Lángos, a nyári kedvenc

Dátum 2022. augusztus 05.

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Alaptészta és variációk 

Kezdjük az alapokkal! A lángos klasszikus kelt tésztából készült étel, amit olajban sütünk ki. Az alaprecept lisztből, élesztőből, vízből, sóból és olajból áll. A folyadékot variálhatjuk: kerülhet a tésztába tej, tejföl és kefir, maga a tészta pedig dúsítható főtt, áttört burgonyával. Az összeállított, megdagasztott tésztát konyharuhával letakart edényben megkelesztjük, majd annyi adagra osztjuk, amennyi lángost szeretnénk. A kis tésztabucikat érdemes olajba mártott kézzel vékonyra húzkodni, nyújtani, így ugyanis nem fog további lisztet felvenni a tészta, azaz nem fog elnehezedni. Hogyan süssük? Kb. 180 °C-os bő (500 ml) napraforgóolaj az ideális. Ezen a hőfokon nem fog kívül megégni és belül nyers maradni, viszont viszonylag gyorsan átsül, azaz nem kell attól tartanunk, hogy feleslegesen sok olajat magába szív majd. Fontos, hogy a kész lángost is alaposan itassuk le: tegyük rácsra vagy konyhai papírtörlőre.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Feltétek, töltelékek, édes lángos

A legnagyobb sztár minden bizonnyal a sajtos-tejfölös, ez a „tipikus” strandos és piaci kedvenc - ezt megbolondítva kaporral és lilahagymával még extrább ízhatást érhetünk el.. Persze van, aki csak sajttal vagy tejföllel fogyasztja, mások pedig nem vetik meg az extrább feltéteket sem, például a lecsót. A legtöbb sós verzióhoz jól passzol a feltétek alá kerülő fokhagymás kenegető, amely reszelt vagy áttört fokhagymából, valamint kevés olajból, sóból és vízből áll. Meg is tölthetjük a lángost, ehhez elegendő hasonlóan a klasszikus verzióhoz kinyújtani, az így kapott korong egyik oldalára tölteléket (lecsót, párolt káposztát) tenni, majd félbehajtani, és a széleket összenyomkodni. Ha virslivel töltenénk meg, akkor téglalap alakúra nyújtsuk, majd feltekerve „csomagoljuk bele” a húst. A tésztát nyugodtan tálalhatjuk édesen is, akár egy „lángos” fánkot, porcukorral megszórva, (rumos) lekvárral vagy mogyorókrémmel.

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kenyérlángos, a rokon 

Nem csak névrokon! Régen ugyanis a maradék házi kenyértésztát lapították ki, majd sütötték meg lángosként tejföllel megkenve, hagymával, esetleg szalonnával megszórva. Ez volt a kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. A ma ismert lángos az 1950-es években vált közkedveltté, alaptésztája hasonló a kenyérlángoséhoz, de ezt már zsiradékban sütötték ki. A kenyérlángos feltétje legtöbbször fokhagymával, sóval ízesített tejföl, sok-sok vöröshagyma, lila hagyma, valamilyen húsféleség, ami lehet például kolbász vagy szalonna és a tetejére szórt reszelt sajt. Persze ezúttal is elengedhetjük a fantáziánkat, és tehetünk rá kaliforniai paprika csíkokat, cukkinit, aki pedig vegán módon szeretné elkészíteni, a tejfölös alapot nyugodtan cserélje le sós, fokhagymás Creme VEGA-ra

Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!