A süti, ha vegán
És bár alapvetően egyszerűnek tűnhet a növényi alapú étkezés, az első süteménysütés bizony rejtegethet izgalmakat. Hogy miért? A „tiltólistás” hozzávalók miatt. Lássuk, hogyan is készülnek a vegán sütemények.
Először is vegyük sorra, hogy mi mindent nem tartalmazhat egy vegán sütemény. Természetesen nem lehet benne semmiféle állati eredetű tejtermék: többek közt tej, tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, joghurt. Aztán tilos a tojás is, illetve nem édesíthetünk mézzel. Felmerül a kérdés, hogy mivel helyettesíthetjük ezeket a hozzávalókat. Tej helyett növényi tejek, magtejek széles tárháza áll rendelkezésünkre: mandulatej, kesudiótej, kókusztej, rizstej (vagy italok) – hogy csak a legismertebbeket említsük.
Amellett, hogy mindegyik beilleszthető a vegán táplálkozásba, van még egy jó tulajdonságuk: válogathatunk aszerint közülük, hogy melyik ízvilága passzol leginkább a készülő süteményhez vagy más édességhez. A kókusztej, kókuszital édes, kókuszos ízű, a magtejek magukon hordozzák az adott olajos mag aromáját, a rizstej pedig alapvetően semleges ízű, ezért akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk kiérezni a növényi tej ízét. Számos kevert süteményben jól működik az olaj vízzel párosítva. A tejszínt növényi tejszínnel vagy kókusztejszínnel válthatjuk ki. Vaj vagy margarin helyett jó választás a sütéshez való növényi eredetű margarin vagy a kókuszzsír. Túró helyett vehetünk szója alapú növényi „túrót”.
A tejföl (illetve a süteményekben használt joghurt, görög joghurt) kiváltása az egyik legegyszerűbb feladat, csak kapjunk el egy pohár Dr. Oetker Creme VEGA-t! A szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú finomság, amely közvetlenül a dobozból is fogyasztható, de emellett hőálló, hőkezelhető, azaz főzésre és sütésre egyaránt alkalmas.
A méz helyettesítése szintén nem okozhat problémát. Fogyasztható cukor, barna cukor, nádcukor, különböző édesítőszerek (pl. eritrit, sztívia), ha pedig folyékony, szirupos állagra lenne szükségünk, jó ötlet méz helyett a juharszirup vagy a bioboltokban beszerezhető rizsszirup, datolyaszirup, agavészirup.
A végére hagytuk a tojást. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy eleve olyan süteményeket, desszerteket készítünk, amelyekbe nem szükséges tojás, vagy megpróbáljuk helyettesíteni. Nézzük először az első lehetőséget! Talán nem is gondolnánk, pedig rengeteg édességbe nem kell tojás. Puding, vegán keksszel, krémmel készített pohárdesszert, tejberizs vagy klasszikusan 3 rész lisztből, 2 rész zsiradékból és 1 rész cukorból álló linzer, aprósütemény? Igen, ezek mind jöhetnek!
Hasonlóan nem kell tojás az egyre népszerűbb nyers (raw) süteményekbe sem. Ezek a sütemények általában áztatott magvakkal, datolyával készülnek, és hagyományos liszt helyett őrölt olajos magvakat tartalmaznak. Nemcsak finomak és tojásmentesek, hanem nagyon-nagyon egészségesek is! És mi a helyzet a második opcióval, azaz ha mégis szükséges a tojás? Aggodalomra semmi ok! Leggyakrabban almaszósszal, érett, pépesített banánnal, vízbe áztatott chiamaggal, lenmaggal vagy útifű maghéjjal helyettesítik a tojást.
Cikkünkből kiderült, hogy bár igényel némi odafigyelést, egyáltalán nem lehetetlen küldetés a vegán süteménykészítés. Ráadásul új ízekkel, receptekkel gazdagodhatunk, ha teszünk egy próbát, és megkóstoljuk, hogy milyen a süti, ha vegán.
Kapcsolódó cikkek

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!


Krémes, a hagyományos sütemények királynője
Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.
