Most van szezonja: szőlő
2020. szeptember 28.Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.
Készítsünk szőlővel süteményt!
Gyógyírt nyújthat a nyár és a kellemes idő végére az őszi gyümölcsök ígérete: jönnek az almák, körték, szilvák és a szőlő minden mennyiségben.
Nálunk, Magyarországon nem nevezhető a leggyakoribb sütemény hozzávalónak a szőlő, pedig érdemes vele kísérletezni, hiszen igazán sokoldalúan felhasználható. Ha pedig hozzávesszük, hogy a szőlőből készült bor is szolgálhat alapanyagul, még szélesebbre nő a lehetőségek tárháza. A recept roppant egyszerű: csak vegyünk pár szép szőlőfürtöt a piacon, és vágjunk bele a sütésbe! Mutatjuk, mi minden készülhet belőle.
Létezik egy világhírű sütemény, a schiacciata con l'uva, azaz szőlős lepény. A klasszikus toszkán finomság nem véletlenül vált közkedveltté: amilyen egyszerű, annyira finom, a szüreti mulatságok elengedhetetlen édessége. Alapja klasszikus kelt tészta, és több változata ismert: van, amikor a kinyújtott tészta tetejét szórják meg szőlőszemekkel, máskor a tésztába és a tésztára egyaránt kerül a gyümölcsből, sőt létezik „emeletes” lepény formában is, amikor két lap közé töltelékként, illetve a lepény tetejére is kerül a szőlőszemekből. Ha valami ilyen híres, csak tudhat valamit! Mégpedig azt, hogy a kelt tészta remekül áll a szőlőnek.
Számos fűszerrel variálható
A fent említett toszkán sütit tovább is gondolhatjuk. A szőlő lédús gyümölcs, ezért bátran kombináljuk morzsás tésztaréteggel: élesztős kelt tészta, sok-sok szőlő, a tetejére pedig szórjunk ropogós morzsát. És a variációs lehetőségek itt közel sem értek véget! A szőlő ugyanis szinte kiált azért, hogy sós süteményekbe tegyük. Maradjunk a kelt lepények világában, és mixeljük sós ízekkel: sonkával, szalámival, kockázott szalonnával, sósabb juhtúróval, kecskesajttal, valamint nemespenészes sajtokkal: gorgonzolával, brie-vel vagy camembert-rel.
Azt már tudjuk, hogy a szőlő édes és sós süteményekhez is remek választás, ezért épp itt az ideje összeszedni azokat a fűszereket, amelyek igazán jól passzolnak hozzá. A klasszikus fahéj, szegfűszeg, vanília mind klassz választás a gyümölcshöz, illetve vörösborhoz is. Ez utóbbihoz érdemes citrusokat, például narancsot és citromot is adni. A fehérbor a könnyedebb vaníliás, gyümölcsös, citromos jegyekkel harmonizál igazán.
Ha pedig sós ételekbe tesszük, édességét mindenképpen ellensúlyozzuk – és egyben emeljük ki – karakteres, sós jegyekkel. Ezért jó a már felsorolt intenzív ízű sajtok és húsok közül választani. Fűszerezés tekintetében bátran kiegészíthetjük fekete vagy durvára tört színes borssal, a zöldfűszerek közül kakukkfűvel, zsályával.
Díszítésre is használhatjuk
Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a szőlőszemek igencsak mutatósak. Ha süteményeket, desszerteket készítünk, díszítésre is felhasználhatjuk. Variálhatjuk a fehér és piros színeket, jól mutatnak együtt akár egy tortazselével fényezett klasszikus gyümölcstortán vagy fonott tortácskán. És persze desszerteket, pohárkrémeket is díszíthetünk szőlővel, vegyítsük például áfonyával.
A fűszereknél már beszéltünk a borról. Mind a fehérbor, mind pedig a vörösbor felhasználható süteményekhez, jó példa erre a borkrém. A fehérborból készült pohárdesszert finom könnyed citromos-vaníliás ízjegyekkel, de ősziesebbre is vehetjük a figurát rummal, naranccsal és csokoládéval.
Szőlővel sütni biztos siker. Hogy mézédes desszert vagy sós finomság készüljön, az csak rajtunk múlik. Vagy legyen inkább mindkettő?
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.