Egy, megérett a meggy!
A meggy a gyümölcsös sütik egyik koronázatlan királynője. Összegyűjtöttünk most pár érdekes tényt és finom receptet, ha kedvet kapnátok egy jó kis meggyes finomsághoz.
Sok fajta meggy ismert
A meggy sokrétű és izgalmas alapanyag. Sok fajtája elérhető itthon is, a közismerten fanyarabb, savanykásabb típusok mellett elérhetők édeskésebb, aromásabb változatok is.
A meggy az egyetlen olyan szavunk a gyümölcsnevek közül, mely finnugor eredetű. A többi magyar gyümölcsnév a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó.
A meggy eredete
A gyümölcs őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt előfordul. A meggyet a görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak körében is. Egyes források szerint már az ősember is ismerte, és vannak írások arról, hogy Kínában már háromezer éve tudatosan termesztették.
Hazánkban először a vadmeggy terjedt el, ezt követte a spanyolmeggy és a cigánymeggy.
A meggy a középkortól a hazai szőlőket szegélyező gyümölcs volt, bort- és pálinkát főztek belőle, kocsányából gyógyszert készítettek.
Első írásos előfordulása a XIII. századból származik. Az ősi magyar meggyfajták közé tartozik az: aratómeggy, a pipacsmeggy, a korpádi meggy, a cigánymeggy, a halyagmeggy és spanyolmeggy. A különböző cigánymeggy fajtákat azóta is folyamatosan ültetik, mert gyümölcse különlegesen zamatos.
Süteményekhez remek választás
A meggy szedésével kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy leszedés után a gyümölcs tovább már nem érik, azaz nem “utóérő” típus, tehát akkor kell szedni, amikor már teljesen megérett.
Érdemes nyersen is fogyasztani, hiszen A-vitamin tartalma igen magas (csaknem kilencszerese a cseresznyének), ezen kívül sok B-vitamint, vasat, káliumot találunk benne.
A meggy pont izgalmas íze miatt ilyen népszerű, hiszen remek ellenpontja lehet a sütemények édes ízének.
Próbáljuk ki még idén nyáron, készítsünk belőle pitét, rétest, befőttet, lekvárt!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
