Érdekességek a csokoládéról

Dátum 2019. január 31.

Miután január végén nem bővelkedünk szezonális gyümölcsökben és némi lélekvidítás sem árt ilyenkor, aktuális összeállításunkban a csokoládéról gyűjtöttünk pár érdekességet, természetesen néhány isteni, csupacsoki recept kíséretében.

Csokoládé, a hangulatjavító

Kevés dolog van, ami január végén feldobja az embert, a sötétség korán érkezik és reggel sokáig is marad velünk, az ég legtöbbször szürke. Szerencsésebb napokon a hó esik, de a kevésbé szerencséseken inkább az ónos eső.
Januárban mindig jól jöhet valami “hangulatjavító intézkedés”, ilyenkor érdemes egy megunhatatlan, mindig izgalmas, örök, titokzatos alapanyaghoz nyúlni: a csokoládéhoz.

Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Gombóc Artúr kedvencei

Gombóc Artúr "csokoládé monológját" talán mindenki ismeri, ebből kiderül, hogy nincs olyan csokoládé, amit ő ne szeretne. Ha megkérdezték tőle, milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta:

“A kerek csokoládét, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos, tömör, lyukas, csomagolt, meztelen, egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes, a keserű, a csöves, a mogyorós, a tejcsokoládét, a likőrös, a tavalyi, az idei,  és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!” Mélységesen egyet tudunk érteni Gombóc Artúrral, és amellett, hogy a világon felsorolhatatlanul sokféle csokoládét készítenek, ugyanennyire színes és sokszínű a csokoládéval kapcsolatos érdekességek tárháza is.

Gombóc Artúr is boldog lehetne, ha annyi csokoládéja lenne, ahány Toblerone rudat évente eladnak a világban. Ugyanis ha az egy évben eladott, jellegzetesen háromszög alakú rudakat egymás mögé tennék, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne összerakni belőlük, ami másfélszer olyan hosszú, mint a Föld kerülete.

 

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A csokoládé értéke

A csokoládé  a maják idejében szinte értékesebb volt, mint az arany. Mivel csak korlátozott mennyiséget tudtak termelni belőle, ugyanúgy értékálló maradt, mint a nemesfém.

A csokoládénak akkora kultusza volt, hogy külön istenség is tartozott hozzá, igaz, általában duplázott munkakörrel. A majáknál El Chuah volt a kakaó, és egyben a kereskedelem istene is. Az aztékoknál a csokoládé istenét, Xochiquetzalnak nevezték és a termékenység istene is volt egyben.

csokis keksz sokak kedvence és az első ismert receptet - mint a gasztronómiában oly sokszor, most is a véletlen szülte. 1930-ban egy háziasszony, Ruth Wakefield kifogyott a sütéshez használt csokoládéból, így egy másik fajta, táblás csokiból tört a tésztába. Elvárásaival ellentétben a csoki nem olvadt el a sütés folyamán, hanem nagyobbacska csokidarabok maradtak a kész kekszben. A kísérlet eredménye mindenkinek nagyon ízlett, így született meg a ma is közkedvelt csokis keksz.

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!