11 érdekes tény a mogyoróról
A mogyoró a sütemények kedvelt alapanyaga, akárcsak a mogyorókrém. Mostani összeállításunkban mindkettőről összegyűjtöttünk pár érdekes tényt.
Hol terem a legtöbb mogyoró?
- A mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, ehető termése miatt már az őskorban is fogyasztották.
- A világ mogyorótermésének 77%-át Törökország adja, a második legjelentősebb termesztő Olaszország.
- Kínában az öt szent étel közé tartozott, jellemzően papok fogyasztották, mert úgy gondolták, ez biztosítja számukra a tisztánlátást.
Mogyorókrém a kakós töltelékek helyett
- A híres mogyorókrém őse 1946-ban született meg. Egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász kísérletezett az őrölt mogyoróval, hogy a második világháború utáni hiánycikknek számító kakaót valahogy kiválthassa. Miután a mogyoró sokkal olcsóbb volt, a süteményekben ezzel próbálta kiváltani a kakaós töltelékeket. A krémet Giandujot névre keresztelte a kor híres karneváli karaktere után.
- A mogyoró termése értékes tápanyag: 60% zsírt tartalmaz, ami alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
- A mogyorónak jelentős a fehérje tartalma is, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják.
Jelentős beltartalmi értékkel bír
- A mogyoróolajat előszeretettel használják a kozmetikai iparban bőrregeneráló és pórusösszehúzó hatása miatt.
- Emellett sok benne a növényi rost, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre, ezen kívül sok C-, B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
- George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat.
- A leghíresebb mogyorókrémből minden évben mintegy 350.000 tonna készül.
- A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
