Varázslatos vanília
2019. november 08.A vanília édeskés illata semmivel sem keverhető össze, a család kedvenc finomságait pedig még ellenállhatatlanabbá teheti.
Volt idő, amikor nem mindenki juthatott hozzá
A vaníliának már a története is varázslatos. Az aztékok már Amerika felfedezése előtt használták ezt az illatos, édes, de egy kicsit mégis fanyar fűszert. Moctezuma azték uralkodó kedvenc csokoládé italát, a tlilxochlit ízesítette ezzel a jellegzetes ízű fűszerrel.
A vanília ebben az időben társadalmi kiváltságnak számított, kizárólag az azték társadalom kiemelkedő tagjai jutottak hozzá. Az alárendelt Totonaco törzsektől viszont adó fejében szedték be.
Legenda a vanília megjelenéséről
Már eredettörténete is igen romantikusnak nevezhető. A totonacaiak legendája szerint a mesebeli Xanat hercegnő és szerelme vére nyomán fakadtak az első vanília-orchideák. Az elbeszélés szerint a hercegnő nem ment bele egy kényszerházasságba, inkább elmenekült kedvesével. Ám az uralkodó katonái utolérték és legyilkolták őket. Ahol a vérük földet ért, ott sarjadtak az első orchideák.
Amint bekerült a fűszer Európába, hamar elterjedt és igen népszerű lett. Angliában “nemes” fűszerré nyilvánították 1602-ben és I. Elisabeth engedélyezte a vanília felvételét az udvari fűszerek listájára.
A kakaóbab felfedezése a vanília izgalmas ízével társítva divatba hozta a “vaníliás forró csokoládét”. Tény, hogy ez az ikonikus két íz csodálatos összhangban van egymással, nem véletlen tehát, hogy a süteményekben a mai napig igen népszerű ez a párosítás.
Sokoldalúan felhasználható ízesítő
A vanília az orchidea-félék családjába, a vaníliafélék alcsaládjába tartozik. Talán megdöbbentőnek tűnhet az adat, de a vanília nemzetség kb. 65 millió éves, mintegy 30 fajának zöme a Karib szigetekről származik. A ma is ismert és széleskörűen használt fűszernövény évelő kúszónövény. A közép-amerikai örökzöld erdőkkel borított karsztvidéken él, 250-750 m tengerszint feletti magasságon. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon.
Íze sok mindennel harmonizál, ezért sokoldalúan felhasználható. Kompromisszummentes ízesítője lehet süteményeknek, kompótoknak, fagylaltoknak, krémeknek és általában édes ételeknek, likőröknek, édes leveseknek, mártásoknak.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig
100 éve egy darabka otthon – Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!