Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Dátum 2023. december 04.

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Egyszerű alapanyagokból sokfélét

Minden kornak megvannak a maga divatos édességei. A népszerű sajttorták, macaronok, sütinyalókák mellett azonban ne feledkezzünk el a klasszikus dédi-féle édességekről se! Időutazás a javából, és mennyire jól tud esni! A régi korok sütitündérei legtöbbször egyszerű, hétköznapi alapanyagokból alkották meg finomságaikat, persze az adott történelmi helyzet is befolyásolta, hogy mi volt épp beszerezhető, illetve mi számított hiánycikknek. Sütöttek szezonális, akár a kertben megtermő gyümölcsökkel, a kamra kincseivel: dióval, mákkal, lekvárokkal, és a hagyományos búza finomliszt, rétesliszt mellett gyakran használtak kukoricadarát- és lisztet. A burgonyát (gondoljunk csak a nudlira, gombócra), zsírt, ropogós tepertőt, grízt (búzadarát) is gyakori hozzávalóként tartották számon.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lisztes sterctől a prószáig – a mindennapok édességei

A lisztes sterc – vagy más néven búzagánica – a szegényebbek kedvelt étele volt. Még sütni sem kellett, lábasban készült liszt, forró víz, pici só és zsír felhasználásával, majd darabokra szaggatva tálalták. Fogyasztották sósan és édesen is, például lekvárral. Szintén egyszerű, de már sütőben sült, tepsis édesség a prósza, és elmondhatjuk, hogy ahány tájegység, annyi szokás. Sütötték búzalisztből és kukoricalisztből- vagy darából, illetve gyakran használtak hozzá aludttejet. A kukorica alapú süteményt a legtöbb helyen málénak hívták. A prószát, málét szeletekre vágva, édes tejföllel vagy lekvárral tálalták, vagy a lekvárt a nyers tészta tetejére pöttyözték, és így sütötték készre. A kukoricakása, azaz puliszka szintén lehetett édesség, tányérra szaggatták, és meleg, édes tejjel meglocsolva fogyasztották, hasonlóan a köleskásához. Apropó, köles: ebből az ősi gabonaféléből még gombóc is készülhet! Tegyük hozzá, nincs új a nap alatt, a manapság igen kedvelt polenta nem más, mint kukoricalisztből (esetleg darából) készült étel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kelt tészták, rétesek és a híres hájas tészta

A legtöbben ma már csak lekapják a szupermarket polcáról a rétestésztát, régen azonban nem a töltéssel, hanem a tészta összeállításával, majd húzásával, nyújtásával indult a munka. A lapokat gyakran töltötték meg almával, mákkal vagy tök-mák kombinációval, túróval, káposztával. Sőt! Létezett kelt („kőtt”) változata is a rétesnek. Hasonló töltelékekkel sütötték az omlós tésztájú béleseket is. Került az ünnepi asztalra foszlós kalács, és itt említsük meg, hogy a parázson sütött kürtőskalács is igen nagy múlttal rendelkezik. Akárcsak a lakodalmi kulcsos kalács, amely nevét a különleges kulcsolásos technikájáról kapta: a tésztarudakból „kulcsolva” karika formát készítettek. Zárásképp emeljünk ki még egy híres „régi” tésztafajtát, a hájas tésztát! Készítése általában a disznótorhoz kapcsolódott, hiszen fő hozzávalója a disznóháj. Időigényes tészta, többszöri hajtogatással és pihentetéssel jár, cserébe az alaptésztából számos különböző sós és édes sütemény süthető, például hókifli, szilvalekvárral töltött sütemény, pogácsa vagy krémes.

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
2 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!