak a csomagoláson a használatukról, ugyanis itt biztosan találunk az adagolásra vonatkozó hiteles instrukciókat.
Az édesítőszerek nagy része édesebb, mint a hagyományosan használt kristálycukor, ezért ha ugyanazt a mennyiséget használjuk, amit a hagyományos receptben tennénk, akkor süteményünk szinte biztosan túl édes lesz.
Bizonyos édesítőszereknél a mellékízzel is számolnunk kell: nagyon változó lehet, hogy ki minek tolerálja jobban az ízét. Van, aki kifejezetten kedveli például a sztívia jellegzetes mellékízét és van, akit a világból ki lehet kergetni vele. Ugyanakkor ügyes fűszerezéssel sok mellékízt semlegesíteni lehet.
Az új alapanyagok elsőre szinte mindig furcsák, de kis gyakorlattal elsajátítható a használatuk, és ha már rutint szerzünk a kezelésükben, akkor ezekkel is isteni sütiket készíthetünk a család esetleg diétázó, vagy egy különleges étkezési irányzatot követő tagjai számára.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
