Bevásárlási tippek a karácsonyi sütéshez
Ha már novemberben átgondoljuk, milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra és időben elkezdjük a készülődést, beszerzést, akkor nagyon sok felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat.
Ha úgy döntenénk, hogy új süteményeket illesztünk a karácsonyi menübe, akkor mindenképpen érdemes még időben próbasütést végeznünk. Így, ha vannak a receptnek nehézségei, esetleges buktatói, azok még időben kiderülhetnek, nem pedig az ünnep délutánján kell fognunk a fejünket a sütőből kivett, lapos és értelmezhetetlen képződmény miatt. A próbasütés mindenképpen hálás műfaj, hiszen a család is örül a kis extra kényeztetésnek.
Ha pedig már kikristályosodott bennünk a családi menü, akkor érdemes a beszerzendőket több csoportra osztanunk.
Ami eláll
A lisztek, porok hosszabban elállnak, ezeket megvehetjük előre. Ha tudjuk, hogy többféle süteményt fogunk sütni, akkor adjuk össze a mennyiségeket és úgy vegyük meg például a szükséges mennyiségű lisztet. Ebben az esetben mindig dolgozzunk némi ráhagyással, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha bármilyen oknál fogva kevés van otthon valamiből és a boltokban már hatalmas a tülekedés, vagy rosszabb esetben már nyitva sincsenek.
Lisztet, kakaóport, pudingporokat, porélesztőt, magvakat nyugodtan vehetünk előre is.
A magvakat akár a mélyhűtőben is tárolhatjuk felhasználásig, illetve az is hasznos, ha a liszteket is betesszük legalább egy éjszakára, így elkerülhetjük, hogy esetleg váratlan vendégként molyok rondítsanak bele a karácsonyi sütés-főzésbe. Ha a receptünk fagyasztott gyümölcsöt tartalmaz, azt is nyugodtan megvehetjük előre.
Ami frissen jó
Tojást, tejet, tejszínt, friss élesztőt jobb a sütés előtt nem sokkal megvenni. Vannak olyan sütemények, melyeknél rövid ideig tart a hőkezelés, jobb biztosra menni.
Amit mindenki imád
Ha olyan alapanyagokat is vásárolunk, amit a család magában is szokott falatozgatni (például étcsokoládé, aszalt gyümölcsök), a legjobb, ha valami biztos rejtekhelyre tesszük ezeket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nekilátnánk a sütésnek, és azt látjuk, hogy felére csappant az étcsoki mennyisége.
Összességében elmondható, hogy érdemes mind a menüt, mind pedig a beszerzést alaposan megterveznünk, így sokkal nyugodtabban tudunk felkészülni az ünnepekre és a stressz helyét átveheti a jó hangulatú együttlét.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
