Kevesebb műanyaggal a konyhában is!
2019. július 24.Még tart a műanyagmentes július, ezért most mutatunk pár tippet arra, hogy használhatunk a konyhánkban kevesebbet ebből a nehezen lebomló anyagból.
Csökkentsük a műanyagok használatát!
Tegnap elstartolt a műanyagmentes július kihívás, melyhez mutatunk pár tippet, hogyan is csináld! Természetesen az év további részében is érdemes odafigyelni, hogyan tudjuk csökkenteni a műanyag felhasználást a konyhában.
Az első, és sokak számára talán már unalmasnak is tűnő tipp: bevásárlásainkhoz vigyünk magunkkal saját szatyrokat.
Fontos: ehhez nem kell feltétlenül új vászonszatyrokat vásárolnunk, ha van strapabíró műanyag, vigyük azt, és használjuk, amíg csak lehet.
Tervezzünk előre!
Rengeteg hulladék és műanyaghulladék is elkerülhető, ha nem munka után impulzus-vásárolunk a sarki közértben, hanem legalább nagy vonalakban előre megtervezzük a heti menüt.
A zöldségek, gyümölcsök szállításához is használhatunk kis szütyőket.
Azoknak a gyümölcsöknek, amelyek könnyen sérülnek, tegyünk be kisebb dobozokat.
Amikor sütéshez edényt választunk, érdemes olyat keresnünk, aminek eleve van teteje. Így a legtöbb esetben elhagyhatjuk az alufóliát.
Igaz ez a tárolásnál is: a hűtőbe a maradékokat tegyük el zárható dobozban. Nem baj, ha csak műanyag van otthon, használjuk, amíg csak lehet, ne vegyünk erre a célra külön üvegdobozokat.
Ha viszont épp dobozt vásárolnánk, jól mérjük fel a piacot! Vannak olyan darabok is, amiket használhatunk a sütőben és egyben tárolásra is alkalmasak.
Kezeljük tudatosan a műanyagok használatát!
Ha szendvicset csomagolunk, tegyük többször használható dobozkába, vagy “újraszalvétába”, amit kimoshatunk és újra használhatunk.
Ha nincs speciális oka a használatuknak, hagyjuk el a szívószálat, vagy válasszuk a paírból készültet.
Vágódeszkából is érdemes a műanyag helyett a fát választanunk: kutatások szerint a műanyagban a baktériumok is jobban megtelepednek.
Ha befőzéshez veszünk gyümölcsöt, érdemes fa rekeszben szállítanunk, amit akár vissza is adhatunk a piacon a gazdának, ha ezt előre megbeszéljük.
A műanyagokat teljesen talán nem fogjuk tudni elhagyni, de ha tudatosabban kezeljük őket, drasztikusan lecsökkenthetjük a mennyiségüket.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.