Virágba borult sütemények
2019. március 08.Március idusának közeledtével már az ajtón kopogtat a tavasz, a napfény finoman ébresztgeti a rügyeket, hogy lassan virágba borulhasson a természet.
Üzenetek virágokkal
A tavasz kezdetét most egy fantasztikus, virágos süteményeket csokorba gyűjtő összeállítással ünnepeljük.
A virágszimbolika használata egészen kora időkre vezethető vissza. Már a középkorban sem volt mindegy, milyen virággal, mint üzentek egymásnak például a szerelmesek.
A virágok több vallásban és a népi hagyományokban is szimbolikus jelentéssel bírtak. Általában a piros, narancssárgás, “tüzes” virágok a férfierőt szimbolizálták, míg a kék és zöld színűeket inkább a nőkhöz társították.
Virágos motívumok sütemények készítésénél
A virág a lélek tükre. Mindig minden kor megtalálja benne, amit épp keres. A középkorban az áhitathoz kapcsolódtak a virágszimbólumok, illetve a játékos természetet jelenítették meg, a barokk idején a pompát szimbolizálta. Természetesen a népművészetekben is mindig előkelő helyet foglaltak el a virágos motívumok. Nem csoda hát, ha sütemények készítésénél is rendszeresen előkerülnek a virágos minták.
A rózsa az egyik legősibb női szimbólumok közé tartozik, ami süteményeken is gyakran megjelenik. Az egyik legismertebb formája a rózsás almasüti, ami amellett, hogy a lényegét a finom zamatos gyümölcs adja, megjelenésre is igen dekoratív, minden kínálótál éke lehet.
Készíthetünk virágcsokrot csokoládéból is, ami a csokiimádóknak lehet tökéletes kedvesség, vagy akár a kalácsot is süthetjük virág alakúra, egy finom, vasárnapi ebéd utáni asztal díszeként.
Kreatív megoldások kicsik segítségével
De ha már a virágoknál járunk, egyáltalán nem kell leragadnunk az édes megoldásoknál. Vannak, akik nem fogyaszthatják, vagy csak egyszerűen nem rajonganak az édességekért, nekik akár még egy virág alakú pizzával is kedveskedhetünk. De készíthetünk sajtos, sonkás vagy akár túrós virágokat is.
A virágok amellett, hogy szimbolikájukban is izgalmasak és érdekesek, a kicsik kedvencei is, hiszen ők maguk is könnyen le tudják rajzolni, meg tudják formázni az egyszerűbb mintákat. Vonjuk be őket nyugodtan a sütésbe-főzésbe, hadd éljék ki ők is a kreativitásukat ezekkel a mindenki számára tetszetős és népszerű formákkal, színekkel.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.