Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.
A nagy bajor perec-sztori: konyhai bakiból klasszikus
A bajor típusú perec legfontosabb jellemzője, hogy lúgos, azaz mielőtt a tepsibe, majd a sütőbe kerül, rövid időre szódabikarbónás vízbe mártjuk. A legenda szerint a lúgos közeg alkalmazása egy „pékbaleset” következménye, a XIX. században ugyanis a pékek cukros vizes bevonatot használtak a perecekhez. Történt azonban, hogy egy bécsi pék tévedésből a sütőlemezek tisztításához rendszeresített nátronlúgot összetévesztette a cukros vízzel, és ezzel kente le a pereceket. Ahogy az lenni szokott, a véletlenből óriási siker lett, először a királyi követ, majd a nagyközönség tetszését is elnyerte az újítás. Azóta a bajor perec az Oktoberfest sztárjává vált, sör mellé szinte „kötelező”, és védjegye ez a bizonyos lúgos vízfürdő. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy lábasban vizet forralunk, és étkezési szódabikarbónát szórunk bele. A megformázott pereceket szűrőkanálra tesszük, és a kanálon tartva egyesével megmártjuk a vízfürdőben. Ezután jól lecsepegtetjük, majd áttesszük a tepsibe és megsütjük. Bevágjuk az alját vagy sem? Ahogy tetszik! „Hivatalosan” a bajor perecen nincs, a sváb perecre viszont kerül bevágás.
Sokféle perec létezik – akár édesen is elkészítheted
Milyen perecet készíthetünk még? Magyarországon valószínűleg legtöbben rögtön rávágnánk: „Sósat, sósat, jó ropogósat!”. A retró sós perec titka a lisztből, sóból és kevés vízből készült sós máz, amellyel a sütés vége felé megcsorgatjuk a pereceket. De újíthatunk is: finom, foszlós, édeskés kalácstésztából lehet akár édes perec. Amíg a sós verziókra a már említett sós máz mellett kerülhet sajt, szezámmag, lenmag, addig az édesre kihűlés után csorgathatunk olvasztott csokoládét – mint egy bevonatos fánkra. Hogy tuti legyen a siker, térjünk még ki egy kicsit a klasszikus perec formázására is! A megkelt tésztából sodorjunk hosszú, vékony (de egyenletes vastagságú) rudakat, a rudak két végét vékonyítsuk el, a két végződés legyen kissé hegyes is. A két végét fogjuk meg, hajtsuk közép felé egyszer keresztezve. Ezután a végződéseket nyomjuk a perec alsó részére, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Így biztosan elkerülhetjük, hogy a második kelesztés és a sütés közben összenőjenek. Ugye, hogy nem is bonyolult?
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
