Milyen süteményt vigyünk magunkkal a strandra?
Első blikkre nem tűnik nehéznek a válasz, hiszen ha úgyis kikapcsolódni megyünk, csomagoljuk a kedvencünket!
Fontos az óvatosság!
Ám ha jobban belegondolunk, hamar rájövünk, hogy ez bizony sokszor nem célravezető, egy „strandsütinek” ugyanis számos kritériumnak kell megfelelnie. És az csak egy, hogy legyen nagyon-nagyon finom.
Az egyik legfontosabb szempont, hogy bírja a meleget. Hiába vagyunk oda a krémes-habos csodákért, ezeket inkább tartogassuk a hazaérkezésünk utánra. Lehet, hogy viszünk hűtőtáskát, de akkor is jobb az óvatosság: a krémes, tejtermékeket tartalmazó, gyorsan romló finomságokat inkább hagyjuk otthon!
Mutatjuk, mi minden kerülhet a piknikkosárba vagy a hűtőtáskába
Hasonló a helyzet azokkal a sütikkel is, amelyek hajlamosak az olvadásra, igen, ezúttal a csoki sem a barátunk, és jobb, ha cukros bevonatokkal sem próbálkozunk. Bár az egészségünkre szerencsére nem ártalmasak, viszont a rövid idő alatt kiszáradó harapnivalók sem alkalmasak arra, hogy órákat töltsenek a melegben. Szerencsére a kör ezzel nem zárult be, számos süteményt csomagolhatunk magunkkal a strandra.
Szuper választás a kelt tészta, édesen és sósan is elkészíthetjük a kiruccanásra. Ha szendvicseket pakolnánk a táskánkba, süssünk házi péksüteményt, például tönkölybúzás veknit! Töltsük meg kedvünk szerint, válasszunk szalámit vagy kolbászt, illetve zöldségnek répát, uborkát, ezeket jobban bírják a meleget. De akár humuszt (fűszeres csicseriborsókrémet) is készíthetünk, a veknik tökéletesek lesznek tunkolni. Ha nem vesződnénk külön szendvicsgyártással, egyszerűen gyúrjuk bele a „feltéteket” a kelt tésztába, apróra vágott szalonnával, sonkával, sajttal egyaránt ízesíthetjük a sós kenyerünket vagy kalácsunkat.
Egyszerű kevert tészták, gofrik is praktikusak
A kelt tésztát persze édes töltelékkel is megtölthetjük, például mákkal. Sőt, ha gyerekekkel megyünk strandolni, mókás formájúra is süthetjük, a macifej alakú zsemléket tuti szeretni fogják a legkisebbek.
Sütőporos kenyérsüteményekben szintén gondolkozhatunk. Az egyszerű kevert tésztát csak összedolgozzuk, gyümölcskenyér formába simítjuk és már mehet is a sütőbe. Az egyik ilyen sütemény a banánkenyér. A masszába érett, összetört banánpép kerül, dúsíthatjuk almával, áfonyával, ribizlivel, keverhetünk hozzá csokidarabokat, pirított olajos magvakat is. „Nyáriasabb”, vagyis fogalmazzunk inkább úgy, szezonálisabb változata a cukkinikenyér, ebben a receptben a banánt nyers, lereszelt cukkini váltja fel. A cukkini annyira semleges ízű, hogy nemcsak sós, hanem édes süteményekben is megállja a helyét.
A palacsinta klasszikus strandétel Magyarországon. Magunkkal vinni azonban nem túl praktikus a töltelék miatt. Helyette süssünk otthon gofrit, az édes, vaníliás tészta önmagában és hidegen is finom, persze némi friss gyümölccsel szintén fogyaszthatjuk.
A kekszek számos változata is jó választás
Végezetül térjünk ki arra a lehetőségre is, ha a strandon tervezünk ebédelni. Ebben az esetben elég egy kis rágcsa délelőttre és délutánra. Csomagolhatunk sós, például sajtos krékert vagy mediterrán ízvilágú aszalt paradicsomos-olajbogyós ropogtatnivalót. Édes kekszeket is vihetünk magunkkal, amelyeket csokival, vaníliával, fahéjjal, zabpehellyel tehetünk még izgalmasabbá.
Bárhogy is döntünk, a legfontosabb, hogy a meleget jól tűrő sütemények, rágcsálnivalók közül válogassunk.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
