Egy, megérett a meggy!
2019. július 25.A meggy a gyümölcsös sütik egyik koronázatlan királynője. Összegyűjtöttünk most pár érdekes tényt és finom receptet, ha kedvet kapnátok egy jó kis meggyes finomsághoz.
Sok fajta meggy ismert
A meggy sokrétű és izgalmas alapanyag. Sok fajtája elérhető itthon is, a közismerten fanyarabb, savanykásabb típusok mellett elérhetők édeskésebb, aromásabb változatok is.
A meggy az egyetlen olyan szavunk a gyümölcsnevek közül, mely finnugor eredetű. A többi magyar gyümölcsnév a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó.
A meggy eredete
A gyümölcs őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt előfordul. A meggyet a görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak körében is. Egyes források szerint már az ősember is ismerte, és vannak írások arról, hogy Kínában már háromezer éve tudatosan termesztették.
Hazánkban először a vadmeggy terjedt el, ezt követte a spanyolmeggy és a cigánymeggy.
A meggy a középkortól a hazai szőlőket szegélyező gyümölcs volt, bort- és pálinkát főztek belőle, kocsányából gyógyszert készítettek.
Első írásos előfordulása a XIII. századból származik. Az ősi magyar meggyfajták közé tartozik az: aratómeggy, a pipacsmeggy, a korpádi meggy, a cigánymeggy, a halyagmeggy és spanyolmeggy. A különböző cigánymeggy fajtákat azóta is folyamatosan ültetik, mert gyümölcse különlegesen zamatos.
Süteményekhez remek választás
A meggy szedésével kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy leszedés után a gyümölcs tovább már nem érik, azaz nem “utóérő” típus, tehát akkor kell szedni, amikor már teljesen megérett.
Érdemes nyersen is fogyasztani, hiszen A-vitamin tartalma igen magas (csaknem kilencszerese a cseresznyének), ezen kívül sok B-vitamint, vasat, káliumot találunk benne.
A meggy pont izgalmas íze miatt ilyen népszerű, hiszen remek ellenpontja lehet a sütemények édes ízének.
Próbáljuk ki még idén nyáron, készítsünk belőle pitét, rétest, befőttet, lekvárt!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!