Te is meg tudod csinálni: krémes trükkök
Jajj, de jó a habos sütemény! De vajon milyen apró trükkökkel lehet az otthon készített nyalánkság is isteni?
A házi leveles tésztánál kevés finomabb van - állítják azok, akik már próbálták otthon is előállítani. Ezzel együtt az elkészítése rendkívül macerás. Az alábbiakban most ahhoz nyújtunk segítséget, hogy biztosan jól sikerülhessen ez a népszerű finomság.
Krémes sütemény alapok
Bár sokan a krémeshez sorolják, a mille-feuille nem ugyanaz, mint a krémes. A franciák izgalmas édessége, noha alapjaiban hasonlít a magyar krémesre, mégis kicsit más.
A magyarul “ezer lapnak” fordítható sütemény három réteg karamellizált vajas lap közé töltött cukrászkrém.
A krémes ezzel szemben a leegyszerűsített mille- feuille-nek is nevezhető, vajas lapok közé töltött cukrászkrém, amelyet recepttől függően akár sok tejszínnel is készíthetnek.
Hasznos tanácsok házi krémes készítéséhez
1. Ha magunk készítjük a krémet, használjunk jó minőségű, eredeti vaníliát. Nem baj, ha picit “piszkosnak” hat a krém, a benne lévő vanília magoktól csak még finomabb lesz.
2. Az igazán jó krémben a krém tartását nem zselatin adja, hanem keményítő. Mindenképpen ilyen receptet használjunk, ha pedig a krémet krémalappal készítjük, olyat keressünk, melyben ez utóbbi összetevőt találhatjuk.
3. Ha készen vesszük a leveles tésztát, akkor mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg villával, így nem fog felpúposodni.
4. Ha az alsó tésztalapot egyben hagyjuk, a felsőnek szánt tésztalapot pedig előre kis négyzetekre vágjuk, és így helyezzük a krém tetejére, akkor a kész süteményt vizes késsel majd sokkal könnyebben fel tudjuk vágni.
5. Ha magunk készítjük a krémet, a tojásfehérjét verjük fel gőz felett, így sokkal jobb lesz a tartása, keményebb marad.
6. A krémes akkor igazán finom, ha a tésztát nem puhítja meg a krém, azaz nem ázik el. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a krémest a lehető legkésőbb állítjuk össze és frissen tálaljuk. .
Ha a krémes már megy, könnyen készíthetünk francia krémest is. A francia krémes annyiban tér el a hagyományos krémestől, hogy a tojásos-vaníliás cukrászkrém tetején van még egy réteg tejszínhab is, és a felső tészta réteget karamellel ízesített fondant-nal vonják be.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
