Varázslatos vanília
A vanília édeskés illata semmivel sem keverhető össze, a család kedvenc finomságait pedig még ellenállhatatlanabbá teheti.
A vaníliának már a története is varázslatos. Az aztékok már Amerika felfedezése előtt használták ezt az illatos, édes, de egy kicsit mégis fanyar fűszert. Moctezuma azték uralkodó kedvenc csokoládé italát, a tlilxochlit ízesítette ezzel a jellegzetes ízű fűszerrel.
A vanília ebben az időben társadalmi kiváltságnak számított, kizárólag az azték társadalom kiemelkedő tagjai jutottak hozzá. Az alárendelt Totonaco törzsektől viszont adó fejében szedték be.
Már eredettörténete is igen romantikusnak nevezhető. A totonacaiak legendája szerint a mesebeli Xanat hercegnő és szerelme vére nyomán fakadtak az első vanília-orchideák. Az elbeszélés szerint a hercegnő nem ment bele egy kényszerházasságba, inkább elmenekült kedvesével. Ám az uralkodó katonái utolérték és legyilkolták őket. Ahol a vérük földet ért, ott sarjadtak az első orchideák.
Amint bekerült a fűszer Európába, hamar elterjedt és igen népszerű lett. Angliában “nemes” fűszerré nyilvánították 1602-ben és I. Elisabeth engedélyezte a vanília felvételét az udvari fűszerek listájára.
A kakaóbab felfedezése a vanília izgalmas ízével társítva divatba hozta a “vaníliás forró csokoládét”. Tény, hogy ez az ikonikus két íz csodálatos összhangban van egymással, nem véletlen tehát, hogy a süteményekben a mai napig igen népszerű ez a párosítás.
A vanília az orchidea-félék családjába, a vaníliafélék alcsaládjába tartozik. Talán megdöbbentőnek tűnhet az adat, de a vanília nemzetség kb. 65 millió éves, mintegy 30 fajának zöme a Karib szigetekről származik. A ma is ismert és széleskörűen használt fűszernövény évelő kúszónövény. A közép-amerikai örökzöld erdőkkel borított karsztvidéken él, 250-750 m tengerszint feletti magasságon. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon.
Íze sok mindennel harmonizál, ezért sokoldalúan felhasználható. Kompromisszummentes ízesítője lehet süteményeknek, kompótoknak, fagylaltoknak, krémeknek és általában édes ételeknek, likőröknek, édes leveseknek, mártásoknak.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
