Három tipp a környezettudatos befőzéshez

Dátum 2019. június 07.

Mutatunk pár tippet, amivel a finom lekvárok, dzsemek és szörpök készítése közben a környezetre is figyelhetünk egy kicsit.

A nyár a befőzés ideje, így július közepe táján sem késtünk még le semmiről, felkerülhetnek kedvenc gyümölcseink a kamránk polcaira. A hulladékszegény vagy hulladékmentes mozgalmak minden területen egyre több eredményt érnek el. Most összeszedtük, befőzésnél mik azok a dolgok, amelyekkel csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Válassz környezetbarát megoldást!

Először is jó hír: ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, zöldségeket, az már önmagában is fenntartható megoldás, hiszen nem a boltok polcairól fogjuk az ősz és a tél beköszöntével vadászni a gyümölcsös finomságokat. Amikor a zöldségesnél a hazánkban aktuálisan termő gyümölcsök közül választva főzzük be kincseinket, akkor szintén környezetbarátok leszünk, hiszen a lekvárunk ökológiai  lábnyoma kisebb lesz, mint bolti társáé. Ha már ilyen jó úton járunk a “zöldebb háztartás” jegyében, nézzük, hol tudunk további változtatásokat bevezetni.

Tervezd meg!

A tervezés az egész konyhában fontos elem, jó, ha nagyjából átlátjuk, milyen alapanyagokat, mikor fogunk használni. Igaz ez a sütésre és a befőzésre is. Gondoljuk át, mikor tudjuk elkészíteni a megvásárolt gyümölcsöt. Ha nem sikerül aznap, vagy legkésőbb másnap elkészíteni, valamit ütemezzünk át, mert sajnos a friss, szezonális gyümölcsök nem bírják sokáig a tárolást.

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Használd újra!

Ha vannak régi befőttes üvegeink, azokat nyugodtan használjuk újra. Alaposan mossuk el, fertőtlenítsük őket. Tetőből viszont mindenképpen vegyünk újat, mert ha nem zár jól, tönkremehet a munkánk. A már nem használandó tetőket viszont gyűjtsük szelektíven.

Komposztálj!

A háztartási hulladékunk jelentős része, nagyjából 30%-a organikus és mint ilyen, komposztálható lenne. A befőzési időszakban ez az arány emelkedhet, hiszen a héjak, magok, csumák nyugodtan mehetnek a komposztra. Nem egyedülálló most már, hogy akár városban is, egy vagy több társasház együtt használ komposztálót. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről, van, ahol az önkormányzat meghatározott időnként ingyenesen oszt komposzt-kereteket.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-17
2 Kedvelés

Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!

Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-04
5 Kedvelés

A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet

Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-15
4 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!