Mézes csodák
Ezen a héten a kedvelt mesehős, Micimackó kedvencét, egy csodálatos hozzávalót, a mézet helyeztük összeállításunk középpontjába.
Micimackó kedvence
Ha a mézimádatot egyetlen ikonikus személyhez, lényhez kellene kapcsolni, sokaknak talán jogosan Micimackó jutna az eszébe. Nem véletlenül, hiszen a kedvesen és egyszerűen bölcs, puhán gömbölyű pocakos mackó a mesében mindenek felett szereti az aranyló, édes mézet.
Figyeljük a méz minőségére
Micimackó gondolatai a nap nagy részében a méz körül járnak és nem egyszer valós veszélybe is sodorja magát vagy azzal, hogy próbálja megszerezni az értékes eledelt, vagy azzal, hogy annyit fogyaszt belőle, hogy be is ragad a másik szereplő, Nyuszi lakhelyének ajtajába.
Nekünk szerencsére nem kell nyaktörő mutatványokat végeznünk, ha mézhez szeretnénk jutni, de arra érdemes figyelnünk, hogy jó minőségű mézet vegyünk. Vásárlásnál segítségünkre lehet, ha megmozgatjuk egy kicsit az üveget és ha úgy látjuk, a méz túl híg, akkor lehet, hogy érdemesebb egy másik terméket keresnünk. Ha viszont a mézünk egy idő után kristályos lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű terméket választottunk, legközelebb is bátran megvehetjük.
Számos mézfajtából választhatunk
A méznek rengeteg pozitív tulajdonsága van, amiket érdemes kihasználni még sütéskor is. Bár igaz, hogy hő hatására az értékes anyagok mennyiségecsökken a mézben, de nem tűnik el belőle minden, illetve a közkeletű hiedelemmel ellentétben mérgezővé sem válik a tudományos kutatások alapján.
Ha mézzel készítjük a süteményünket, ne válasszunk túl karakteres ízű mézeket, mint amilyen a hárs, a fenyőméz, vagy a gesztenyeméz, mert ezek a jellegzetes aromájú hozzávalók elvihetik a sütemény ízét. Sütéshez nyugodtan használhatjuk az olcsóbb mézfajtákat is. De választhatunk minél édesebb mézfajtát is, amiből akár kevesebbet is elég használnunk, így kicsit csökkenthetjük a sütemények energiatartalmát. Kiváló lehet erre a célra például az egyik legédesebbként számontartott mézontófűméz.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
