A finom pogácsa hét titka

Dátum 2019. október 11.

Lehet, hogy vannak megosztó sütemények, de vélhetően a pogácsa nem tartozik közéjük. Ennél a finomságnál maximálisan igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás!

A pogácsa szó eredete

A “pogácsa szavunk eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik. Bár így nehéz elképzelni a rokonságot, de ha az olasz pékségek sült tésztájára gondolunk, akkor egyértelműbbé válik a kapcsolat. A latin focacea-ból jön az olaszoknál mai napig népszerű focaccia, ami egy laposabb, kisebb méretű kenyérféleség, a pogácsa távoli rokona.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legenda a pogácsáról

A magyar nyelv végül a délszláv, eredetileg “lepény” jelentéssel bíró pogača elnevezést vette át. Ezt a közkedvelt tésztafélét sok nyelven hasonlóan hívják:  németül pogatschen, a törökül poğaça, a spanyoloknál hogaza, a franciáknál fougasse

A pogácsa amellett, hogy igen finom, sok szimbolikus jelentést is hordoz. Egyes helyeken az aratások után csak a táltos készíthette el. Sokszor gyógynövényekkel ízesítve gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Formája éppen úgy kerek, mint ahogyan kerek világ. 

A pogácsa tésztája sokféle lehet: ismerünk leveles, kelesztett, gyúrt vagy kevert változatot is. Bár általános tanácsot épp ezért nehéz adni, mégis összegyűjtöttünk pár fortélyt, amivel még finomabb lehet a pogácsánk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Tippek finom pogácsa készítéséhez

  1. A pogácsát érdemes először magas hőfokon sütni, és akkor csökkentsük a hőfokot, amikor már felemelkedett. 
  2. A szájban olvadó, omlós pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék. Ha száraznak érezzük a pogácsánkat, legközelebb a receptben szereplő zsiradék mennyiségét emeljük 30-50%-kal.
  3. Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsánknak szép színe legyen, a sütés befejezése előtt pár percig ismét süssük magasabb hőfokon.
  4. A leveles tésztából készült pogácsáknak csak a tetejét kenjük be tojással. Ha ugyanis a tészta oldala is tojásos lesz, nem tud elég magasra felemelkedni.
  5. A pogácsát nem érdemes műanyag zacskóban tárolni. Papír, vagy vászonzsákban, esetleg fém dobozban frissebb marad.
  6. Ha igazán könnyű pogácsát szeretnénk, figyeljünk oda a liszt minőségére is.
  7. A szitálást nem érdemes elbliccelni, mert attól is csak még könnyebb lehet a tésztánk.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!