Befőttet a polcra!

Dátum 2019. június 20.

A kompót, azaz a befőtt talán ritkábban jut eszünkbe befőzésnél, pedig kár mellőzni ezt a szuper befőzési technikát.

A kompót szó kicsit bonyolult módon került a magyar nyelvbe. Az “összetesz” latinul componere, ennek befejezett igeneve a compositum, többes semleges alakja a composita, azaz “összetett dolgok”. A composta alakból már csak a szóvégi magánhangzónak kell eltűnnie és megvan a szintén összetett növényi maradványokból álló komposzt.

A magyarba vagy közvetlenül, vagy német közvetítéssel került, írásban az 1840-es évektől találjuk meg a kompót-ot.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kalandos nyelvtörténet ide, vagy oda, hívhatjuk simán befőttnek is ezt a gyümölcsös finomságot.  Készítésénél hasonló területekre kell figyelni, mint a lekvár esetében.

Fontos, hogy hibátlan gyümölcsöket használjunk a befőzésnél és a munkaterület, valamint az üvegek is kellően tiszták legyenek a folyamat alatt. Ellenkező esetben sajnos a befőttünk kárba veszhet.

Könnyen meg tudjuk hámozni a gyümölcsöket, ha hámozás előtt forró vízbe mártjuk őket, majd áttesszük hideg vízbe.

A kompótot magas cukortartalma miatt szokták kicsit mellőzni, de az otthoni befőzés egyik fő előnye, hogy a cukor mennyiségét mi magunk szabályozhatjuk.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kompót esetében is jó, ha kisebb üvegekbe tesszük a kész befőttet, mert jobban tudjuk adagolni a családnak és felbontás után sem marad az üveg alján.

Amennyiben konkrét receptekhez használjuk majd a befőttünket, ez esetben a recepthez megfelelő mennyiséghez válasszunk megfelelő méretű üveget. Így biztosan nem kell kidobnunk az értékes gyümölcsöt.

A kész befőtt azon túl, hogy igazán dekoratív eleme lehet a kamrapolcnak, sok sütemény készítésénél is kiváló alapanyag lehet.

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!