Kevesebb műanyaggal a konyhában is!
Még tart a műanyagmentes július, ezért most mutatunk pár tippet arra, hogy használhatunk a konyhánkban kevesebbet ebből a nehezen lebomló anyagból.
Csökkentsük a műanyagok használatát!
Tegnap elstartolt a műanyagmentes július kihívás, melyhez mutatunk pár tippet, hogyan is csináld! Természetesen az év további részében is érdemes odafigyelni, hogyan tudjuk csökkenteni a műanyag felhasználást a konyhában.
Az első, és sokak számára talán már unalmasnak is tűnő tipp: bevásárlásainkhoz vigyünk magunkkal saját szatyrokat.
Fontos: ehhez nem kell feltétlenül új vászonszatyrokat vásárolnunk, ha van strapabíró műanyag, vigyük azt, és használjuk, amíg csak lehet.
Tervezzünk előre!
Rengeteg hulladék és műanyaghulladék is elkerülhető, ha nem munka után impulzus-vásárolunk a sarki közértben, hanem legalább nagy vonalakban előre megtervezzük a heti menüt.
A zöldségek, gyümölcsök szállításához is használhatunk kis szütyőket.
Azoknak a gyümölcsöknek, amelyek könnyen sérülnek, tegyünk be kisebb dobozokat.
Amikor sütéshez edényt választunk, érdemes olyat keresnünk, aminek eleve van teteje. Így a legtöbb esetben elhagyhatjuk az alufóliát.
Igaz ez a tárolásnál is: a hűtőbe a maradékokat tegyük el zárható dobozban. Nem baj, ha csak műanyag van otthon, használjuk, amíg csak lehet, ne vegyünk erre a célra külön üvegdobozokat.
Ha viszont épp dobozt vásárolnánk, jól mérjük fel a piacot! Vannak olyan darabok is, amiket használhatunk a sütőben és egyben tárolásra is alkalmasak.
Kezeljük tudatosan a műanyagok használatát!
Ha szendvicset csomagolunk, tegyük többször használható dobozkába, vagy “újraszalvétába”, amit kimoshatunk és újra használhatunk.
Ha nincs speciális oka a használatuknak, hagyjuk el a szívószálat, vagy válasszuk a paírból készültet.
Vágódeszkából is érdemes a műanyag helyett a fát választanunk: kutatások szerint a műanyagban a baktériumok is jobban megtelepednek.
Ha befőzéshez veszünk gyümölcsöt, érdemes fa rekeszben szállítanunk, amit akár vissza is adhatunk a piacon a gazdának, ha ezt előre megbeszéljük.
A műanyagokat teljesen talán nem fogjuk tudni elhagyni, de ha tudatosabban kezeljük őket, drasztikusan lecsökkenthetjük a mennyiségüket.
Kapcsolódó cikkek

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.
