Lángos, a nyári kedvenc

Dátum 2022. augusztus 05.

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Alaptészta és variációk 

Kezdjük az alapokkal! A lángos klasszikus kelt tésztából készült étel, amit olajban sütünk ki. Az alaprecept lisztből, élesztőből, vízből, sóból és olajból áll. A folyadékot variálhatjuk: kerülhet a tésztába tej, tejföl és kefir, maga a tészta pedig dúsítható főtt, áttört burgonyával. Az összeállított, megdagasztott tésztát konyharuhával letakart edényben megkelesztjük, majd annyi adagra osztjuk, amennyi lángost szeretnénk. A kis tésztabucikat érdemes olajba mártott kézzel vékonyra húzkodni, nyújtani, így ugyanis nem fog további lisztet felvenni a tészta, azaz nem fog elnehezedni. Hogyan süssük? Kb. 180 °C-os bő (500 ml) napraforgóolaj az ideális. Ezen a hőfokon nem fog kívül megégni és belül nyers maradni, viszont viszonylag gyorsan átsül, azaz nem kell attól tartanunk, hogy feleslegesen sok olajat magába szív majd. Fontos, hogy a kész lángost is alaposan itassuk le: tegyük rácsra vagy konyhai papírtörlőre.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Feltétek, töltelékek, édes lángos

A legnagyobb sztár minden bizonnyal a sajtos-tejfölös, ez a „tipikus” strandos és piaci kedvenc. Persze van, aki csak sajttal vagy tejföllel fogyasztja, mások pedig nem vetik meg az extrább feltéteket sem, például a lecsót. A legtöbb sós verzióhoz jól passzol a feltétek alá kerülő fokhagymás kenegető, amely reszelt vagy áttört fokhagymából, valamint kevés olajból, sóból és vízből áll. Meg is tölthetjük a lángost, ehhez elegendő hasonlóan a klasszikus verzióhoz kinyújtani, az így kapott korong egyik oldalára tölteléket (lecsót, párolt káposztát) tenni, majd félbehajtani, és a széleket összenyomkodni. Ha virslivel töltenénk meg, akkor téglalap alakúra nyújtsuk, majd feltekerve „csomagoljuk bele” a húst. A tésztát nyugodtan tálalhatjuk édesen is, akár egy „lángos” fánkot, porcukorral megszórva, (rumos) lekvárral vagy mogyorókrémmel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kenyérlángos, a rokon 

Nem csak névrokon! Régen ugyanis a maradék házi kenyértésztát lapították ki, majd sütötték meg lángosként tejföllel megkenve, hagymával, esetleg szalonnával megszórva. Ez volt a kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. A ma ismert lángos az 1950-es években vált közkedveltté, alaptésztája hasonló a kenyérlángoséhoz, de ezt már zsiradékban sütötték ki. A kenyérlángos feltétje legtöbbször fokhagymával, sóval ízesített tejföl, sok-sok vöröshagyma, lila hagyma, valamilyen húsféleség, ami lehet például kolbász vagy szalonna és a tetejére szórt reszelt sajt. Persze ezúttal is elengedhetjük a fantáziánkat, és tehetünk rá kaliforniai paprika csíkokat, cukkinit, aki pedig vegán módon szeretné elkészíteni, a tejfölös alapot nyugodtan cserélje le sós, fokhagymás Creme VEGA-ra

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!