Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

Dátum 2020. október 14.

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

A magas vajtartalom ellenére krémes és könnyed, ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető.

A vajkrémes torták igazi klasszikusnak számítanak a krémes torták körében. Az alaprecept ízét kedvünk szerint variálhatjuk pár további hozzávalóval, így nem csoda, hogy ennyire közkedvelt a sütitündérek körében.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
59 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Óda a vajkrémhez

Ha finom tortareceptek között nézelődünk, hamar belefutunk a vajkrémbe. Kedvelt töltelékként, de torták burkolására is használhatjuk, azaz valódi jolly joker a konyhában. Rengeteg variációja létezik, lehet könnyebb vagy sűrűbb, és szinte végtelen számú ízben elkészíthetőek. Akár német, francia, olasz vagy angol, egy közös a krémekben: mindegyik tartalmaz finom vajat. A legtöbb receptben további hozzávalók is helyet kaptak, ilyen a cukor, a porcukor, a tojás és legalább egy csipet só. Különbséget jelenthet még a vanília kivonat, tejszín vagy pudingpor használata ízesítésként.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
65 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Angol, francia vagy német? Ezek a különbségek

Az angol és német vajkrém egyaránt tartalmaz pudingot vagy más főzött vaníliás krémet. A pudingot készíthetjük magunk is tej, kukoricaliszt és vaníliarúd felhasználásával, de ha nem szeretnénk túlbonyolítani, kész pudingporból is elkészíthetjük a krémünket.

Az olasz krém vajból, tojásfehérjéből és cukorból készül, ez a meringue. A franciák pedig a színtiszta vaj mellett teszik le a voksukat, amelyhez tojást, cukrot és egy csipet sót adnak. A francia változat könnyebb, habos krémmé is felverhető.

A svájci meringue vajkrém az olaszhoz hasonlóan tojásfehérjéből készül. Mindkettő kevésbé vajas és nehéz, de az ízviláguk éppúgy sokféle lehet, mint az előző verzióknak. Ennyit kedvcsinálónak… Egy biztos, valamennyi verzió finom krémet eredményez.

A vajkrém, mint „mindenes”

Hogy miért „mindenes”? A sokrétű felhasználhatósága miatt! Használhatjuk torták megtöltésére, bevonására és díszítésére is.

A francia vajkrém jó alternatívája egy sűrű ganache-nak. Mivel nem tartalmaz tejet, tökéletes alapja a fondant bevonattal készült tortáknak, süteményeknek.

Egyszerűen ízesíthető, például szeszes italok (konyak, likőrök) hozzáadásával. Az ízét őrölt olajos magvakkal, pürésített gyümölcsökkel, gyümölcslével, olvasztott csokoládéval, citromhéjjal, lekvárral, kávéval is felturbózhatjuk.

A német vajkrémet elkészíthetjük különböző ízesítésű pudingokból, nem kell a klasszikus vaníliásra hagyatkoznunk. Lehet tejszínes, karamellás vagy csokis – fő a változatosság!

Válasszuk ki a kedvenc ízünket, és már indulhat is a sütés. Garantáltan finom lesz valamennyi vajkrémes torta, sütemény!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!