Három tipp a környezettudatos befőzéshez

Dátum 2019. június 07.

Mutatunk pár tippet, amivel a finom lekvárok, dzsemek és szörpök készítése közben a környezetre is figyelhetünk egy kicsit.

A nyár a befőzés ideje, így július közepe táján sem késtünk még le semmiről, felkerülhetnek kedvenc gyümölcseink a kamránk polcaira. 

A hulladékszegény vagy hulladékmentes mozgalmak minden területen egyre több eredményt érnek el. Most összeszedtük, befőzésnél mik azok a dolgok, amelyekkel csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Először is jó hír: ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, zöldségeket, az már önmagában is fenntartható megoldás, hiszen nem a boltok polcairól fogjuk az ősz és a tél beköszöntével vadászni a gyümölcsös finomságokat. Amikor a zöldségesnél a hazánkban aktuálisan termő gyümölcsök közül választva főzzük be kincseinket, akkor szintén környezetbarátok leszünk, hiszen a lekvárunk ökológiai  lábnyoma kisebb lesz, mint bolti társáé. Ha már ilyen jó úton járunk a “zöldebb háztartás” jegyében, nézzük, hol tudunk további változtatásokat bevezetni.

Tervezés

A tervezés az egész konyhában fontos elem, jó, ha nagyjából átlátjuk, milyen alapanyagokat, mikor fogunk használni. Igaz ez a sütésre és a befőzésre is. Gondoljuk át, mikor tudjuk elkészíteni a megvásárolt gyümölcsöt. Ha nem sikerül aznap, vagy legkésőbb másnap elkészíteni, valamit ütemezzünk át, mert sajnos a friss, szezonális gyümölcsök nem bírják sokáig a tárolást.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Használd újra!

Ha vannak régi befőttes üvegeink, azokat nyugodtan használjuk újra. Alaposan mossuk el, fertőtlenítsük őket. Tetőből viszont mindenképpen vegyünk újat, mert ha nem zár jól, tönkremehet a munkánk. A már nem használandó tetőket viszont gyűjtsük szelektíven.

Komposztálj!

A háztartási hulladékunk jelentős része, nagyjából 30%-a organikus és mint ilyen, komposztálható lenne. A befőzési időszakban ez az arány emelkedhet, hiszen a héjak, magok, csumák nyugodtan mehetnek a komposztra. Nem egyedülálló most már, hogy akár városban is, egy vagy több társasház együtt használ komposztálót. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről, van, ahol az önkormányzat meghatározott időnként ingyenesen oszt komposzt-kereteket.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-18
0 Kedvelés

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!