Tippek, hogy jól fusson az élesztőd!

Dátum 2019. augusztus 30.

Az élesztőt meglepően régóta használja az emberiség a tömör, lapos gabonakenyerek lazítására.

Mi az öreg tészta?

A csoda jó ideig rejtély maradt a régi korok emberei számára, de arra hamar rájöttek, hogy ha egy darabot lecsípnek a régi tésztából, azzal a kicsivel ismét tökéletesen lazíthatják a következő adag tésztát. Ezt hívjuk “öreg tésztának” és a mai napig kiválóan használható például kenyérsütésnél.

Régen szárították, ma már elég, ha a következő sütésig betesszük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Jó minőségű élesztőt használjunk

Ebből a technikai megoldásból eredeztethető a “nincs sütnivalója” mondásunk is, ami arra utal, hogy valakinek annyi esze sem volt, hogy lecsípjen egy kis adagot a tésztájából a következő kenyérhez.

  • Mindig ellenőrizzük az élesztő lejárati idejét, mielőtt a kosarunkba tennénk! 
  • A friss élesztő színe halvány rózsás-barnás.
  • Onnan is tudhatjuk, hogy jó minőségű és friss élesztővel van dolgunk, hogy nem morzsálódik, nincsenek rajta sötétebb barnás, keményebb részek.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még az élesztőnk, egy kis darabkát futtassunk fel. Ha szépen felfut, nincs gond, használhatjuk a többi részét is.
  • A szárított élesztő tovább eláll, könnyebb kezelni is. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a lejárati időn túl már az élesztő ezen formája sem tudja betölteni feladatát.
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fontos a folyadék hőmérséklete

  • Egy adott receptnél mindenképpen ellenőrizzük az adagolást. Ha a receptben friss élesztő szerepel, de nekünk csak szárított van otthon, fokozottan figyeljünk az átszámításra.
  • Ha a recept nem ír mást, a legtöbbször érdemes az élesztőt először felfuttatni. Így jobban dolgozik utána a tésztában is.
  • Fontos, hogy felfuttatáshoz ne használjunk túl meleg folyadékot, mert az nem előnyös az élesztőgombáknak.
  • Ugyanez igaz a cukorra is. Ha túl sokat használunk belőle, nem fog tudni olyan szépen felfutni az élesztőnk, megkelni a tésztánk.
  • Az élesztőre ne szórjunk közvetlenül sót, mert akkor elveszik a kelesztőképessége.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!