Érdekességek a csokoládéról
Miután január végén nem bővelkedünk szezonális gyümölcsökben és némi lélekvidítás sem árt ilyenkor, aktuális összeállításunkban a csokoládéról gyűjtöttünk pár érdekességet, természetesen néhány isteni, csupacsoki recept kíséretében.
Csokoládé, a hangulatjavító
Kevés dolog van, ami január végén feldobja az embert, a sötétség korán érkezik és reggel sokáig is marad velünk, az ég legtöbbször szürke. Szerencsésebb napokon a hó esik, de a kevésbé szerencséseken inkább az ónos eső.
Januárban mindig jól jöhet valami “hangulatjavító intézkedés”, ilyenkor érdemes egy megunhatatlan, mindig izgalmas, örök, titokzatos alapanyaghoz nyúlni: a csokoládéhoz.
Gombóc Artúr kedvencei
Gombóc Artúr "csokoládé monológját" talán mindenki ismeri, ebből kiderül, hogy nincs olyan csokoládé, amit ő ne szeretne. Ha megkérdezték tőle, milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta:
“A kerek csokoládét, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos, tömör, lyukas, csomagolt, meztelen, egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes, a keserű, a csöves, a mogyorós, a tejcsokoládét, a likőrös, a tavalyi, az idei, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!” Mélységesen egyet tudunk érteni Gombóc Artúrral, és amellett, hogy a világon felsorolhatatlanul sokféle csokoládét készítenek, ugyanennyire színes és sokszínű a csokoládéval kapcsolatos érdekességek tárháza is.
Gombóc Artúr is boldog lehetne, ha annyi csokoládéja lenne, ahány Toblerone rudat évente eladnak a világban. Ugyanis ha az egy évben eladott, jellegzetesen háromszög alakú rudakat egymás mögé tennék, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne összerakni belőlük, ami másfélszer olyan hosszú, mint a Föld kerülete.
A csokoládé értéke
A csokoládé a maják idejében szinte értékesebb volt, mint az arany. Mivel csak korlátozott mennyiséget tudtak termelni belőle, ugyanúgy értékálló maradt, mint a nemesfém.
A csokoládénak akkora kultusza volt, hogy külön istenség is tartozott hozzá, igaz, általában duplázott munkakörrel. A majáknál El Chuah volt a kakaó, és egyben a kereskedelem istene is. Az aztékoknál a csokoládé istenét, Xochiquetzalnak nevezték és a termékenység istene is volt egyben.
A csokis keksz sokak kedvence és az első ismert receptet - mint a gasztronómiában oly sokszor, most is a véletlen szülte. 1930-ban egy háziasszony, Ruth Wakefield kifogyott a sütéshez használt csokoládéból, így egy másik fajta, táblás csokiból tört a tésztába. Elvárásaival ellentétben a csoki nem olvadt el a sütés folyamán, hanem nagyobbacska csokidarabok maradtak a kész kekszben. A kísérlet eredménye mindenkinek nagyon ízlett, így született meg a ma is közkedvelt csokis keksz.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
