Virágba borult sütemények
2019. március 08.Március idusának közeledtével már az ajtón kopogtat a tavasz, a napfény finoman ébresztgeti a rügyeket, hogy lassan virágba borulhasson a természet.
Üzenetek virágokkal
A tavasz kezdetét most egy fantasztikus, virágos süteményeket csokorba gyűjtő összeállítással ünnepeljük.
A virágszimbolika használata egészen kora időkre vezethető vissza. Már a középkorban sem volt mindegy, milyen virággal, mint üzentek egymásnak például a szerelmesek.
A virágok több vallásban és a népi hagyományokban is szimbolikus jelentéssel bírtak. Általában a piros, narancssárgás, “tüzes” virágok a férfierőt szimbolizálták, míg a kék és zöld színűeket inkább a nőkhöz társították.
Virágos motívumok sütemények készítésénél
A virág a lélek tükre. Mindig minden kor megtalálja benne, amit épp keres. A középkorban az áhitathoz kapcsolódtak a virágszimbólumok, illetve a játékos természetet jelenítették meg, a barokk idején a pompát szimbolizálta. Természetesen a népművészetekben is mindig előkelő helyet foglaltak el a virágos motívumok. Nem csoda hát, ha sütemények készítésénél is rendszeresen előkerülnek a virágos minták.
A rózsa az egyik legősibb női szimbólumok közé tartozik, ami süteményeken is gyakran megjelenik. Az egyik legismertebb formája a rózsás almasüti, ami amellett, hogy a lényegét a finom zamatos gyümölcs adja, megjelenésre is igen dekoratív, minden kínálótál éke lehet.
Készíthetünk virágcsokrot csokoládéból is, ami a csokiimádóknak lehet tökéletes kedvesség, vagy akár a kalácsot is süthetjük virág alakúra, egy finom, vasárnapi ebéd utáni asztal díszeként.
Kreatív megoldások kicsik segítségével
De ha már a virágoknál járunk, egyáltalán nem kell leragadnunk az édes megoldásoknál. Vannak, akik nem fogyaszthatják, vagy csak egyszerűen nem rajonganak az édességekért, nekik akár még egy virág alakú pizzával is kedveskedhetünk. De készíthetünk sajtos, sonkás vagy akár túrós virágokat is.
A virágok amellett, hogy szimbolikájukban is izgalmasak és érdekesek, a kicsik kedvencei is, hiszen ők maguk is könnyen le tudják rajzolni, meg tudják formázni az egyszerűbb mintákat. Vonjuk be őket nyugodtan a sütésbe-főzésbe, hadd éljék ki ők is a kreativitásukat ezekkel a mindenki számára tetszetős és népszerű formákkal, színekkel.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!