Isteni vendégváró: a linzer
A linzertészta gyakorta megjelenik az ünnepi sütemények között. Most segítünk abban, hogy biztosan jól sikerüljön.
Sokoldalú vendégváró sütemény
A linzertészta akkor tökéletes, ha roppan egy kicsit, amikor beleharapunk, ugyanakkor mégis omlós állagú. Az ünnepek környékén kiváló vendégváró, mert sokáig eláll, így a váratlan vendégeket is tudjuk majd mivel kínálni.
Kétségtelen előnyei közé tartozik, hogy jól variálható, sokféle töltelékkel feldobható.
A tészta elkészítésénél vegyük figyelembe az alábbiakat
Mint a legtöbb tésztánál, a linzernél is fontos, hogy amennyire csak lehetséges, friss alapanyagokkal dolgozzunk.
Egyes elgondolások szerint létezik úgynevezett “linzer kéz”. Ez azt jelenti, ha valakinek gyakran hűvös a keze, az jól jöhet a linzertészta begyúrásánál. Ez persze részben igaz, mert hideg kézzel jobban össze lehet állítani a tésztát, de a lényeg, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát, csak ameddig összeáll. Könnyű mozdulatokkal, gyorsan, de ne kapkodva dolgozzunk!
Amikor vizet adunk a tésztához, ügyeljünk arra, hogy az is jéghideg legyen a vajjal együtt, amit hozzá is reszelhetünk, vagy kockázhatunk a liszthez.
A linzer lelke a pihentetés. A begyúrt tésztát legalább egy órára tegyük be a hűtőbe, mielőtt tovább dolgoznánk vele.
Lényeges a sütési idő betartása
A sütésnél mindig tartsuk be az ajánlott sütési időt, mert ha túl sokáig hagyjuk a sütőben, sajnos túl keményre sikerülhet, és akkor oda az omlósság. A sütési időnél vegyük figyelembe azt is, milyen vastagra nyújtottuk a tésztát.
Ha nagyon vékony, akkor szintén könnyen megkeményedhet, illetve a nyújtólapról sem tudjuk szépen leszedni a kiszaggatott tésztát.
A linzer, hasonlóan a mézeskalácshoz, nagyon sok arcú lehet. Játszhatunk a formákkal, kiszúrókkal. Ebbe a feladatba nyugodtan bevonhatjuk a kicsiket is, nagyon büszkék lesznek magukra, hogy ők is a részesei lehetnek az ünnepi készülődésnek.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
