Augusztus 20-án ünnepelj házi készítésű kenyérrel!

Dátum 2020. augusztus 18.

Augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István ünnepnapján tartjuk az Új Kenyér ünnepét is. Ilyenkor kerül sor a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér megáldására, majd szétosztására.

Augusztus 20?

Kevesen tudják viszont, hogy miként is kapcsolódik össze mindez Szent Istvánnal. A megfejtéshez vissza kell nyúlnunk a régi idők szokásaihoz: augusztust az új kenyér havának is nevezték, az aratást pedig a hagyomány szerint augusztus 20-a előtt kevéssel fejezték be. Szent István napján országszerte aratóünnepségeket rendeztek, és ekkorra sütötték meg az új búzából (azaz új lisztből) készült első kenyereket.

Idén süssük házilag az ünnepi kenyerünket! Bár sokan bátortalanok, mondván, kenyeret sütni bonyolult dolog, ám valójában ez egyáltalán nincs így. Liszt, víz és só – lényegében ez a három legszükségesebb összetevő ahhoz, hogy frissen sült, belül puha, kívül ropogós héjú kenyeret varázsoljunk a családi asztalra. A meleg, nyárias idő pedig még egyszerűbbé teszi a folyamatot: a tészta játszi könnyedséggel megkel, aztán már mehet is a sütőbe. És hogy milyen lehet a kenyerünk? Amilyet csak szeretnénk: klasszikus kovászos vagy élesztős, töltött, formázott vagy akár zöldségekkel dúsított. Mindre van egy jó receptünk!

Kijelenthetjük: a közelmúlt karanténidőszakban a házi pékek országa lettünk. Sokan nyúltak vissza az ősi recepthez, és vágtak bele a saját kovászuk nevelgetésébe. Ha kovászunk máig él és virul, készítsünk az ünnepre hagyományos kovásszal sült kenyeret. Persze akkor sincs gond, ha nincs kovászunk, hiszen élesztővel szintén csodás kenyerek süthetők. Az élesztő felfuttatásával sem kell bajlódnunk, ha instant élesztővel dolgozunk. Az expressz élesztő pedig akkor lehet segítségünkre, ha épp időszűkében vagyunk, és a kelesztés 1-1,5 óráját is szeretnénk megspórolni. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mérjünk, gyúrjunk, dagasszunk!

Érdemes néhány apró trükköt betartanunk, hogy igazán finom legyen a végeredmény. Az első a hozzávalók mennyisége. Kenyérsütés esetén felejtsük el az „érzésre sütést”, és mérjünk ki mindent pontosan! Alaposan dagasszuk meg, dolgozzuk ki a tésztát, ez biztosítja majd a megfelelő állagot. Hasonlóan fontos, hogy legyünk türelmesek, és várjuk meg, hogy szépen megemelkedjen, megkeljen a tészta. Ha „darabos” hozzávalókkal, például durvára tört olajos magokkal, sült hagymával vagy aszalt gyümölcsökkel dúsítjuk a kenyeret, ezeket kelesztés után gyúrjuk a tésztához, majd hagyjuk még egyszer megkelni. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, majd ezzel együtt melegítsük fel a sütőt. Ha így teszünk, a sütő belsejében keletkező gőz hatására kenyerünk héja ropogós lesz. A sütési idő végén pedig kopogtassuk meg a kenyér alját: ha kongó hangot hallunk, a tésztánk biztosan átsült. 

Ha klasszikus kenyérreceptre esik a választásunk, a formáját, valamint a lisztek fajtáját kedvünkre variálhatjuk. A kenyértésztát nemcsak kerek vagy ovális veknire formázhatjuk, hanem például kis kovászos fonatot is készíthetünk belőle. Ha a liszteken változtatunk, kenyerünk íze és textúrája egyaránt módosul, így egy kis átalakítás is izgalmas, új kenyereket eredményez. Választhatunk teljes kiőrlésű liszteket, tönkölyliszteket, búzalisztet vagy rozslisztet. Finom, puha belsejű lesz a kenyerünk, ha a tésztájához sós vízben megfőzött, áttört burgonyát keverünk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatos ízek, töltelékek

A változatos ízesítésekről se feledkezzünk meg, hiszen a kenyértésztának annyi minden jól áll! Kézenfekvő választás az olajos mag, például napraforgómag, tökmag, dió, fenyőmag, szezámmag, ezeket szórhatjuk sütés előtt a megkelt kenyér tetejére, de bele is dolgozhatjuk a tésztába. Adhatunk a kenyérhez hagymaféléket, dinsztelt vöröshagymát vagy lereszelt fokhagymát. Keverhetünk a tésztához zöld vagy vörös pesztót, tavasszal friss, az év többi szakában lefagyasztott vagy olajban eltett medvehagymát. Ezekből töltelék is lehet, akárcsak aszalt paradicsomból, sonkából, sajtból, szalámiból. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha zöldségekkel sütünk. Miért ne kerülhetne egy szendvicsalapként szolgáló kenyérbe is zöldség? És most nem a feljebb már említett burgonyára gondolunk, hanem olyan zöldségekre, amelyek plusz színt és ízt adnak a kenyerünknek. Ilyen a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót. 

És ha már ennyi szó esett a különböző kenyérízekről, említsük meg az édes kenyereket is! Ezek a receptek már átmenetet képeznek a kenyerek és a sütemények között. A kelt tésztába gyúrhatunk olajos magvakat, a töltelék lehet vaníliás, kakaós, lekváros vagy fahéjas.

Kenyeret sütni egyáltalán nem ördöngösség, a házilag készített kenyér pedig az egyik legklasszabb dolog, ami kikerülhet a sütőnkből. Ünnepeljünk idén saját sütésű finomsággal! 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!