Szereted a perecet?

Dátum 2022. április 27.

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

A nagy bajor perec-sztori: konyhai bakiból klasszikus

A bajor típusú perec legfontosabb jellemzője, hogy lúgos, azaz mielőtt a tepsibe, majd a sütőbe kerül, rövid időre szódabikarbónás vízbe mártjuk. A legenda szerint a lúgos közeg alkalmazása egy „pékbaleset” következménye, a XIX. században ugyanis a pékek cukros vizes bevonatot használtak a perecekhez. Történt azonban, hogy egy bécsi pék tévedésből a sütőlemezek tisztításához rendszeresített nátronlúgot összetévesztette a cukros vízzel, és ezzel kente le a pereceket. Ahogy az lenni szokott, a véletlenből óriási siker lett, először a királyi követ, majd a nagyközönség tetszését is elnyerte az újítás. Azóta a bajor sörperec az Oktoberfest sztárjává vált, sör mellé szinte „kötelező”, és védjegye ez a bizonyos lúgos vízfürdő. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy lábasban vizet forralunk, és étkezési szódabikarbónát szórunk bele. A megformázott pereceket szűrőkanálra tesszük, és a kanálon tartva egyesével megmártjuk a vízfürdőben. Ezután jól lecsepegtetjük, majd áttesszük a tepsibe és megsütjük. Bevágjuk az alját vagy sem? Ahogy tetszik! „Hivatalosan” a bajor perecen nincs, a sváb perecre viszont kerül bevágás.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sokféle perec létezik – akár édesen is elkészítheted 

Milyen perecet készíthetünk még? Magyarországon valószínűleg legtöbben rögtön rávágnánk: „Sósat, sósat, jó ropogósat!”. A retró sós perec titka a lisztből, sóból és kevés vízből készült sós máz, amellyel a sütés vége felé megcsorgatjuk a pereceket. De újíthatunk is: finom, foszlós, édeskés kalácstésztából lehet akár édes perec. Amíg a sós verziókra a már említett sós máz mellett kerülhet sajt, szezámmag, lenmag, addig az édesre kihűlés után csorgathatunk olvasztott csokoládét – mint egy bevonatos fánkra.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
35 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A forma kötelez

Hogy tuti legyen a siker, térjünk még ki egy kicsit a klasszikus perec formázására is! A megkelt tésztából sodorjunk hosszú, vékony (de egyenletes vastagságú) rudakat, a rudak két végét vékonyítsuk el, a két végződés legyen kissé hegyes is. A két végét fogjuk meg, hajtsuk közép felé egyszer keresztezve. Ezután a végződéseket nyomjuk a perec alsó részére, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Így biztosan elkerülhetjük, hogy a második kelesztés és a sütés közben összenőjenek. Ugye, hogy nem is bonyolult?

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!