Tippek, hogy jól fusson az élesztőd!

Dátum 2019. augusztus 30.

Az élesztőt meglepően régóta használja az emberiség a tömör, lapos gabonakenyerek lazítására.

A csoda jó ideig rejtély maradt a régi korok emberei számára, de arra hamar rájöttek, hogy ha egy darabot lecsípnek a régi tésztából, azzal a kicsivel ismét tökéletesen lazíthatják a következő adag tésztát. Ezt hívjuk “öreg tésztának” és a mai napig kiválóan használható például kenyérsütésnél.

Régen szárították, ma már elég, ha a következő sütésig betesszük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ebből a technikai megoldásból eredeztethető a “nincs sütnivalója” mondásunk is, ami arra utal, hogy valakinek annyi esze sem volt, hogy lecsípjen egy kis adagot a tésztájából a következő kenyérhez.

  • Mindig ellenőrizzük az élesztő lejárati idejét, mielőtt a kosarunkba tennénk! 
  • A friss élesztő színe halvány rózsás-barnás.
  • Onnan is tudhatjuk, hogy jó minőségű és friss élesztővel van dolgunk, hogy nem morzsálódik, nincsenek rajta sötétebb barnás, keményebb részek.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még az élesztőnk, egy kis darabkát futtassunk fel. Ha szépen felfut, nincs gond, használhatjuk a többi részét is.
  • A szárított élesztő tovább eláll, könnyebb kezelni is. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a lejárati időn túl már az élesztő ezen formája sem tudja betölteni feladatát.
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
  • Egy adott receptnél mindenképpen ellenőrizzük az adagolást. Ha a receptben friss élesztő szerepel, de nekünk csak szárított van otthon, fokozottan figyeljünk az átszámításra.
  • Ha a recept nem ír mást, a legtöbbször érdemes az élesztőt először felfuttatni. Így jobban dolgozik utána a tésztában is.
  • Fontos, hogy felfuttatáshoz ne használjunk túl meleg folyadékot, mert az nem előnyös az élesztőgombáknak.
  • Ugyanez igaz a cukorra is. Ha túl sokat használunk belőle, nem fog tudni olyan szépen felfutni az élesztőnk, megkelni a tésztánk.
  • Az élesztőre ne szórjunk közvetlenül sót, mert akkor elveszik a kelesztőképessége.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!