Kajszi, őszi, nektarin - a fantasztikus hármas

Dátum 2019. július 19.

Az ízletesen zamatos barack több fajtája is elérhető itthon. De vajon mi a különbség közöttük?

Ha nagyvonalakban szeretnénk átfogó képet kapni a barackról, elmondhatjuk, hogy a rózsafélék családjába tartozik és fán terem. Két régebbi fajtájának, azaz az  őszi és a sárgabaracknak is magas, mintegy 85-90% a víztartalma, ásványi anyagokban és vitaminban gazdagok.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kajszi

A sárga vagy kajszibarack termése gömbölyded, héja finom, bársonyos. Közép Ázsiából vagy Kínából származik. Kitűnő folsav forrás, továbbá béta-karotinban, B3, C és A vitaminban is gazdag. Említésre méltó még kálium, kalcium, kén és foszfor tartalma is.

kajszinak a magja is értékes, olajat sajtolnak  belőle.  Felhasználják a szépségiparban és étkezési célokra is: a cukrászüzemekben marcipán helyettesítésére szolgáló, úgynevezett perszipánt állítanak elő. És ami számunkra talán a legfontosabb: a kajszi gyümölcslevek, lekvárok, befőttek közkedvelt alapanyaga is egyben.

Őszi

Ízélményben az őszibarack sem marad el „sárgábbik” társától. Rostjai és pektin tartalma segítik az emésztést,  a lédús gyümölcsnek pedig magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, emellett optimális a kálium-nátrium aránya is. Amikor szállítjuk, érdemes figyelni arra, hogy igen könnyen megnyomódhat.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nektarin

A kopasz barack, azaz a nektarin szőrtelenségét egy gén hiányának köszönheti. Értékében éppoly pozitív, mint szőrösebb társai, ám mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza.

A nektarin valójában az őszibarack egyik változata, mely kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon.

Társaihoz hasonlóan jelentős mennyiségű káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!