Baracklekvárt a kamrapolcra!

Dátum 2019. június 28.

A baracklekvár a nagy klasszikusok közé tartozik, ne hagyjuk ki mi sem, ha befőzést tervezünk.

Mindenkinek más az az íz, ami előhívja, megidézi a gyermekkor kellemes emlékeit.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha végeznénk egy kutatást a magyar lakosság körében, akkor a húsleves, a palacsinta, vagy a kedvenc almáspite mellett a baracklekvár is előkelő helyen végezne.

Az aranyló és ízgazdag finomság jó alapkelléke lehet a konyhánknak.

Puha kenyérre kenve isteni reggeli, gombócba töltve finom ebéd, ráadásul sütemények alapanyagaként is kiválóan funkciónál.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legyen szó őszi- vagy sárgabarackról könnyen meghámozhatjuk az aranyló finomságokat, ha a gyömölcsök aljára “X”-et karcolunk egy késsel, majd legalább negyven másodpercre forró vízbe tesszük őket. Amíg a forró vízben vannak a gyümölcsök, egy kanállal forgassuk meg őket, hogy a víz mindenhol egyformán érje őket.

Ha ez megvan, a kanál segítségével tegyük át őket jéghideg vízbe. Amikor a gyümölcs lehűlt, az előzetesen beléjük karcolt vágásokoknál a héj fel fog pöndörödni, így könnyedén le tudjuk húzni az alapvetően ragaszkodó héjakat.

Ha ezzel megvagyunk, magozzuk ki a gyümölcsöket és négybe vágva tegyük fel főni egy magas falú fazékba.

Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárfőzéshez elengedhetetlen a cukor, ezt nem nevezhetjük minden esetben ökölszabálynak. Vannak olyan lekvárok, melyek a készítés során éppen elég édesek lesznek - közéjük tartozhat a baracklekvár is - a tartósítás pedig cukor nélkül is megoldható.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A lekvár kevergetése ebben az esetben is kiemelten fontos, ha pedig túlságosan „leves” a gyümölcs és nehezen érjük el a kívánt állagot, nyugodtan használjunk a zselésítéshez pektint, vagy pektin tartalmú Dr. Oetker Befőzőcukrot, Dzsemfixet.

A tökéletes állag elérésében szintén sokat segíthet, ha botmixerrel pürésítjük a lekvárunk egy részét, így érve el a megfelelő állagot.

A barack abból a szempontból is kiváló alapanyag, hogy könnyen házasítható más gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.

Jól állhat neki a levendula összetéveszthetetlen aromája, a kardamom és a fahéj igazi egzotikus felhangot kölcsönöz neki, a ribizli pikánssá teszi, de jó barátságot ápol az eperrel – ez utóbbit még a szezon végén épp elcsíphetjük.

Akárhogy is, a baracklekvár befőzését nem érdemes kihagyni, hálásak leszünk majd érte ősszel a borongós, fényhiányos napokon.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!