Bevásárlási tippek a karácsonyi sütéshez
Ha már novemberben átgondoljuk, milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra és időben elkezdjük a készülődést, beszerzést, akkor nagyon sok felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat.
Ha úgy döntenénk, hogy új süteményeket illesztünk a karácsonyi menübe, akkor mindenképpen érdemes még időben próbasütést végeznünk. Így, ha vannak a receptnek nehézségei, esetleges buktatói, azok még időben kiderülhetnek, nem pedig az ünnep délutánján kell fognunk a fejünket a sütőből kivett, lapos és értelmezhetetlen képződmény miatt. A próbasütés mindenképpen hálás műfaj, hiszen a család is örül a kis extra kényeztetésnek.
Ha pedig már kikristályosodott bennünk a családi menü, akkor érdemes a beszerzendőket több csoportra osztanunk.
Ami eláll
A lisztek, porok hosszabban elállnak, ezeket megvehetjük előre. Ha tudjuk, hogy többféle süteményt fogunk sütni, akkor adjuk össze a mennyiségeket és úgy vegyük meg például a szükséges mennyiségű lisztet. Ebben az esetben mindig dolgozzunk némi ráhagyással, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha bármilyen oknál fogva kevés van otthon valamiből és a boltokban már hatalmas a tülekedés, vagy rosszabb esetben már nyitva sincsenek.
Lisztet, kakaóport, pudingporokat, porélesztőt, magvakat nyugodtan vehetünk előre is.
A magvakat akár a mélyhűtőben is tárolhatjuk felhasználásig, illetve az is hasznos, ha a liszteket is betesszük legalább egy éjszakára, így elkerülhetjük, hogy esetleg váratlan vendégként molyok rondítsanak bele a karácsonyi sütés-főzésbe. Ha a receptünk fagyasztott gyümölcsöt tartalmaz, azt is nyugodtan megvehetjük előre.
Ami frissen jó
Tojást, tejet, tejszínt, friss élesztőt jobb a sütés előtt nem sokkal megvenni. Vannak olyan sütemények, melyeknél rövid ideig tart a hőkezelés, jobb biztosra menni.
Amit mindenki imád
Ha olyan alapanyagokat is vásárolunk, amit a család magában is szokott falatozgatni (például étcsokoládé, aszalt gyümölcsök), a legjobb, ha valami biztos rejtekhelyre tesszük ezeket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nekilátnánk a sütésnek, és azt látjuk, hogy felére csappant az étcsoki mennyisége.
Összességében elmondható, hogy érdemes mind a menüt, mind pedig a beszerzést alaposan megterveznünk, így sokkal nyugodtabban tudunk felkészülni az ünnepekre és a stressz helyét átveheti a jó hangulatú együttlét.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
