Isteni vendégváró: a linzer
A linzertészta gyakorta megjelenik az ünnepi sütemények között. Most segítünk abban, hogy biztosan jól sikerüljön.
Sokoldalú vendégváró sütemény
A linzertészta akkor tökéletes, ha roppan egy kicsit, amikor beleharapunk, ugyanakkor mégis omlós állagú. Az ünnepek környékén kiváló vendégváró, mert sokáig eláll, így a váratlan vendégeket is tudjuk majd mivel kínálni.
Kétségtelen előnyei közé tartozik, hogy jól variálható, sokféle töltelékkel feldobható.
A tészta elkészítésénél vegyük figyelembe az alábbiakat
Mint a legtöbb tésztánál, a linzernél is fontos, hogy amennyire csak lehetséges, friss alapanyagokkal dolgozzunk.
Egyes elgondolások szerint létezik úgynevezett “linzer kéz”. Ez azt jelenti, ha valakinek gyakran hűvös a keze, az jól jöhet a linzertészta begyúrásánál. Ez persze részben igaz, mert hideg kézzel jobban össze lehet állítani a tésztát, de a lényeg, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát, csak ameddig összeáll. Könnyű mozdulatokkal, gyorsan, de ne kapkodva dolgozzunk!
Amikor vizet adunk a tésztához, ügyeljünk arra, hogy az is jéghideg legyen a vajjal együtt, amit hozzá is reszelhetünk, vagy kockázhatunk a liszthez.
A linzer lelke a pihentetés. A begyúrt tésztát legalább egy órára tegyük be a hűtőbe, mielőtt tovább dolgoznánk vele.
Lényeges a sütési idő betartása
A sütésnél mindig tartsuk be az ajánlott sütési időt, mert ha túl sokáig hagyjuk a sütőben, sajnos túl keményre sikerülhet, és akkor oda az omlósság. A sütési időnél vegyük figyelembe azt is, milyen vastagra nyújtottuk a tésztát.
Ha nagyon vékony, akkor szintén könnyen megkeményedhet, illetve a nyújtólapról sem tudjuk szépen leszedni a kiszaggatott tésztát.
A linzer, hasonlóan a mézeskalácshoz, nagyon sok arcú lehet. Játszhatunk a formákkal, kiszúrókkal. Ebbe a feladatba nyugodtan bevonhatjuk a kicsiket is, nagyon büszkék lesznek magukra, hogy ők is a részesei lehetnek az ünnepi készülődésnek.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
