Három tipp a környezettudatos befőzéshez
Mutatunk pár tippet, amivel a finom lekvárok, dzsemek és szörpök készítése közben a környezetre is figyelhetünk egy kicsit.
A nyár a befőzés ideje, így július közepe táján sem késtünk még le semmiről, felkerülhetnek kedvenc gyümölcseink a kamránk polcaira. A hulladékszegény vagy hulladékmentes mozgalmak minden területen egyre több eredményt érnek el. Most összeszedtük, befőzésnél mik azok a dolgok, amelyekkel csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét.
Válassz környezetbarát megoldást!
Először is jó hír: ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, zöldségeket, az már önmagában is fenntartható megoldás, hiszen nem a boltok polcairól fogjuk az ősz és a tél beköszöntével vadászni a gyümölcsös finomságokat. Amikor a zöldségesnél a hazánkban aktuálisan termő gyümölcsök közül választva főzzük be kincseinket, akkor szintén környezetbarátok leszünk, hiszen a lekvárunk ökológiai lábnyoma kisebb lesz, mint bolti társáé. Ha már ilyen jó úton járunk a “zöldebb háztartás” jegyében, nézzük, hol tudunk további változtatásokat bevezetni.
Tervezd meg!
A tervezés az egész konyhában fontos elem, jó, ha nagyjából átlátjuk, milyen alapanyagokat, mikor fogunk használni. Igaz ez a sütésre és a befőzésre is. Gondoljuk át, mikor tudjuk elkészíteni a megvásárolt gyümölcsöt. Ha nem sikerül aznap, vagy legkésőbb másnap elkészíteni, valamit ütemezzünk át, mert sajnos a friss, szezonális gyümölcsök nem bírják sokáig a tárolást.
Használd újra!
Ha vannak régi befőttes üvegeink, azokat nyugodtan használjuk újra. Alaposan mossuk el, fertőtlenítsük őket. Tetőből viszont mindenképpen vegyünk újat, mert ha nem zár jól, tönkremehet a munkánk. A már nem használandó tetőket viszont gyűjtsük szelektíven.
Komposztálj!
A háztartási hulladékunk jelentős része, nagyjából 30%-a organikus és mint ilyen, komposztálható lenne. A befőzési időszakban ez az arány emelkedhet, hiszen a héjak, magok, csumák nyugodtan mehetnek a komposztra. Nem egyedülálló most már, hogy akár városban is, egy vagy több társasház együtt használ komposztálót. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről, van, ahol az önkormányzat meghatározott időnként ingyenesen oszt komposzt-kereteket.
Kapcsolódó cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.


A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet
Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.


Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.
