A finom pogácsa hét titka
Lehet, hogy vannak megosztó sütemények, de vélhetően a pogácsa nem tartozik közéjük. Ennél a finomságnál maximálisan igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás!
A “pogácsa” szavunk eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik. Bár így nehéz elképzelni a rokonságot, de ha az olasz pékségek sült tésztájára gondolunk, akkor egyértelműbbé válik a kapcsolat. A latin focacea-ból jön az olaszoknál mai napig népszerű focaccia, ami egy laposabb, kisebb méretű kenyérféleség, a pogácsa távoli rokona.
A magyar nyelv végül a délszláv, eredetileg “lepény” jelentéssel bíró pogača elnevezést vette át. Ezt a közkedvelt tésztafélét sok nyelven hasonlóan hívják: németül pogatschen, a törökül poğaça, a spanyoloknál hogaza, a franciáknál fougasse.
A pogácsa amellett, hogy igen finom, sok szimbolikus jelentést is hordoz. Egyes helyeken az aratások után csak a táltos készíthette el. Sokszor gyógynövényekkel ízesítve gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Formája éppen úgy kerek, mint ahogyan kerek világ.
A pogácsa tésztája sokféle lehet: ismerünk leveles, kelesztett, gyúrt vagy kevert változatot is. Bár általános tanácsot épp ezért nehéz adni, mégis összegyűjtöttünk pár fortélyt, amivel még finomabb lehet a pogácsánk.
- A pogácsát érdemes először magas hőfokon sütni, és akkor csökkentsük a hőfokot, amikor már felemelkedett.
- A szájban olvadó, omlós pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék. Ha száraznak érezzük a pogácsánkat, legközelebb a receptben szereplő zsiradék mennyiségét emeljük 30-50%-kal.
- Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsánknak szép színe legyen, a sütés befejezése előtt pár percig ismét süssük magasabb hőfokon.
- A leveles tésztából készült pogácsáknak csak a tetejét kenjük be tojással. Ha ugyanis a tészta oldala is tojásos lesz, nem tud elég magasra felemelkedni.
- A pogácsát nem érdemes műanyag zacskóban tárolni. Papír, vagy vászonzsákban, esetleg fém dobozban frissebb marad.
- Ha igazán könnyű pogácsát szeretnénk, figyeljünk oda a liszt minőségére is.
- A szitálást nem érdemes elbliccelni, mert attól is csak még könnyebb lehet a tésztánk.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
