11 érdekes tény a mogyoróról

Dátum 2019. november 06.

A mogyoró a sütemények kedvelt alapanyaga, akárcsak a mogyorókrém. Mostani összeállításunkban mindkettőről összegyűjtöttünk pár érdekes tényt.

  • mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, ehető termése miatt már az őskorban is fogyasztották.
  • A világ mogyorótermésének 77%-át Törökország adja, a második legjelentősebb termesztő Olaszország.
  • Kínában az öt szent étel közé tartozott, jellemzően papok fogyasztották, mert úgy gondolták, ez biztosítja számukra a tisztánlátást.
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
  • A híres mogyorókrém őse 1946-ban született meg.  Egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász kísérletezett az őrölt mogyoróval, hogy a második világháború utáni hiánycikknek számító kakaót valahogy kiválthassa.  Miután a mogyoró sokkal olcsóbb volt, a süteményekben ezzel próbálta kiváltani a kakaós töltelékeket. A krémet Giandujot névre keresztelte a kor híres karneváli karaktere után.
  • A mogyoró termése értékes tápanyag: 60% zsírt tartalmaz, ami alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
  • A mogyorónak jelentős a fehérje tartalma is, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják.
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
  • A mogyoróolajat előszeretettel használják a kozmetikai iparban bőrregeneráló és pórusösszehúzó hatása miatt.
  • Emellett sok benne a növényi rost, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre, ezen kívül sok C-, B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
  • George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat.
  • A leghíresebb mogyorókrémből minden évben mintegy 350.000 tonna készül.
  • A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű. 
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!