Kajszi, őszi, nektarin - a fantasztikus hármas

Dátum 2019. július 19.

Az ízletesen zamatos barack több fajtája is elérhető itthon. De vajon mi a különbség közöttük?

Ha nagyvonalakban szeretnénk átfogó képet kapni a barackról, elmondhatjuk, hogy a rózsafélék családjába tartozik és fán terem. Két régebbi fajtájának, azaz az  őszi és a sárgabaracknak is magas, mintegy 85-90% a víztartalma, ásványi anyagokban és vitaminban gazdagok.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kajszi

A sárga vagy kajszibarack termése gömbölyded, héja finom, bársonyos. Közép Ázsiából vagy Kínából származik. Kitűnő folsav forrás, továbbá béta-karotinban, B3, C és A vitaminban is gazdag. Említésre méltó még kálium, kalcium, kén és foszfor tartalma is.

kajszinak a magja is értékes, olajat sajtolnak  belőle.  Felhasználják a szépségiparban és étkezési célokra is: a cukrászüzemekben marcipán helyettesítésére szolgáló, úgynevezett perszipánt állítanak elő. És ami számunkra talán a legfontosabb: a kajszi gyümölcslevek, lekvárok, befőttek közkedvelt alapanyaga is egyben.

Őszi

Ízélményben az őszibarack sem marad el „sárgábbik” társától. Rostjai és pektin tartalma segítik az emésztést,  a lédús gyümölcsnek pedig magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, emellett optimális a kálium-nátrium aránya is. Amikor szállítjuk, érdemes figyelni arra, hogy igen könnyen megnyomódhat.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nektarin

A kopasz barack, azaz a nektarin szőrtelenségét egy gén hiányának köszönheti. Értékében éppoly pozitív, mint szőrösebb társai, ám mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza.

A nektarin valójában az őszibarack egyik változata, mely kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon.

Társaihoz hasonlóan jelentős mennyiségű káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-28
1 Kedvelés

Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
1 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!