Répatorta van?

Dátum 2019. április 03.

Zöldséget a sütibe? Ráadásul répát? Régen azt hittük, csak a viccben van ilyen, de napjainkra nagy kedvenc lett a répatorta, ami már a húsvéti menüben is helyet kapott.

A középkorban még nem volt korlátlanul elérhető a cukor a háztartásokban, így aztán a háziasszonyok más, elérhető eszközökkel édesítették a süteményeket. Ekkor került képbe először a répa, melyből torta, de akár puding is készülhetett.

Az elmúlt évszázadban egyre inkább felértékelődött a répatorták jelentősége. A II. világháború idején az angol kormány például aktív répa-felhasználásra buzdította a háziasszonyokat. Olyannyira, hogy még egy Walt Disney által rajzolt répacsalád is ösztönözte a lakosságot, hogy használják cukor helyett a kellően édes gyökérzöldséget. A háború után a répával készült sütemények Amerikában is nagy kedvenccé váltak, helyet béreltek magunknak a cukrászdák polcain és a mai napig megtalálhatjuk ott őket.

A répatorta egy ideje már itthon is népszerű, a kedvelt finomság a kreatív receptfejlesztőknek hála pedig már nem csak a klasszikus torta verzióban ismert.

Muffin, különböző kevert tészták, de még akár kuglóf is készülhet répából. Illetve nem csak és kizárólag répából, hiszen a répa remekül társítható más gyümölcsökkel: almával, naranccsal, vagy akár magvakkal, például mogyoróval is.

Szerencsére a répás sütik általában könnyen kezelhető tésztákból készülnek, azok is nyugodtan belevághatnak egy répás recept elkészítésébe, akik még nem érzik magukat annyira magabiztosnak a konyhában.

Ráadásul a húsvéti menü tervezése kapcsán is aktuális lehet ez a finomság. Miután a nyuszi, a húsvéti ünnepkör egyik főszereplője szereti a répát, így aztán kézenfekvő lehet a párhuzam, mely szerint a répatorta a húsvéti ünnepi asztal kedvelt desszertje is lehet. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!