Piskóta trükkök
Az ünnepek alatt sokféle sütemény kerülhet az asztalra - most a piskótatészta készítés rejtelmeibe fogunk elkalauzolni titeket.
Karácsonykor több megoldás közül választhatunk, mehetünk a jól bejáratott úton, a hagyományos receptjeinkkel, de bátran kísérletezhetünk is.
Az alábbiakban a piskótakészítéshez nyújtunk segítséget, hogy a végeredmény biztosan tökéletesen sikerülhessen.
Nézzük, milyen egyszerű tippekkel lehetünk magabiztosak
- Ha gyerekekkel készítjük a tésztát, imádni fogják, ahogy átszitáljuk a lisztet. Látványra is gyönyörű, és a tésztánk is szellősebb lesz tőle, ezért nem érdemes megspórolni ezt a lépést.
- Nagyon sokat számít, hogy jó és könnyű tésztánk legyen, ha friss tojással dolgozunk. Ez valójában minden tésztatípusra igaz, így mindig tartsuk szem előtt.
- A tojás szétválasztásánál figyeljünk arra, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgájából, mert akkor nehezebb lesz felverni a habot.
- Szintén nehezítheti a hab felverését, ha a habverőn marad valami maszat, tehát érdemes jól megtisztítani használat előtt.
- Nagyon fontos, hogy amikor a habot a masszához keverjük, ne “törjük meg”, ezért mindig kézi habverővel, vagy egy keverőlapáttal dolgozzunk, könnyed, laza mozdulatokkal.
Sütéssel kapcsolatos tanácsok
- Ha piskótatésztát sütünk, semmiképpen ne nyitogassuk gyakran a sütőt, mert összeeshet a tészta a hirtelen hűvös levegőtől. Ha már feltehetően kész a tésztánk, tűpróbával állapíthatjuk meg, hogy teljesen megsült-e. Szúrjunk egy hústűt a tésztába, ha nem marad rajta semmi, amikor kihúzzuk, akkor a tésztánk elkészült.
- Fontos az is, hogy a tésztát hagyjuk szép lassan kihűlni. Amikor kész, a formában hagyjuk hűlni tíz percet, utána tegyük át rácsra, amíg teljesen ki nem hűl.
- Ha a piskótánk teteje kicsit megégett volna, ne essünk kétségbe, vágjuk le az égett részeket, fordítsuk meg és a kevésbé sérült részt vonjuk be krémmel, vagy mázzal.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
