Varázslatos vanília

Dátum 2019. november 08.
A vanília édeskés illata semmivel sem keverhető össze, a család kedvenc finomságait pedig még ellenállhatatlanabbá teheti.

A vaníliának már a története is varázslatos. Az aztékok már Amerika felfedezése előtt használták ezt az illatos, édes, de egy kicsit mégis fanyar fűszert. Moctezuma azték uralkodó kedvenc csokoládé italát, a tlilxochlit ízesítette ezzel a jellegzetes ízű fűszerrel.

A vanília ebben az időben társadalmi kiváltságnak számított, kizárólag az azték társadalom kiemelkedő tagjai jutottak hozzá. Az alárendelt Totonaco törzsektől viszont adó fejében szedték be.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Már eredettörténete is igen romantikusnak nevezhető. A totonacaiak legendája szerint a  mesebeli Xanat hercegnő és szerelme vére nyomán fakadtak az első vanília-orchideák. Az elbeszélés szerint a hercegnő nem ment bele egy kényszerházasságba, inkább elmenekült kedvesével. Ám az uralkodó katonái utolérték és legyilkolták őket. Ahol a vérük földet ért, ott sarjadtak az első orchideák.

Amint bekerült a fűszer Európába, hamar elterjedt és igen népszerű lett. Angliában “nemes” fűszerré nyilvánították 1602-ben és I. Elisabeth engedélyezte a vanília felvételét az udvari fűszerek listájára.

A kakaóbab felfedezése a vanília izgalmas ízével társítva divatba hozta a “vaníliás forró csokoládét”. Tény, hogy ez az ikonikus két íz csodálatos összhangban van egymással, nem véletlen tehát, hogy a süteményekben a mai napig igen népszerű ez a párosítás. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A vanília az orchidea-félék családjába, a vaníliafélék alcsaládjába tartozik. Talán megdöbbentőnek tűnhet az adat, de a vanília nemzetség kb. 65 millió éves, mintegy 30 fajának zöme a Karib szigetekről származik. A ma is ismert és széleskörűen használt fűszernövény évelő kúszónövény. A közép-amerikai örökzöld erdőkkel borított karsztvidéken él, 250-750 m tengerszint feletti magasságon. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon. 

Íze sok mindennel harmonizál, ezért sokoldalúan felhasználható. Kompromisszummentes ízesítője lehet süteményeknek, kompótoknak, fagylaltoknak, krémeknek és általában édes ételeknek, likőröknek, édes leveseknek, mártásoknak. 

Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!