Mézeskalács tippek és trükkök
A mézeskalács nem kizárólag a három napos karácsonyi ünnephez tartozó finomság, hanem az adventi időszak egyik elengedhetetlen nyalánksága is. Mutatjuk a trükköket, hogy igazán finomra sikerülhessen!
Sokan félnek hozzálátni az elkészítéshez, pedig néhány fontos szabályt betartva valójában könnyebb, mint gondolnánk.
Az alábbi tippekkel biztos lesz a siker
- A méz miatt nehéznek tűnhet a tészta elkészítése, de semmiképpen se adjuk fel az elején. Ha megbízható helyről származik a receptünk, akkor az elkészítés folyamán előáll majd a megfelelő állag.
- A hozzávalókat mindig alaposan érdemes összedolgozni, hogy működjön a recept.
- A mézeskalács tésztájának kifejezetten jót tesz, ha pihenhet. Hűtőben akár egész éjszakára ott hagyhatjuk, másnap pedig már tudjuk is nyújtani. Az elkészítésnél érdemes ennek megfelelően kalkulálni az idővel.
- A tésztát lisztezett deszkán érdemes nyújtani, mert főleg a méz miatt ragacsosabb lehet. Fontos, hogy kiemelten figyeljünk az arányokra, ne tegyünk túl sok lisztet a tészta alá, mert ez a végeredményt is komolyan befolyásolhatja.
- Amikor kiszúrókat vásárolunk, kerüljük azokat a formákat, melyek túl részletgazdagok, vagy túl keskeny részek is vannak bennük. Egyrészt az ilyen kiszúróból nehezen jön ki a tészta, nem lehet vele szépen dolgozni, másrészt az ilyen kiszúróval készített mézeskalácsok könnyebben el is törhetnek.
- A tésztát 4-5 miliméteresre nyújtsuk legalább, mert ha túl vékony, akkor szintén könnyen törhet.
- A sütőből akkor érdemes kivenni a mézeskalácsokat, amikor még nem kezdenek el pirulni. Igaz, ilyenkor még azt gondolhatjuk, hogy nem sültek meg teljesen, viszont így lesznek igazán finomak.
- Ha gyerekekkel együtt készítjük, díszítjük a mézeskalácsokat, érdemes a díszítéshez dekortollakat használnunk, hiszen azokat ők is könnyen tudják kezelni.
- A kidíszített darabokat szobahőmérsékleten, teljes száradásig hagyjuk pihenni, hogy ne maszatolódjanak el a minták.
- Ha a mézeskalácsokból a fára is szeretnénk díszeket akasztani, akkor még sütés előtt fúrjunk lyukat rájuk. Ezt lehetőleg olyan helyen tegyük, ahol nem túl keskeny a forma.
- Ha puha mézeskalácsokat szeretnénk, tegyünk melléjük a dobozba pár darab almahéjat.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
