Mézes csodák
2019. január 17.Ezen a héten a kedvelt mesehős, Micimackó kedvencét, egy csodálatos hozzávalót, a mézet helyeztük összeállításunk középpontjába.
Micimackó kedvence
Ha a mézimádatot egyetlen ikonikus személyhez, lényhez kellene kapcsolni, sokaknak talán jogosan Micimackó jutna az eszébe. Nem véletlenül, hiszen a kedvesen és egyszerűen bölcs, puhán gömbölyű pocakos mackó a mesében mindenek felett szereti az aranyló, édes mézet.
Figyeljük a méz minőségére
Micimackó gondolatai a nap nagy részében a méz körül járnak és nem egyszer valós veszélybe is sodorja magát vagy azzal, hogy próbálja megszerezni az értékes eledelt, vagy azzal, hogy annyit fogyaszt belőle, hogy be is ragad a másik szereplő, Nyuszi lakhelyének ajtajába.
Nekünk szerencsére nem kell nyaktörő mutatványokat végeznünk, ha mézhez szeretnénk jutni, de arra érdemes figyelnünk, hogy jó minőségű mézet vegyünk. Vásárlásnál segítségünkre lehet, ha megmozgatjuk egy kicsit az üveget és ha úgy látjuk, a méz túl híg, akkor lehet, hogy érdemesebb egy másik terméket keresnünk. Ha viszont a mézünk egy idő után kristályos lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű terméket választottunk, legközelebb is bátran megvehetjük.
Számos mézfajtából választhatunk
A méznek rengeteg pozitív tulajdonsága van, amiket érdemes kihasználni még sütéskor is. Bár igaz, hogy hő hatására az értékes anyagok mennyiségecsökken a mézben, de nem tűnik el belőle minden, illetve a közkeletű hiedelemmel ellentétben mérgezővé sem válik a tudományos kutatások alapján.
Ha mézzel készítjük a süteményünket, ne válasszunk túl karakteres ízű mézeket, mint amilyen a hárs, a fenyőméz, vagy a gesztenyeméz, mert ezek a jellegzetes aromájú hozzávalók elvihetik a sütemény ízét. Sütéshez nyugodtan használhatjuk az olcsóbb mézfajtákat is. De választhatunk minél édesebb mézfajtát is, amiből akár kevesebbet is elég használnunk, így kicsit csökkenthetjük a sütemények energiatartalmát. Kiváló lehet erre a célra például az egyik legédesebbként számontartott mézontófűméz.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.