A süti, ha vegán

Dátum 2020. november 04.

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

 Lássuk, hogyan is készülnek a vegán sütemények. 

És bár alapvetően egyszerűnek tűnhet a növényi alapú étkezés, az első süteménysütés bizony rejtegethet izgalmakat. Hogy miért? A „tiltólistás” hozzávalók miatt. 

Először is vegyük sorra, hogy mi mindent nem tartalmazhat egy vegán sütemény. Természetesen nem lehet benne semmiféle állati eredetű tejtermék: többek közt tej, tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, joghurt. Aztán tilos a tojás is, illetve nem édesíthetünk mézzel. Felmerül a kérdés, hogy mivel helyettesíthetjük ezeket a hozzávalókat. Tej helyett növényi tejek, magtejek széles tárháza áll rendelkezésünkre: mandulatej, kesudiótej, kókusztej, rizstej (vagy italok) – hogy csak a legismertebbeket említsük. 

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Néhány tipp hozzávalók  helyettesítésére

Amellett, hogy mindegyik beilleszthető a vegán táplálkozásba, van még egy jó tulajdonságuk: válogathatunk aszerint közülük, hogy melyik ízvilága passzol leginkább a készülő süteményhez vagy más édességhez. A kókusztej, kókuszital édes, kókuszos ízű, a magtejek magukon hordozzák az adott olajos mag aromáját, a rizstej pedig alapvetően semleges ízű, ezért akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk kiérezni a növényi tej ízét. Számos kevert süteményben jól működik az olaj vízzel párosítva. A tejszínt növényi tejszínnel vagy kókusztejszínnel válthatjuk ki. Vaj vagy margarin helyett jó választás a sütéshez való növényi eredetű margarin vagy a kókuszzsír. Túró helyett vehetünk szója alapú növényi „túrót”.

A tejföl (illetve a süteményekben használt joghurt, görög joghurt) kiváltása az egyik legegyszerűbb feladat, csak kapjunk el egy pohár Dr. Oetker Creme VEGA-t! A szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú finomság, amely közvetlenül a dobozból is fogyasztható, de emellett hőálló, hőkezelhető, azaz főzésre és sütésre egyaránt alkalmas.

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Számos lehetőség méz helyett

A méz helyettesítése szintén nem okozhat problémát. Fogyasztható cukor, barna cukor, nádcukor, különböző édesítőszerek (pl. eritrit, sztívia), ha pedig folyékony, szirupos állagra lenne szükségünk, jó ötlet méz helyett a juharszirup vagy a bioboltokban beszerezhető rizsszirup, datolyaszirup, agavészirup.

A végére hagytuk a tojást. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy eleve olyan süteményeket, desszerteket készítünk, amelyekbe nem szükséges tojás, vagy megpróbáljuk helyettesíteni. Nézzük először az első lehetőséget! Talán nem is gondolnánk, pedig rengeteg édességbe nem kell tojás. Puding, vegán keksszel, krémmel készített pohárdesszert, tejberizs vagy klasszikusan 3 rész lisztből, 2 rész zsiradékból és 1 rész cukorból álló linzer, aprósütemény? Igen, ezek mind jöhetnek! 

Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A tojás is kiváltható

Hasonlóan nem kell tojás az egyre népszerűbb nyers (raw) süteményekbe sem. Ezek a sütemények általában áztatott magvakkal, datolyával készülnek, és hagyományos liszt helyett őrölt olajos magvakat tartalmaznak. Nemcsak finomak és tojásmentesek, hanem nagyon-nagyon egészségesek is! És mi a helyzet a második opcióval, azaz ha mégis szükséges a tojás? Aggodalomra semmi ok! Leggyakrabban almaszósszal, érett, pépesített banánnal, vízbe áztatott chiamaggal, lenmaggal vagy útifű maghéjjal helyettesítik a tojást.

Cikkünkből kiderült, hogy bár igényel némi odafigyelést, egyáltalán nem lehetetlen küldetés a vegán süteménykészítés. Ráadásul új ízekkel, receptekkel gazdagodhatunk, ha teszünk egy próbát, és megkóstoljuk, hogy milyen a süti, ha vegán.

Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!