Befőttet a polcra!

Dátum 2019. június 20.

A kompót, azaz a befőtt talán ritkábban jut eszünkbe befőzésnél, pedig kár mellőzni ezt a szuper befőzési technikát.

A kompót szó eredete

A kompót szó kicsit bonyolult módon került a magyar nyelvbe. Az “összetesz” latinul componere, ennek befejezett igeneve a compositum, többes semleges alakja a composita, azaz “összetett dolgok”. A composta alakból már csak a szóvégi magánhangzónak kell eltűnnie és megvan a szintén összetett növényi maradványokból álló komposzt.

A magyarba vagy közvetlenül, vagy német közvetítéssel került, írásban az 1840-es évektől találjuk meg a kompót-ot.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos tanácsok

Kalandos nyelvtörténet ide, vagy oda, hívhatjuk simán befőttnek is ezt a gyümölcsös finomságot. Készítésénél hasonló területekre kell figyelni, mint a lekvár esetében.

Fontos, hogy hibátlan gyümölcsöket használjunk a befőzésnél és a munkaterület, valamint az üvegek is kellően tiszták legyenek a folyamat alatt. Ellenkező esetben sajnos a befőttünk kárba veszhet.

Könnyen meg tudjuk hámozni a gyümölcsöket, ha hámozás előtt forró vízbe mártjuk őket, majd áttesszük hideg vízbe.

A kompótot magas cukortartalma miatt szokták kicsit mellőzni, de az otthoni befőzés egyik fő előnye, hogy a cukor mennyiségét mi magunk szabályozhatjuk.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Süteményekhez is kiváló

A kompót esetében is jó, ha kisebb üvegekbe tesszük a kész befőttet, mert jobban tudjuk adagolni a családnak és felbontás után sem marad az üveg alján.

Amennyiben konkrét receptekhez használjuk majd a befőttünket, ez esetben a recepthez megfelelő mennyiséghez válasszunk megfelelő méretű üveget. Így biztosan nem kell kidobnunk az értékes gyümölcsöt.

A kész befőtt azon túl, hogy igazán dekoratív eleme lehet a kamrapolcnak, sok sütemény készítésénél is kiváló alapanyag lehet.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!