Most van szezonja: szőlő

Dátum 2020. szeptember 28.
Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Gyógyírt nyújthat a nyár és a kellemes idő végére az őszi gyümölcsök ígérete: jönnek az almák, körték, szilvák és a szőlő minden mennyiségben.

Nálunk, Magyarországon nem nevezhető a leggyakoribb sütemény hozzávalónak a szőlő, pedig érdemes vele kísérletezni, hiszen igazán sokoldalúan felhasználható. Ha pedig hozzávesszük, hogy a szőlőből készült bor is szolgálhat alapanyagul, még szélesebbre nő a lehetőségek tárháza. A recept roppant egyszerű: csak vegyünk pár szép szőlőfürtöt a piacon, és vágjunk bele a sütésbe! Mutatjuk, mi minden készülhet belőle.

Létezik egy világhírű sütemény, a schiacciata con l'uva, azaz szőlős lepény. A klasszikus toszkán finomság nem véletlenül vált közkedveltté: amilyen egyszerű, annyira finom, a szüreti mulatságok elengedhetetlen édessége. Alapja klasszikus kelt tészta, és több változata ismert: van, amikor a kinyújtott tészta tetejét szórják meg szőlőszemekkel, máskor a tésztába és a tésztára egyaránt kerül a gyümölcsből, sőt létezik „emeletes” lepény formában is, amikor két lap közé töltelékként, illetve a lepény tetejére is kerül a szőlőszemekből. Ha valami ilyen híres, csak tudhat valamit! Mégpedig azt, hogy a kelt tészta remekül áll a szőlőnek.

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A fent említett toszkán sütit tovább is gondolhatjuk. A szőlő lédús gyümölcs, ezért bátran kombináljuk morzsás tésztaréteggel: élesztős kelt tészta, sok-sok szőlő, a tetejére pedig szórjunk ropogós morzsát. És a variációs lehetőségek itt közel sem értek véget! A szőlő ugyanis szinte kiált azért, hogy sós süteményekbe tegyük. Maradjunk a kelt lepények világában, és mixeljük sós ízekkel: sonkával, szalámival, kockázott szalonnával, sósabb juhtúróval, kecskesajttal, valamint nemespenészes sajtokkal: gorgonzolával, brie-vel vagy camembert-rel.

Azt már tudjuk, hogy a szőlő édes és sós süteményekhez is remek választás, ezért épp itt az ideje összeszedni azokat a fűszereket, amelyek igazán jól passzolnak hozzá. A klasszikus fahéj, szegfűszeg, vanília mind klassz választás a gyümölcshöz, illetve vörösborhoz is. Ez utóbbihoz érdemes citrusokat, például narancsot és citromot is adni. A fehérbor a könnyedebb vaníliás, gyümölcsös, citromos jegyekkel harmonizál igazán.

Ha pedig sós ételekbe tesszük, édességét mindenképpen ellensúlyozzuk – és egyben emeljük ki – karakteres, sós jegyekkel. Ezért jó a már felsorolt intenzív ízű sajtok és húsok közül választani. Fűszerezés tekintetében bátran kiegészíthetjük fekete vagy durvára tört színes borssal, a zöldfűszerek közül kakukkfűvel, zsályával.

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a szőlőszemek igencsak mutatósak. Ha süteményeket, desszerteket készítünk, díszítésre is felhasználhatjuk. Variálhatjuk a fehér és piros színeket, jól mutatnak együtt akár egy tortazselével fényezett klasszikus gyümölcstortán vagy fonott tortácskán. És persze desszerteket, pohárkrémeket is díszíthetünk szőlővel, vegyítsük például áfonyával.

A fűszereknél már beszéltünk a borról. Mind a fehérbor, mind pedig a vörösbor felhasználható süteményekhez, jó példa erre a borkrém. A fehérborból készült pohárdesszert finom könnyed citromos-vaníliás ízjegyekkel, de ősziesebbre is vehetjük a figurát rummal, naranccsal és csokoládéval.

Szőlővel sütni biztos siker. Hogy mézédes desszert vagy sós finomság készüljön, az csak rajtunk múlik. Vagy legyen inkább mindkettő?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!