Sajttorta, az amerikai kedvenc

Dátum 2023. november 17.

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Így készül a klasszikus New York-i sajttorta

Mondhatnánk, hogy a New York-i a sajttorták őse, ám ahogy az lenni szokott, ez a sütemény is sok évszázados múltra tekint vissza. Az viszont tény, hogy az Egyesült Államokban vált igazán felkapottá a XX. században.

Amit New York-i sajttortának nevezünk, az egy sütőben sült lágy, krémes finomság. Alapja gyakran kekszmorzsa (használhatunk omlós vajas kekszet vagy például zabkekszet) és olvasztott zsiradék (vaj, esetleg margarin) keveréke, amit egyenletesen a tortaformánk aljába nyomkodunk, és a sütőben rövid ideig sütjük (elősütjük). Alternatívaként készen vásárolt keksz helyett választhatunk olyan morzsatészta alapot is, amit mi állítunk össze, ezt szintén önmagában kezdjük el sütni, és csak később kerül rá a krém.

A krémes réteg főszereplője a zsírdús krémsajt, ehhez kerül még tojás és cukor, lazíthatjuk tejföllel, habtejszínnel, és persze kedvünkre ízesíthetjük. Az így kapott krémet a langyosra visszahűlt alapra simítjuk, majd készre sütjük. Itt jegyezzük meg, hogy a tojás egyes receptek alapján elhagyható, így a vegán étrendet követőknek sem kell lemondaniuk a sajttorta-élményről

Még egy profi tipp: süssük a tortánkat vízfürdőben! A vízfürdő segít, hogy a sajttorta még egyenletesebben süljön és ne repedjen meg. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy hőálló tálat, sütőformát vízzel megtöltve a sütő aljába helyezni, majd a sütőt ezzel együtt a receptben jelzett hőfokra előmelegíteni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
58 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sajttorta sütés nélkül

Gyors összeállítás, a munka oroszlánrészét pedig elvégzi helyettünk a hűtő – így jellemezhetjük a sütés nélküli sajttortát. Alja roppanós, rajta lágy, krémes réteg. Hasonló alapanyagok felhasználásával készül tehát a sütés nélküli verzió is, pár lényeges különbség viszont felfedezhető közte és a sült torta között.

Alapja ugyanúgy kekszmorzsa-zsiradék keverék a forma aljába nyomkodva, ez azonban nem a sütőbe, hanem a hűtőbe kerül, amíg a krémet összeállítjuk. A krémsajthoz ebben az esetben természetesen nem kerül tojás, lazítható tejföl, habtejszín hozzáadásával, sőt a túró-krémsajt páros sem ritka. A szeletelhető állagot a zselatin biztosítja (a legegyszerűbb melegítést nem igénylő Expressz Zselatin fixet használni), ezt a krémhez adjuk, majd a krémet a hűtött kekszalapra simítjuk, és visszatesszük pár órára a hűtőbe pihenni. Miután kialakult a kívánt állag, a torta kedvünkre díszíthető.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
46 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
74 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Variációk egy témára: muffinformától a gyümölcsöntetig

A két alapverzió már sejteti: igazán jól variálható desszertről beszélünk! Lássuk először a két alapréteget! Ahogy már írtuk, a kekszes réteg házi sütésűre cserélhető, és bármelyiket is választjuk, ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, citromhéjjal, vagy adhatunk hozzájuk kakaóport. A szárazanyag egy részét darált dióra, mogyoróra, mandulára cserélhetjük. A krémsajtos réteg szintén sokféleképpen ízesíthető, dúsítható gyümölcsöktől kezdve a mákon, mogyorókrémen át egészen a lekvárokig. Sőt! Akár csíkos süteményt is készíthetünk a krémet megszínezve.

A sajttorta az az édesség, amelynél szárnyalhat a fantázia! A ropogós-kekszes és a krémes réteg párosa tökéletes pohárdesszertnek, vagy készülhet egyadagos minitorta. Kávéval és kakaóval kombinálva tiramisu, dióval és baracklekvárral zserbó ízvilágot csempészhetünk hozzá, vagy megfordítva: a sajttorta ízvilágát is beleálmodhatjuk más süteménybe, például muffinba.

A klasszikus sajttorták tetejét az alap és a krém ízvilágához hangolva bevonhatjuk gyümölcszselével, díszíthetjük gyümölcsszemekkel (áfonyával, málnával, eperrel). Ha pedig még extráznánk, gyümölcsöntettel, vanília- vagy csokiszósszal is tálalhatjuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!