Répatorta van?
Zöldséget a sütibe? Ráadásul répát? Régen azt hittük, csak a viccben van ilyen, de napjainkra nagy kedvenc lett a répatorta, ami már a húsvéti menüben is helyet kapott.
A középkorban még nem volt korlátlanul elérhető a cukor a háztartásokban, így aztán a háziasszonyok más, elérhető eszközökkel édesítették a süteményeket. Ekkor került képbe először a répa, melyből torta, de akár puding is készülhetett.
A répatorta eredete
Az elmúlt évszázadban egyre inkább felértékelődött a répatorták jelentősége. A II. világháború idején az angol kormány például aktív répa-felhasználásra buzdította a háziasszonyokat. Olyannyira, hogy még egy Walt Disney által rajzolt répacsalád is ösztönözte a lakosságot, hogy használják cukor helyett a kellően édes gyökérzöldséget. A háború után a répával készült sütemények Amerikában is nagy kedvenccé váltak, helyet béreltek magunknak a cukrászdák polcain és a mai napig megtalálhatjuk ott őket.
Répatorta napjainkban
A répatorta egy ideje már itthon is népszerű, a kedvelt finomság a kreatív receptfejlesztőknek hála pedig már nem csak a klasszikus torta verzióban ismert.
Muffin, különböző kevert tészták, de még akár kuglóf is készülhet répából. Illetve nem csak és kizárólag répából, hiszen a répa remekül társítható más gyümölcsökkel: almával, naranccsal, vagy akár magvakkal, például mogyoróval is.
Szerencsére a répás sütik általában könnyen kezelhető tésztákból készülnek, azok is nyugodtan belevághatnak egy répás recept elkészítésébe, akik még nem érzik magukat annyira magabiztosnak a konyhában.
Ráadásul a húsvéti menü tervezése kapcsán is aktuális lehet ez a finomság. Miután a nyuszi, a húsvéti ünnepkör egyik főszereplője szereti a répát, így aztán kézenfekvő lehet a párhuzam, mely szerint a répatorta a húsvéti ünnepi asztal kedvelt desszertje is lehet.
Kapcsolódó cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.


A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet
Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.


Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.
