Szereted a perecet?

Dátum 2022. április 27.

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

A nagy bajor perec-sztori: konyhai bakiból klasszikus

A bajor típusú perec legfontosabb jellemzője, hogy lúgos, azaz mielőtt a tepsibe, majd a sütőbe kerül, rövid időre szódabikarbónás vízbe mártjuk. A legenda szerint a lúgos közeg alkalmazása egy „pékbaleset” következménye, a XIX. században ugyanis a pékek cukros vizes bevonatot használtak a perecekhez. Történt azonban, hogy egy bécsi pék tévedésből a sütőlemezek tisztításához rendszeresített nátronlúgot összetévesztette a cukros vízzel, és ezzel kente le a pereceket. Ahogy az lenni szokott, a véletlenből óriási siker lett, először a királyi követ, majd a nagyközönség tetszését is elnyerte az újítás. Azóta a bajor perec az Oktoberfest sztárjává vált, sör mellé szinte „kötelező”, és védjegye ez a bizonyos lúgos vízfürdő. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy lábasban vizet forralunk, és étkezési szódabikarbónát szórunk bele. A megformázott pereceket szűrőkanálra tesszük, és a kanálon tartva egyesével megmártjuk a vízfürdőben. Ezután jól lecsepegtetjük, majd áttesszük a tepsibe és megsütjük. Bevágjuk az alját vagy sem? Ahogy tetszik! „Hivatalosan” a bajor perecen nincs, a sváb perecre viszont kerül bevágás.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sokféle perec létezik – akár édesen is elkészítheted 

Milyen perecet készíthetünk még? Magyarországon valószínűleg legtöbben rögtön rávágnánk: „Sósat, sósat, jó ropogósat!”. A retró sós perec titka a lisztből, sóból és kevés vízből készült sós máz, amellyel a sütés vége felé megcsorgatjuk a pereceket. De újíthatunk is: finom, foszlós, édeskés kalácstésztából lehet akár édes perec. Amíg a sós verziókra a már említett sós máz mellett kerülhet sajt, szezámmag, lenmag, addig az édesre kihűlés után csorgathatunk olvasztott csokoládét – mint egy bevonatos fánkra. Hogy tuti legyen a siker, térjünk még ki egy kicsit a klasszikus perec formázására is! A megkelt tésztából sodorjunk hosszú, vékony (de egyenletes vastagságú) rudakat, a rudak két végét vékonyítsuk el, a két végződés legyen kissé hegyes is. A két végét fogjuk meg, hajtsuk közép felé egyszer keresztezve. Ezután a végződéseket nyomjuk a perec alsó részére, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Így biztosan elkerülhetjük, hogy a második kelesztés és a sütés közben összenőjenek. Ugye, hogy nem is bonyolult?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!