Te is meg tudod csinálni: krémes trükkök
2019. február 22.Jajj, de jó a habos sütemény! De vajon milyen apró trükkökkel lehet az otthon készített nyalánkság is isteni?
A házi leveles tésztánál kevés finomabb van - állítják azok, akik már próbálták otthon is előállítani. Ezzel együtt az elkészítése rendkívül macerás. Az alábbiakban most ahhoz nyújtunk segítséget, hogy biztosan jól sikerülhessen ez a népszerű finomság.
Krémes sütemény alapok
Bár sokan a krémeshez sorolják, a mille-feuille nem ugyanaz, mint a krémes. A franciák izgalmas édessége, noha alapjaiban hasonlít a magyar krémesre, mégis kicsit más.
A magyarul “ezer lapnak” fordítható sütemény három réteg karamellizált vajas lap közé töltött cukrászkrém.
A krémes ezzel szemben a leegyszerűsített mille- feuille-nek is nevezhető, vajas lapok közé töltött cukrászkrém, amelyet recepttől függően akár sok tejszínnel is készíthetnek.
Hasznos tanácsok házi krémes készítéséhez
1. Ha magunk készítjük a krémet, használjunk jó minőségű, eredeti vaníliát. Nem baj, ha picit “piszkosnak” hat a krém, a benne lévő vanília magoktól csak még finomabb lesz.
2. Az igazán jó krémben a krém tartását nem zselatin adja, hanem keményítő. Mindenképpen ilyen receptet használjunk, ha pedig a krémet krémalappal készítjük, olyat keressünk, melyben ez utóbbi összetevőt találhatjuk.
3. Ha készen vesszük a leveles tésztát, akkor mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg villával, így nem fog felpúposodni.
4. Ha az alsó tésztalapot egyben hagyjuk, a felsőnek szánt tésztalapot pedig előre kis négyzetekre vágjuk, és így helyezzük a krém tetejére, akkor a kész süteményt vizes késsel majd sokkal könnyebben fel tudjuk vágni.
5. Ha magunk készítjük a krémet, a tojásfehérjét verjük fel gőz felett, így sokkal jobb lesz a tartása, keményebb marad.
6. A krémes akkor igazán finom, ha a tésztát nem puhítja meg a krém, azaz nem ázik el. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a krémest a lehető legkésőbb állítjuk össze és frissen tálaljuk. .
Ha a krémes már megy, könnyen készíthetünk francia krémest is. A francia krémes annyiban tér el a hagyományos krémestől, hogy a tojásos-vaníliás cukrászkrém tetején van még egy réteg tejszínhab is, és a felső tészta réteget karamellel ízesített fondant-nal vonják be.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.