A finom pogácsa hét titka
Lehet, hogy vannak megosztó sütemények, de vélhetően a pogácsa nem tartozik közéjük. Ennél a finomságnál maximálisan igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás!
A pogácsa szó eredete
A “pogácsa” szavunk eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik. Bár így nehéz elképzelni a rokonságot, de ha az olasz pékségek sült tésztájára gondolunk, akkor egyértelműbbé válik a kapcsolat. A latin focacea-ból jön az olaszoknál mai napig népszerű focaccia, ami egy laposabb, kisebb méretű kenyérféleség, a pogácsa távoli rokona.
Legenda a pogácsáról
A magyar nyelv végül a délszláv, eredetileg “lepény” jelentéssel bíró pogača elnevezést vette át. Ezt a közkedvelt tésztafélét sok nyelven hasonlóan hívják: németül pogatschen, a törökül poğaça, a spanyoloknál hogaza, a franciáknál fougasse.
A pogácsa amellett, hogy igen finom, sok szimbolikus jelentést is hordoz. Egyes helyeken az aratások után csak a táltos készíthette el. Sokszor gyógynövényekkel ízesítve gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Formája éppen úgy kerek, mint ahogyan kerek világ.
A pogácsa tésztája sokféle lehet: ismerünk leveles, kelesztett, gyúrt vagy kevert változatot is. Bár általános tanácsot épp ezért nehéz adni, mégis összegyűjtöttünk pár fortélyt, amivel még finomabb lehet a pogácsánk.
Tippek finom pogácsa készítéséhez
- A pogácsát érdemes először magas hőfokon sütni, és akkor csökkentsük a hőfokot, amikor már felemelkedett.
- A szájban olvadó, omlós pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék. Ha száraznak érezzük a pogácsánkat, legközelebb a receptben szereplő zsiradék mennyiségét emeljük 30-50%-kal.
- Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsánknak szép színe legyen, a sütés befejezése előtt pár percig ismét süssük magasabb hőfokon.
- A leveles tésztából készült pogácsáknak csak a tetejét kenjük be tojással. Ha ugyanis a tészta oldala is tojásos lesz, nem tud elég magasra felemelkedni.
- A pogácsát nem érdemes műanyag zacskóban tárolni. Papír, vagy vászonzsákban, esetleg fém dobozban frissebb marad.
- Ha igazán könnyű pogácsát szeretnénk, figyeljünk oda a liszt minőségére is.
- A szitálást nem érdemes elbliccelni, mert attól is csak még könnyebb lehet a tésztánk.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
