11 érdekes tény a mogyoróról

Dátum 2019. november 06.

A mogyoró a sütemények kedvelt alapanyaga, akárcsak a mogyorókrém. Mostani összeállításunkban mindkettőről összegyűjtöttünk pár érdekes tényt.

  • mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, ehető termése miatt már az őskorban is fogyasztották.
  • A világ mogyorótermésének 77%-át Törökország adja, a második legjelentősebb termesztő Olaszország.
  • Kínában az öt szent étel közé tartozott, jellemzően papok fogyasztották, mert úgy gondolták, ez biztosítja számukra a tisztánlátást.
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
  • A híres mogyorókrém őse 1946-ban született meg.  Egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász kísérletezett az őrölt mogyoróval, hogy a második világháború utáni hiánycikknek számító kakaót valahogy kiválthassa.  Miután a mogyoró sokkal olcsóbb volt, a süteményekben ezzel próbálta kiváltani a kakaós töltelékeket. A krémet Giandujot névre keresztelte a kor híres karneváli karaktere után.
  • A mogyoró termése értékes tápanyag: 60% zsírt tartalmaz, ami alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
  • A mogyorónak jelentős a fehérje tartalma is, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják.
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
  • A mogyoróolajat előszeretettel használják a kozmetikai iparban bőrregeneráló és pórusösszehúzó hatása miatt.
  • Emellett sok benne a növényi rost, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre, ezen kívül sok C-, B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
  • George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat.
  • A leghíresebb mogyorókrémből minden évben mintegy 350.000 tonna készül.
  • A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű. 
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!