Tippek last minute befőzéshez
2019. október 03.Lecsúsztál nyáron a befőzésről? Nem probléma! Még az utolsó pillanatban is elcsíphetsz pár gyümölcsöt a befőzéshez.
Őszi gyümölcsök befőzéshez
Ha megnézzük az őszi szezonális gyümölcsök listáját, jócskán találhatunk rajta olyan alapanyagokat, amelyek egyszerűen befőttesüvegbe kívánkoznak. A nyár legcsodálatosabb napsugarai érlelték őket mézédesre, úgyhogy akár még a hozzáadott cukor mennyiségét is alaposan mérsékelhetjük, ha ezek közül a gyümölcsök közül választunk.
De nem csigáznánk tovább senkit, eláruljuk: a füge, a körte és a szőlő állnak mostani írásunk fókuszában.
Szőlő, füge
A szőlő igazi őszi gyümölcs. Lehet, hogy elsőre a bor jut róla az eszünkbe, de azért nem kell hanyagolnunk akkor sem, ha befőzésre kerül a sor. Kamrapolcunk éke lehet ez az igazi különlegesség, sőt, ha nagyon előrelátók szeretnénk lenni, még akár kiváló gasztro-ajándék is lehet egy izgalmas szőlőzseléből például. Ha egyszerűen csak tartósítani szeretnénk, tegyük el befőtt formájában, de akkor is bátran írjuk be a keresőbe a “szőlő” szót az oldalon, ha valami finom, szőlős süteményre vágyunk.
A füge már talán kicsit megosztóbb gyümölcs a szőlőnél, nem mindenki rajong érte. De ha van a családban, baráti társaságban füge-kedvelő, akkor érdemes ebben a gyümölcsben is gondolkodnunk, ha őszi befőzésre adjuk a fejünket. A füge egész jól megterem hazánkban, akár piacokon is elcsíphetünk egy jó adagot. A füge szeret párban járni, jól társíthatók hozzá az izgalmasabb fűszerek is. És az előző bekezdésben említett szőlőhöz hasonlóan a süteményeket is különlegessé varázsolhatja, érdemes tenni vele egy próbát. Vagy többet.
Körte fűszerezve
A körtéről már korábbi cikkünkben áradoztunk, de ha last minute befőzésről van szó, semmiképpen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Ha valakinek túl édes lenne, nyugodtan vegyíthetjük egy kis almával, együtt tökéletes ízharmóniát alkotnak. De jó barátja ő is a fűszereknek, jól áll neki a fahéj, a gyömbér, a vanília is.
Fedezzük fel a természet utolsó őszi gyümölcs-kincseit és zárjuk üvegbe a napfényt!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!