A süti, ha vegán
2020. november 04.Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.
Lássuk, hogyan is készülnek a vegán sütemények.
És bár alapvetően egyszerűnek tűnhet a növényi alapú étkezés, az első süteménysütés bizony rejtegethet izgalmakat. Hogy miért? A „tiltólistás” hozzávalók miatt.
Először is vegyük sorra, hogy mi mindent nem tartalmazhat egy vegán sütemény. Természetesen nem lehet benne semmiféle állati eredetű tejtermék: többek közt tej, tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, joghurt. Aztán tilos a tojás is, illetve nem édesíthetünk mézzel. Felmerül a kérdés, hogy mivel helyettesíthetjük ezeket a hozzávalókat. Tej helyett növényi tejek, magtejek széles tárháza áll rendelkezésünkre: mandulatej, kesudiótej, kókusztej, rizstej (vagy italok) – hogy csak a legismertebbeket említsük.
Néhány tipp hozzávalók helyettesítésére
Amellett, hogy mindegyik beilleszthető a vegán táplálkozásba, van még egy jó tulajdonságuk: válogathatunk aszerint közülük, hogy melyik ízvilága passzol leginkább a készülő süteményhez vagy más édességhez. A kókusztej, kókuszital édes, kókuszos ízű, a magtejek magukon hordozzák az adott olajos mag aromáját, a rizstej pedig alapvetően semleges ízű, ezért akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk kiérezni a növényi tej ízét. Számos kevert süteményben jól működik az olaj vízzel párosítva. A tejszínt növényi tejszínnel vagy kókusztejszínnel válthatjuk ki. Vaj vagy margarin helyett jó választás a sütéshez való növényi eredetű margarin vagy a kókuszzsír. Túró helyett vehetünk szója alapú növényi „túrót”.
A tejföl (illetve a süteményekben használt joghurt, görög joghurt) kiváltása az egyik legegyszerűbb feladat, csak kapjunk el egy pohár Dr. Oetker Creme VEGA-t! A szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú finomság, amely közvetlenül a dobozból is fogyasztható, de emellett hőálló, hőkezelhető, azaz főzésre és sütésre egyaránt alkalmas.
Számos lehetőség méz helyett
A méz helyettesítése szintén nem okozhat problémát. Fogyasztható cukor, barna cukor, nádcukor, különböző édesítőszerek (pl. eritrit, sztívia), ha pedig folyékony, szirupos állagra lenne szükségünk, jó ötlet méz helyett a juharszirup vagy a bioboltokban beszerezhető rizsszirup, datolyaszirup, agavészirup.
A végére hagytuk a tojást. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy eleve olyan süteményeket, desszerteket készítünk, amelyekbe nem szükséges tojás, vagy megpróbáljuk helyettesíteni. Nézzük először az első lehetőséget! Talán nem is gondolnánk, pedig rengeteg édességbe nem kell tojás. Puding, vegán keksszel, krémmel készített pohárdesszert, tejberizs vagy klasszikusan 3 rész lisztből, 2 rész zsiradékból és 1 rész cukorból álló linzer, aprósütemény? Igen, ezek mind jöhetnek!
A tojás is kiváltható
Hasonlóan nem kell tojás az egyre népszerűbb nyers (raw) süteményekbe sem. Ezek a sütemények általában áztatott magvakkal, datolyával készülnek, és hagyományos liszt helyett őrölt olajos magvakat tartalmaznak. Nemcsak finomak és tojásmentesek, hanem nagyon-nagyon egészségesek is! És mi a helyzet a második opcióval, azaz ha mégis szükséges a tojás? Aggodalomra semmi ok! Leggyakrabban almaszósszal, érett, pépesített banánnal, vízbe áztatott chiamaggal, lenmaggal vagy útifű maghéjjal helyettesítik a tojást.
Cikkünkből kiderült, hogy bár igényel némi odafigyelést, egyáltalán nem lehetetlen küldetés a vegán süteménykészítés. Ráadásul új ízekkel, receptekkel gazdagodhatunk, ha teszünk egy próbát, és megkóstoljuk, hogy milyen a süti, ha vegán.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.