Most van szezonja: szőlő

Dátum 2020. szeptember 28.

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Készítsünk szőlővel süteményt!

Gyógyírt nyújthat a nyár és a kellemes idő végére az őszi gyümölcsök ígérete: jönnek az almák, körték, szilvák és a szőlő minden mennyiségben.

Nálunk, Magyarországon nem nevezhető a leggyakoribb sütemény hozzávalónak a szőlő, pedig érdemes vele kísérletezni, hiszen igazán sokoldalúan felhasználható. Ha pedig hozzávesszük, hogy a szőlőből készült bor is szolgálhat alapanyagul, még szélesebbre nő a lehetőségek tárháza. A recept roppant egyszerű: csak vegyünk pár szép szőlőfürtöt a piacon, és vágjunk bele a sütésbe! Mutatjuk, mi minden készülhet belőle.

Létezik egy világhírű sütemény, a schiacciata con l'uva, azaz szőlős lepény. A klasszikus toszkán finomság nem véletlenül vált közkedveltté: amilyen egyszerű, annyira finom, a szüreti mulatságok elengedhetetlen édessége. Alapja klasszikus kelt tészta, és több változata ismert: van, amikor a kinyújtott tészta tetejét szórják meg szőlőszemekkel, máskor a tésztába és a tésztára egyaránt kerül a gyümölcsből, sőt létezik „emeletes” lepény formában is, amikor két lap közé töltelékként, illetve a lepény tetejére is kerül a szőlőszemekből. Ha valami ilyen híres, csak tudhat valamit! Mégpedig azt, hogy a kelt tészta remekül áll a szőlőnek.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Számos fűszerrel variálható

A fent említett toszkán sütit tovább is gondolhatjuk. A szőlő lédús gyümölcs, ezért bátran kombináljuk morzsás tésztaréteggel: élesztős kelt tészta, sok-sok szőlő, a tetejére pedig szórjunk ropogós morzsát. És a variációs lehetőségek itt közel sem értek véget! A szőlő ugyanis szinte kiált azért, hogy sós süteményekbe tegyük. Maradjunk a kelt lepények világában, és mixeljük sós ízekkel: sonkával, szalámival, kockázott szalonnával, sósabb juhtúróval, kecskesajttal, valamint nemespenészes sajtokkal: gorgonzolával, brie-vel vagy camembert-rel.

Azt már tudjuk, hogy a szőlő édes és sós süteményekhez is remek választás, ezért épp itt az ideje összeszedni azokat a fűszereket, amelyek igazán jól passzolnak hozzá. A klasszikus fahéj, szegfűszeg, vanília mind klassz választás a gyümölcshöz, illetve vörösborhoz is. Ez utóbbihoz érdemes citrusokat, például narancsot és citromot is adni. A fehérbor a könnyedebb vaníliás, gyümölcsös, citromos jegyekkel harmonizál igazán.

Ha pedig sós ételekbe tesszük, édességét mindenképpen ellensúlyozzuk – és egyben emeljük ki – karakteres, sós jegyekkel. Ezért jó a már felsorolt intenzív ízű sajtok és húsok közül választani. Fűszerezés tekintetében bátran kiegészíthetjük fekete vagy durvára tört színes borssal, a zöldfűszerek közül kakukkfűvel, zsályával.

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Díszítésre is használhatjuk

Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a szőlőszemek igencsak mutatósak. Ha süteményeket, desszerteket készítünk, díszítésre is felhasználhatjuk. Variálhatjuk a fehér és piros színeket, jól mutatnak együtt akár egy tortazselével fényezett klasszikus gyümölcstortán vagy fonott tortácskán. És persze desszerteket, pohárkrémeket is díszíthetünk szőlővel, vegyítsük például áfonyával.

A fűszereknél már beszéltünk a borról. Mind a fehérbor, mind pedig a vörösbor felhasználható süteményekhez, jó példa erre a borkrém. A fehérborból készült pohárdesszert finom könnyed citromos-vaníliás ízjegyekkel, de ősziesebbre is vehetjük a figurát rummal, naranccsal és csokoládéval.

Szőlővel sütni biztos siker. Hogy mézédes desszert vagy sós finomság készüljön, az csak rajtunk múlik. Vagy legyen inkább mindkettő?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!