Lángos, a nyári kedvenc
Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!
Alaptészta és variációk
Kezdjük az alapokkal! A lángos klasszikus kelt tésztából készült étel, amit olajban sütünk ki. Az alaprecept lisztből, élesztőből, vízből, sóból és olajból áll. A folyadékot variálhatjuk: kerülhet a tésztába tej, tejföl és kefir, maga a tészta pedig dúsítható főtt, áttört burgonyával. Az összeállított, megdagasztott tésztát konyharuhával letakart edényben megkelesztjük, majd annyi adagra osztjuk, amennyi lángost szeretnénk. A kis tésztabucikat érdemes olajba mártott kézzel vékonyra húzkodni, nyújtani, így ugyanis nem fog további lisztet felvenni a tészta, azaz nem fog elnehezedni. Hogyan süssük? Kb. 180 °C-os bő (500 ml) napraforgóolaj az ideális. Ezen a hőfokon nem fog kívül megégni és belül nyers maradni, viszont viszonylag gyorsan átsül, azaz nem kell attól tartanunk, hogy feleslegesen sok olajat magába szív majd. Fontos, hogy a kész lángost is alaposan itassuk le: tegyük rácsra vagy konyhai papírtörlőre.
Feltétek, töltelékek, édes lángos
A legnagyobb sztár minden bizonnyal a sajtos-tejfölös, ez a „tipikus” strandos és piaci kedvenc. Persze van, aki csak sajttal vagy tejföllel fogyasztja, mások pedig nem vetik meg az extrább feltéteket sem, például a lecsót. A legtöbb sós verzióhoz jól passzol a feltétek alá kerülő fokhagymás kenegető, amely reszelt vagy áttört fokhagymából, valamint kevés olajból, sóból és vízből áll. Meg is tölthetjük a lángost, ehhez elegendő hasonlóan a klasszikus verzióhoz kinyújtani, az így kapott korong egyik oldalára tölteléket (lecsót, párolt káposztát) tenni, majd félbehajtani, és a széleket összenyomkodni. Ha virslivel töltenénk meg, akkor téglalap alakúra nyújtsuk, majd feltekerve „csomagoljuk bele” a húst. A tésztát nyugodtan tálalhatjuk édesen is, akár egy „lángos” fánkot, porcukorral megszórva, (rumos) lekvárral vagy mogyorókrémmel.
Kenyérlángos, a rokon
Nem csak névrokon! Régen ugyanis a maradék házi kenyértésztát lapították ki, majd sütötték meg lángosként tejföllel megkenve, hagymával, esetleg szalonnával megszórva. Ez volt a kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. A ma ismert lángos az 1950-es években vált közkedveltté, alaptésztája hasonló a kenyérlángoséhoz, de ezt már zsiradékban sütötték ki. A kenyérlángos feltétje legtöbbször fokhagymával, sóval ízesített tejföl, sok-sok vöröshagyma, lila hagyma, valamilyen húsféleség, ami lehet például kolbász vagy szalonna és a tetejére szórt reszelt sajt. Persze ezúttal is elengedhetjük a fantáziánkat, és tehetünk rá kaliforniai paprika csíkokat, cukkinit, aki pedig vegán módon szeretné elkészíteni, a tejfölös alapot nyugodtan cserélje le sós, fokhagymás Creme VEGA-ra
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
