Lángos, a nyári kedvenc
2022. augusztus 05.Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!
Alaptészta és variációk
Kezdjük az alapokkal! A lángos klasszikus kelt tésztából készült étel, amit olajban sütünk ki. Az alaprecept lisztből, élesztőből, vízből, sóból és olajból áll. A folyadékot variálhatjuk: kerülhet a tésztába tej, tejföl és kefir, maga a tészta pedig dúsítható főtt, áttört burgonyával. Az összeállított, megdagasztott tésztát konyharuhával letakart edényben megkelesztjük, majd annyi adagra osztjuk, amennyi lángost szeretnénk. A kis tésztabucikat érdemes olajba mártott kézzel vékonyra húzkodni, nyújtani, így ugyanis nem fog további lisztet felvenni a tészta, azaz nem fog elnehezedni. Hogyan süssük? Kb. 180 °C-os bő (500 ml) napraforgóolaj az ideális. Ezen a hőfokon nem fog kívül megégni és belül nyers maradni, viszont viszonylag gyorsan átsül, azaz nem kell attól tartanunk, hogy feleslegesen sok olajat magába szív majd. Fontos, hogy a kész lángost is alaposan itassuk le: tegyük rácsra vagy konyhai papírtörlőre.
Feltétek, töltelékek, édes lángos
A legnagyobb sztár minden bizonnyal a sajtos-tejfölös, ez a „tipikus” strandos és piaci kedvenc - ezt megbolondítva kaporral és lilahagymával még extrább ízhatást érhetünk el.. Persze van, aki csak sajttal vagy tejföllel fogyasztja, mások pedig nem vetik meg az extrább feltéteket sem, például a lecsót. A legtöbb sós verzióhoz jól passzol a feltétek alá kerülő fokhagymás kenegető, amely reszelt vagy áttört fokhagymából, valamint kevés olajból, sóból és vízből áll. Meg is tölthetjük a lángost, ehhez elegendő hasonlóan a klasszikus verzióhoz kinyújtani, az így kapott korong egyik oldalára tölteléket (lecsót, párolt káposztát) tenni, majd félbehajtani, és a széleket összenyomkodni. Ha virslivel töltenénk meg, akkor téglalap alakúra nyújtsuk, majd feltekerve „csomagoljuk bele” a húst. A tésztát nyugodtan tálalhatjuk édesen is, akár egy „lángos” fánkot, porcukorral megszórva, (rumos) lekvárral vagy mogyorókrémmel.
Kenyérlángos, a rokon
Nem csak névrokon! Régen ugyanis a maradék házi kenyértésztát lapították ki, majd sütötték meg lángosként tejföllel megkenve, hagymával, esetleg szalonnával megszórva. Ez volt a kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. A ma ismert lángos az 1950-es években vált közkedveltté, alaptésztája hasonló a kenyérlángoséhoz, de ezt már zsiradékban sütötték ki. A kenyérlángos feltétje legtöbbször fokhagymával, sóval ízesített tejföl, sok-sok vöröshagyma, lila hagyma, valamilyen húsféleség, ami lehet például kolbász vagy szalonna és a tetejére szórt reszelt sajt. Persze ezúttal is elengedhetjük a fantáziánkat, és tehetünk rá kaliforniai paprika csíkokat, cukkinit, aki pedig vegán módon szeretné elkészíteni, a tejfölös alapot nyugodtan cserélje le sós, fokhagymás Creme VEGA-ra
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!