Last minute befőzés: ezeket a gyümölcsöket még gyorsan befőzheted
Most még dúskálunk a finom gyümölcsökben, de érdemes elcsípni az utolsó lehetőséget arra, hogy friss gyümölcsöket tegyünk el télire.
Mit érdemes még befőzni?
Bár még javában tart az indián nyár, a hőmérő higanyszála azért már lejjebb kúszott, így kicsit könnyebben vehetjük rá magunkat, hogy beálljunk a konyhába a lekvárfőző lábosunk mellé. Ugyanis még ilyenkor is találhatunk jócskán olyan alapanyagokat, melyek érdemesek a befőzésre.
Hatalmas boldogság lesz benyúlni a kamrapolcra egy szürke, februári napon és leemelni onnan például egy mélylila színű, fanyarul telt ízvilágú feketeszeder lekvárt. Tehetjük palacsintába, sütikbe, sőt, a feketeszeder lekvár még egyes húsételeknek is kiváló kísérője lehet. De keverhetjük a szedret barackkal is, ennek a két szezonális gyümölcsnek a házasságából különleges ízű lekvár születik. De a szedret akár még dióval is megbolondíthatjuk.
Dér, vagy nem dér?
Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy egyes gyümölcsöket akkor érdemes-e begyűjteni, miután megcsípte őket a dér, azaz a hajnali fagyok beállta után. A csipkebogyó a legtöbbször felhozott példa ezt a témát illetően, ugyanakkor szakemberek azt mondják, az őszi betakarítás a legjobb befőzési szempontból, mert akkor maradhatnak meg leginkább a gyümölcs értékes összetevő. Hecsedlit, azaz csipkebogyót befőzni viszont valóban Zen buddhista feladat, nem leszünk álszentek, kifejezetten türelmes konyhatündérek sportja lehet csak. Már maga a betakarítás sem fájdalommentes, hiszen a növény tüskéi alaposan összekaristolhatják a kezünket, és a begyűjtés után sem lehet igazán fellélegezni, hiszen a gyümölcs feldolgozása is kihívások elé állíthatja a lelkes háziasszonyt. A pucolás és később passzírozás is kemény meló, így tényleg csak az igazán elszántaknak javasolhatjuk. Ha szerencsénk van, piacokon elcsíphetjük ezeket a pimasz kis piros bogyókat, úgy legalább a fáradtságos szedést megspórolhatjuk. Az viszont igaz, hogy a csipkebogyó lekvár a spájzok igazi királynője, aki megküzdött az elemekkel, igazán megérdemli a sikert és az elismerést!
Őszi gyümölcsöket is zárjuk üvegbe!
Bár szezonja lenne, de idén sajnos kevés volt a barack és nektarin is. Ha mégis szívesen befőznénk, ebben az időszakban még próbálkozhatunk vele. És a jó hír: a csipkebogyóval ellentétben a nektarin kifejezetten könnyített pálya, hiszen a hámozásnál itt még a picit szúrós héjjal sem kell megküzdenünk.
Kiváló ez az időszak még almalekvár készítésére is. Bár ritkán gondolunk erre a gyümölcsre lekvár alapanyagként, de érdemes próbálkozni vele. Kísérletező kedvűek akár egy kis sütőtökkel is feldobhatják és máris kész a tökéletes ízvilágú őszi-téli lekvár. De párosíthatjuk az almát a szintén szeozámlis szederrel is, sőt, akár még egy alakbarát verzióival is megpróbálkozhatunk.
És ha már az őszi gyümölcsöknél járunk, véletlenül se felejtsük el a fantasztikus élettani hatásokkal bíró, izgalmas ízű áfonyát sem! Ha sikerül jó árban szereznünk, könnyen lekvárt készíthetünk belőle és egész télen élvezhetjük a kora ősz különleges ízű ajándékát. Joghurtba kanalazva a kicsik is imádni fogják, amikor könnyű uzsonnaként kínáljuk nekik, vagy egy csodás muffinban találkozhatnak vele.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
