Habfelhőben – mindent a habos sütikről

Dátum 2020. szeptember 11.

„Jaj, de jó a habos sütemény” – tartja a már-már szállóigévé vált dal refrénje, mi pedig egyáltalán nem vitatkozunk, hiszen az egyik legklasszabb dolog beleszúrni a süteményes villát egy jókora szelet, habréteggel megkoronázott sütibe.

Cikkünkben végigvesszük a legnépszerűbb habos édességeket, és tippeket is mondunk, hogy tökéletes habfelhőben ússzon a kiválasztott sütemény.

Ha azt mondjuk, habos süti, nem csupán egyféle habra gondolunk, ide sorolhatjuk a klasszikus tejszínhabot, a sült tojásfehérjehabot, a fehérjehabos töltelékeket és a habcsókokat is. Nézzük először a tejszínhabot!

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Válasszunk jó minőségű, zsírosabb habtejszínt, és mielőtt felvernénk, tegyük hűtőbe. Amennyiben ízesíteni is szeretnénk, érdemes először lágy habbá verni, majd apránként hozzáadagolni a porcukrot vagy éppen a vaníliát. Ha igazán tartós, jó állagú tejszínhabra vágyunk, ne feledkezzünk el a habfixáló használatáról sem! Szinte felsorolhatatlan, hogy mi mindenhez illik a tejszínhab. Kanalazhatjuk gyümölcsleves és gesztenyepüré tetejére, és persze rengeteg sütihez is szuperül passzol. Tálalhatjuk a sütemény mellé, de számos édességnél a recept részét képezi a tejszínhab, például a süti tetejére simítva vagy töltelékként is megjelenhet. Ez utóbbira jó példa az egyik legkedveltebb égetett tészta alapú sütemény, a képviselőfánk, vagy bármilyen olyan „emeletes” édesség, amelyben az egyik réteg tejszínhabos. Igen, még a házi krémes is ide sorolható!  A tejszínhab lehet egyszerűen porcukorral édesített, de ha halmoznánk az élvezeteket, akár olvasztott csokival is kikeverhetjük.

A másik nagy csoportba tartoznak a tojásfehérje alapú habok. Nem nehéz kitalálni, hogy közös jellemzőjük a keményre felvert tojásfehérje, amelyből lehet aztán egészen lágy és roppanós állagú hab is. Az elkészítése nagyon egyszerű, de pár dologra jó, ha odafigyelünk. Először is gondosan válasszuk szét a tojást, azaz ne keveredjen pár csepp tojássárgája se a tojásfehérjés tálba! Apropó, tál! Tiszta, zsírtalan keverőedényre lesz szükségünk, és hasonlóképpen a habverőnek is makulátlannak kell lennie. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét először verjük fel, majd apránként adagoljuk hozzá a többi hozzávalót, például a cukrot. A kész habnak egészen keménynek kell lennie, akkor jó az állaga, ha nem csorog, csepeg le a habverőről.

Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lássuk, milyen süteményekhez használhatjuk fel a tökéletes tojásfehérjehabot! Először is említsünk meg egy méltán népszerű süteményt, a női szeszélyt. A sárga, kevert tésztára baracklekvár kerül, majd erre simítjuk a habot. De mondhatnánk a tartalmas leves utáni második fogásnak is beillő máglyarakást, amely édes, tejes-tojásos keverékbe áztatott szikkadt kifliből, zsemléből vagy kalácsból, valamint párolt almás és lekváros rétegekből áll. A tetejére szintén hab kerül, amelybe baracklekvárt is keverünk – ebből pedig már kiderülhet, hogy a tojásfehérjehab színezhető, ízesíthető is. A habréteg és a töltelék alatt akár omlós tészta is megbújhat, a klasszikus meggyes-mákos, habkalapos pite pont így készül.

Közös tulajdonsága ezeknek a süteményeknek, hogy a hab csak a sütés végén kerül a tetejükre. Azaz készre vagy majdnem készre sütjük az alapot, majd kikapjuk a sütőből, rásimítjuk a habot, és visszaküldjük még annyi időre, hogy éppen színt kapjon a habréteg. Egy jó tanács: ilyenkor már nem érdemes elmozdulni a sütőajtó elől! A hab sütése a tipikus „még nem jó, még nem jó, már nem jó” esete, ezért nem ajánlatos messzire menni a konyhától. Viszont ha odafigyelünk, lehetetlen elrontani: amint jó a szín, már ki is kapcsolhatjuk a sütőt. Ezután érdemes még egy kicsit a sütőben pihentetni a süteményünket, kissé kinyitott sütőajtó mellett. A fenti sütemények egyébként nem csupán finomak, hanem praktikusak is, hiszen a habhoz szükségtelen tojássárgáják sem mennek kárba, általában a tésztához és/vagy a töltelékhez kerülnek.

Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
42 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Felvert tojásfehérjehabot sütemények töltelékéhez is forgathatunk. Ilyen laza, habos töltelék például a kókuszkrém vagy a pávaszem dióhabos tölteléke.

Ahogy már említettük, a hab lehet keményebb, roppanós is, ilyen, ha habcsóknak, habkarikának készítjük el. A cukor mellett a tojásfehérjehabhoz általában pici ecet vagy citromlé és jól átszitált étkezési keményítő kerül, előbbi a fényességről, utóbbi pedig a megfelelő állagról gondoskodik. Készíthetjük színesre kevés ételfesték hozzáadásával, vagy forgathatunk hozzá kókuszreszeléket is. Az elkészült masszának szintén masszív állagúnak kell lennie, miután kinyomtuk a habzsákból, nem terülhet el a sütőlemezen. A habcsókokat inkább szárítjuk, mint sütjük. Alacsony sütési hőfokon készülnek, így válnak roppanóssá anélkül, hogy megbarnulnának. A sütés/szárítás után kissé kinyitott sütőajtó mellett várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. Tehetjük torták és egyéb sütemények tetejére díszítésnek vagy krémes, tejszínes desszertekhez keverhetjük összetördelve. A habcsókok zárható dobozban, száraz, hűvös helyen 3-4 hétig elállnak.

A habos sütemények megérik azt a pár perc plusz munkát! A siker pedig garantált, ha az elkészítésük során betartjuk a fenti pár alapszabályt.

Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
1 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!