Tippek, hogy jól fusson az élesztőd!

Dátum 2019. augusztus 30.

Az élesztőt meglepően régóta használja az emberiség a tömör, lapos gabonakenyerek lazítására.

Mi az öreg tészta?

A csoda jó ideig rejtély maradt a régi korok emberei számára, de arra hamar rájöttek, hogy ha egy darabot lecsípnek a régi tésztából, azzal a kicsivel ismét tökéletesen lazíthatják a következő adag tésztát. Ezt hívjuk “öreg tésztának” és a mai napig kiválóan használható például kenyérsütésnél.

Régen szárították, ma már elég, ha a következő sütésig betesszük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Jó minőségű élesztőt használjunk

Ebből a technikai megoldásból eredeztethető a “nincs sütnivalója” mondásunk is, ami arra utal, hogy valakinek annyi esze sem volt, hogy lecsípjen egy kis adagot a tésztájából a következő kenyérhez.

  • Mindig ellenőrizzük az élesztő lejárati idejét, mielőtt a kosarunkba tennénk! 
  • A friss élesztő színe halvány rózsás-barnás.
  • Onnan is tudhatjuk, hogy jó minőségű és friss élesztővel van dolgunk, hogy nem morzsálódik, nincsenek rajta sötétebb barnás, keményebb részek.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még az élesztőnk, egy kis darabkát futtassunk fel. Ha szépen felfut, nincs gond, használhatjuk a többi részét is.
  • A szárított élesztő tovább eláll, könnyebb kezelni is. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a lejárati időn túl már az élesztő ezen formája sem tudja betölteni feladatát.
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fontos a folyadék hőmérséklete

  • Egy adott receptnél mindenképpen ellenőrizzük az adagolást. Ha a receptben friss élesztő szerepel, de nekünk csak szárított van otthon, fokozottan figyeljünk az átszámításra.
  • Ha a recept nem ír mást, a legtöbbször érdemes az élesztőt először felfuttatni. Így jobban dolgozik utána a tésztában is.
  • Fontos, hogy felfuttatáshoz ne használjunk túl meleg folyadékot, mert az nem előnyös az élesztőgombáknak.
  • Ugyanez igaz a cukorra is. Ha túl sokat használunk belőle, nem fog tudni olyan szépen felfutni az élesztőnk, megkelni a tésztánk.
  • Az élesztőre ne szórjunk közvetlenül sót, mert akkor elveszik a kelesztőképessége.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
47 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!