Három tipp a környezettudatos befőzéshez
Mutatunk pár tippet, amivel a finom lekvárok, dzsemek és szörpök készítése közben a környezetre is figyelhetünk egy kicsit.
A nyár a befőzés ideje, így július közepe táján sem késtünk még le semmiről, felkerülhetnek kedvenc gyümölcseink a kamránk polcaira. A hulladékszegény vagy hulladékmentes mozgalmak minden területen egyre több eredményt érnek el. Most összeszedtük, befőzésnél mik azok a dolgok, amelyekkel csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét.
Válassz környezetbarát megoldást!
Először is jó hír: ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, zöldségeket, az már önmagában is fenntartható megoldás, hiszen nem a boltok polcairól fogjuk az ősz és a tél beköszöntével vadászni a gyümölcsös finomságokat. Amikor a zöldségesnél a hazánkban aktuálisan termő gyümölcsök közül választva főzzük be kincseinket, akkor szintén környezetbarátok leszünk, hiszen a lekvárunk ökológiai lábnyoma kisebb lesz, mint bolti társáé. Ha már ilyen jó úton járunk a “zöldebb háztartás” jegyében, nézzük, hol tudunk további változtatásokat bevezetni.
Tervezd meg!
A tervezés az egész konyhában fontos elem, jó, ha nagyjából átlátjuk, milyen alapanyagokat, mikor fogunk használni. Igaz ez a sütésre és a befőzésre is. Gondoljuk át, mikor tudjuk elkészíteni a megvásárolt gyümölcsöt. Ha nem sikerül aznap, vagy legkésőbb másnap elkészíteni, valamit ütemezzünk át, mert sajnos a friss, szezonális gyümölcsök nem bírják sokáig a tárolást.
Használd újra!
Ha vannak régi befőttes üvegeink, azokat nyugodtan használjuk újra. Alaposan mossuk el, fertőtlenítsük őket. Tetőből viszont mindenképpen vegyünk újat, mert ha nem zár jól, tönkremehet a munkánk. A már nem használandó tetőket viszont gyűjtsük szelektíven.
Komposztálj!
A háztartási hulladékunk jelentős része, nagyjából 30%-a organikus és mint ilyen, komposztálható lenne. A befőzési időszakban ez az arány emelkedhet, hiszen a héjak, magok, csumák nyugodtan mehetnek a komposztra. Nem egyedülálló most már, hogy akár városban is, egy vagy több társasház együtt használ komposztálót. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről, van, ahol az önkormányzat meghatározott időnként ingyenesen oszt komposzt-kereteket.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
