Augusztus 20-án ünnepelj házi készítésű kenyérrel!

Dátum 2020. augusztus 18.
Augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István ünnepnapján tartjuk az Új Kenyér ünnepét is. Ilyenkor kerül sor a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér megáldására, majd szétosztására.

Kevesen tudják viszont, hogy miként is kapcsolódik össze mindez Szent Istvánnal. A megfejtéshez vissza kell nyúlnunk a régi idők szokásaihoz: augusztust az új kenyér havának is nevezték, az aratást pedig a hagyomány szerint augusztus 20-a előtt kevéssel fejezték be. Szent István napján országszerte aratóünnepségeket rendeztek, és ekkorra sütötték meg az új búzából (azaz új lisztből) készült első kenyereket.

Idén süssük házilag az ünnepi kenyerünket! Bár sokan bátortalanok, mondván, kenyeret sütni bonyolult dolog, ám valójában ez egyáltalán nincs így. Liszt, víz és só – lényegében ez a három legszükségesebb összetevő ahhoz, hogy frissen sült, belül puha, kívül ropogós héjú kenyeret varázsoljunk a családi asztalra. A meleg, nyárias idő pedig még egyszerűbbé teszi a folyamatot: a tészta játszi könnyedséggel megkel, aztán már mehet is a sütőbe. És hogy milyen lehet a kenyerünk? Amilyet csak szeretnénk: klasszikus kovászos vagy élesztős, töltött, formázott vagy akár zöldségekkel dúsított. Mindre van egy jó receptünk!

Kijelenthetjük: a tavaszi karanténidőszakban a házi pékek országa lettünk. Sokan nyúltak vissza az ősi recepthez, és vágtak bele a saját kovászuk nevelgetésébe. Ha kovászunk máig él és virul, készítsünk az ünnepre hagyományos kovásszal sült kenyeret. Persze akkor sincs gond, ha nincs kovászunk, hiszen élesztővel szintén csodás kenyerek süthetők. Az élesztő felfuttatásával sem kell bajlódnunk, ha instant élesztővel dolgozunk. Az expressz élesztő pedig akkor lehet segítségünkre, ha épp időszűkében vagyunk, és a kelesztés 1-1,5 óráját is szeretnénk megspórolni. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Érdemes néhány apró trükköt betartanunk, hogy igazán finom legyen a végeredmény. Az első a hozzávalók mennyisége. Kenyérsütés esetén felejtsük el az „érzésre sütést”, és mérjünk ki mindent pontosan! Alaposan dagasszuk meg, dolgozzuk ki a tésztát, ez biztosítja majd a megfelelő állagot. Hasonlóan fontos, hogy legyünk türelmesek, és várjuk meg, hogy szépen megemelkedjen, megkeljen a tészta. Ha „darabos” hozzávalókkal, például durvára tört olajos magokkal, sült hagymával vagy aszalt gyümölcsökkel dúsítjuk a kenyeret, ezeket kelesztés után gyúrjuk a tésztához, majd hagyjuk még egyszer megkelni. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, majd ezzel együtt melegítsük fel a sütőt. Ha így teszünk, a sütő belsejében keletkező gőz hatására kenyerünk héja ropogós lesz. A sütési idő végén pedig kopogtassuk meg a kenyér alját: ha kongó hangot hallunk, a tésztánk biztosan átsült. 

Ha klasszikus kenyérreceptre esik a választásunk, a formáját, valamint a lisztek fajtáját kedvünkre variálhatjuk. A kenyértésztát nemcsak kerek vagy ovális veknire formázhatjuk, hanem például mutatós kenyérfonatokat is kialakíthatunk belőle. Ha a liszteken változtatunk, kenyerünk íze és textúrája egyaránt módosul, így egy kis átalakítás is izgalmas, új kenyereket eredményez. Választhatunk teljes kiőrlésű liszteket, tönkölyliszteket, búzalisztet vagy rozslisztet. Finom, puha belsejű lesz a kenyerünk, ha a tésztájához sós vízben megfőzött, áttört burgonyát keverünk.

A változatos ízesítésekről se feledkezzünk meg, hiszen a kenyértésztának annyi minden jól áll! Kézenfekvő választás az olajos mag, például napraforgómag, tökmag, dió, fenyőmag, szezámmag, ezeket szórhatjuk sütés előtt a megkelt kenyér tetejére, de bele is dolgozhatjuk a tésztába. Adhatunk a kenyérhez hagymaféléket, dinsztelt vöröshagymát vagy lereszelt fokhagymát. Keverhetünk a tésztához zöld vagy vörös pesztót, tavasszal friss, az év többi szakában lefagyasztott vagy olajban eltett medvehagymát. Ezekből töltelék is lehet, akárcsak aszalt paradicsomból, sonkából, sajtból, szalámiból. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha zöldségekkel sütünk. Miért ne kerülhetne egy szendvicsalapként szolgáló kenyérbe is zöldség? És most nem a feljebb már említett burgonyára gondolunk, hanem olyan zöldségekre, amelyek plusz színt és ízt adnak a kenyerünknek. Ilyen a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót. 

És ha már ennyi szó esett a különböző kenyérízekről, említsük meg az édes kenyereket is! Ezek a receptek már átmenetet képeznek a kenyerek és a sütemények között. A kelt tésztába gyúrhatunk olajos magvakat, a töltelék lehet vaníliás, kakaós, lekváros vagy fahéjas.

Kenyeret sütni egyáltalán nem ördöngösség, a házilag készített kenyér pedig az egyik legklasszabb dolog, ami kikerülhet a sütőnkből. Ünnepeljünk idén saját sütésű finomsággal! 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!