Tippek, hogy jól fusson az élesztőd!

Dátum 2019. augusztus 30.

Az élesztőt meglepően régóta használja az emberiség a tömör, lapos gabonakenyerek lazítására.

Mi az öreg tészta?

A csoda jó ideig rejtély maradt a régi korok emberei számára, de arra hamar rájöttek, hogy ha egy darabot lecsípnek a régi tésztából, azzal a kicsivel ismét tökéletesen lazíthatják a következő adag tésztát. Ezt hívjuk “öreg tésztának” és a mai napig kiválóan használható például kenyérsütésnél.

Régen szárították, ma már elég, ha a következő sütésig betesszük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Jó minőségű élesztőt használjunk

Ebből a technikai megoldásból eredeztethető a “nincs sütnivalója” mondásunk is, ami arra utal, hogy valakinek annyi esze sem volt, hogy lecsípjen egy kis adagot a tésztájából a következő kenyérhez.

  • Mindig ellenőrizzük az élesztő lejárati idejét, mielőtt a kosarunkba tennénk! 
  • A friss élesztő színe halvány rózsás-barnás.
  • Onnan is tudhatjuk, hogy jó minőségű és friss élesztővel van dolgunk, hogy nem morzsálódik, nincsenek rajta sötétebb barnás, keményebb részek.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még az élesztőnk, egy kis darabkát futtassunk fel. Ha szépen felfut, nincs gond, használhatjuk a többi részét is.
  • A szárított élesztő tovább eláll, könnyebb kezelni is. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a lejárati időn túl már az élesztő ezen formája sem tudja betölteni feladatát.
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fontos a folyadék hőmérséklete

  • Egy adott receptnél mindenképpen ellenőrizzük az adagolást. Ha a receptben friss élesztő szerepel, de nekünk csak szárított van otthon, fokozottan figyeljünk az átszámításra.
  • Ha a recept nem ír mást, a legtöbbször érdemes az élesztőt először felfuttatni. Így jobban dolgozik utána a tésztában is.
  • Fontos, hogy felfuttatáshoz ne használjunk túl meleg folyadékot, mert az nem előnyös az élesztőgombáknak.
  • Ugyanez igaz a cukorra is. Ha túl sokat használunk belőle, nem fog tudni olyan szépen felfutni az élesztőnk, megkelni a tésztánk.
  • Az élesztőre ne szórjunk közvetlenül sót, mert akkor elveszik a kelesztőképessége.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!