Te is meg tudod csinálni: krémes trükkök

Dátum 2019. február 22.

Jajj, de jó a habos sütemény! De vajon milyen apró trükkökkel lehet az otthon készített nyalánkság is isteni?

A házi leveles tésztánál kevés finomabb van - állítják azok, akik már próbálták otthon is előállítani. Ezzel együtt az elkészítése rendkívül macerás. Az alábbiakban most ahhoz nyújtunk segítséget, hogy biztosan jól sikerülhessen ez a népszerű finomság.

Krémes sütemény alapok

Bár sokan a krémeshez sorolják, a mille-feuille nem ugyanaz, mint a krémes.  A franciák izgalmas édessége, noha alapjaiban hasonlít a magyar krémesre, mégis kicsit más.

A magyarul “ezer lapnak” fordítható sütemény három réteg karamellizált vajas lap közé töltött cukrászkrém.

A krémes ezzel szemben a leegyszerűsített mille- feuille-nek is nevezhető, vajas lapok közé töltött cukrászkrém, amelyet recepttől függően akár sok tejszínnel is készíthetnek.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
41 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Hasznos tanácsok házi krémes készítéséhez

1. Ha magunk készítjük a krémet, használjunk jó minőségű, eredeti vaníliát. Nem baj, ha picit “piszkosnak” hat a krém, a benne lévő vanília magoktól csak még finomabb lesz.

2. Az igazán jó krémben a krém tartását nem zselatin adja, hanem keményítő. Mindenképpen ilyen receptet használjunk, ha pedig a krémet krémalappal készítjük, olyat keressünk, melyben ez utóbbi összetevőt találhatjuk.

3. Ha készen vesszük a leveles tésztát, akkor mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg villával, így nem fog felpúposodni. 

4. Ha az alsó tésztalapot egyben hagyjuk, a felsőnek szánt tésztalapot pedig előre kis négyzetekre vágjuk, és így helyezzük a krém tetejére, akkor a kész süteményt vizes késsel majd sokkal könnyebben fel tudjuk vágni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
86 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

5. Ha magunk készítjük a krémet, a tojásfehérjét verjük fel gőz felett, így sokkal jobb lesz a tartása, keményebb marad.

6. A krémes akkor igazán finom, ha a tésztát nem puhítja meg a krém, azaz nem ázik el. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a krémest a lehető legkésőbb állítjuk össze és frissen tálaljuk. .

Ha a krémes már megy, könnyen készíthetünk francia krémest is. A francia krémes annyiban tér el a hagyományos krémestől, hogy a tojásos-vaníliás cukrászkrém tetején van még egy réteg tejszínhab is, és a felső tészta réteget karamellel ízesített fondant-nal vonják be.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!