Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!
A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.
A magas vajtartalom ellenére krémes és könnyed, ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető.
A vajkrémes torták igazi klasszikusnak számítanak a krémes torták körében. Az alaprecept ízét kedvünk szerint variálhatjuk pár további hozzávalóval, így nem csoda, hogy ennyire közkedvelt a sütitündérek körében.
Óda a vajkrémhez
Ha finom tortareceptek között nézelődünk, hamar belefutunk a vajkrémbe. Kedvelt töltelékként, de torták burkolására is használhatjuk, azaz valódi jolly joker a konyhában. Rengeteg variációja létezik, lehet könnyebb vagy sűrűbb, és szinte végtelen számú ízben elkészíthetőek. Akár német, francia, olasz vagy angol, egy közös a krémekben: mindegyik tartalmaz finom vajat. A legtöbb receptben további hozzávalók is helyet kaptak, ilyen a cukor, a porcukor, a tojás és legalább egy csipet só. Különbséget jelenthet még a vanília kivonat, tejszín vagy pudingpor használata ízesítésként.
Angol, francia vagy német? Ezek a különbségek
Az angol és német vajkrém egyaránt tartalmaz pudingot vagy más főzött vaníliás krémet. A pudingot készíthetjük magunk is tej, kukoricaliszt és vaníliarúd felhasználásával, de ha nem szeretnénk túlbonyolítani, kész pudingporból is elkészíthetjük a krémünket.
Az olasz krém vajból, tojásfehérjéből és cukorból készül, ez a meringue. A franciák pedig a színtiszta vaj mellett teszik le a voksukat, amelyhez tojást, cukrot és egy csipet sót adnak. A francia változat könnyebb, habos krémmé is felverhető.
A svájci meringue vajkrém az olaszhoz hasonlóan tojásfehérjéből készül. Mindkettő kevésbé vajas és nehéz, de az ízviláguk éppúgy sokféle lehet, mint az előző verzióknak. Ennyit kedvcsinálónak… Egy biztos, valamennyi verzió finom krémet eredményez.
A vajkrém, mint „mindenes”
Hogy miért „mindenes”? A sokrétű felhasználhatósága miatt! Használhatjuk torták megtöltésére, bevonására és díszítésére is.

A francia vajkrém jó alternatívája egy sűrű ganache-nak. Mivel nem tartalmaz tejet, tökéletes alapja a fondant bevonattal készült tortáknak, süteményeknek.
Egyszerűen ízesíthető, például szeszes italok (konyak, likőrök) hozzáadásával. Az ízét őrölt olajos magvakkal, pürésített gyümölcsökkel, gyümölcslével, olvasztott csokoládéval, citromhéjjal, lekvárral, kávéval is felturbózhatjuk.
A német vajkrémet elkészíthetjük különböző ízesítésű pudingokból, nem kell a klasszikus vaníliásra hagyatkoznunk. Lehet tejszínes, karamellás vagy csokis – fő a változatosság!
Válasszuk ki a kedvenc ízünket, és már indulhat is a sütés. Garantáltan finom lesz valamennyi vajkrémes torta, sütemény!
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
