Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!
A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.
A magas vajtartalom ellenére krémes és könnyed, ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető.
A vajkrémes torták igazi klasszikusnak számítanak a krémes torták körében. Az alaprecept ízét kedvünk szerint variálhatjuk pár további hozzávalóval, így nem csoda, hogy ennyire közkedvelt a sütitündérek körében.
Óda a vajkrémhez
Ha finom tortareceptek között nézelődünk, hamar belefutunk a vajkrémbe. Kedvelt töltelékként, de torták burkolására is használhatjuk, azaz valódi jolly joker a konyhában. Rengeteg variációja létezik, lehet könnyebb vagy sűrűbb, és szinte végtelen számú ízben elkészíthetőek. Akár német, francia, olasz vagy angol, egy közös a krémekben: mindegyik tartalmaz finom vajat. A legtöbb receptben további hozzávalók is helyet kaptak, ilyen a cukor, a porcukor, a tojás és legalább egy csipet só. Különbséget jelenthet még a vanília kivonat, tejszín vagy pudingpor használata ízesítésként.
Angol, francia vagy német? Ezek a különbségek
Az angol és német vajkrém egyaránt tartalmaz pudingot vagy más főzött vaníliás krémet. A pudingot készíthetjük magunk is tej, kukoricaliszt és vaníliarúd felhasználásával, de ha nem szeretnénk túlbonyolítani, kész pudingporból is elkészíthetjük a krémünket.
Az olasz krém vajból, tojásfehérjéből és cukorból készül, ez a meringue. A franciák pedig a színtiszta vaj mellett teszik le a voksukat, amelyhez tojást, cukrot és egy csipet sót adnak. A francia változat könnyebb, habos krémmé is felverhető.
A svájci meringue vajkrém az olaszhoz hasonlóan tojásfehérjéből készül. Mindkettő kevésbé vajas és nehéz, de az ízviláguk éppúgy sokféle lehet, mint az előző verzióknak. Ennyit kedvcsinálónak… Egy biztos, valamennyi verzió finom krémet eredményez.
A vajkrém, mint „mindenes”
Hogy miért „mindenes”? A sokrétű felhasználhatósága miatt! Használhatjuk torták megtöltésére, bevonására és díszítésére is.

A francia vajkrém jó alternatívája egy sűrű ganache-nak. Mivel nem tartalmaz tejet, tökéletes alapja a fondant bevonattal készült tortáknak, süteményeknek.
Egyszerűen ízesíthető, például szeszes italok (konyak, likőrök) hozzáadásával. Az ízét őrölt olajos magvakkal, pürésített gyümölcsökkel, gyümölcslével, olvasztott csokoládéval, citromhéjjal, lekvárral, kávéval is felturbózhatjuk.
A német vajkrémet elkészíthetjük különböző ízesítésű pudingokból, nem kell a klasszikus vaníliásra hagyatkoznunk. Lehet tejszínes, karamellás vagy csokis – fő a változatosság!
Válasszuk ki a kedvenc ízünket, és már indulhat is a sütés. Garantáltan finom lesz valamennyi vajkrémes torta, sütemény!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
