Baracklekvárt a kamrapolcra!
A baracklekvár a nagy klasszikusok közé tartozik, ne hagyjuk ki mi sem, ha befőzést tervezünk.
A barackból készült lekvár sokak kedvence
Mindenkinek más az az íz, ami előhívja, megidézi a gyermekkor kellemes emlékeit.
Egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha végeznénk egy kutatást a magyar lakosság körében, akkor a húsleves, a palacsinta, vagy a kedvenc almáspite mellett a baracklekvár is előkelő helyen végezne.
Az aranyló és ízgazdag finomság jó alapkelléke lehet a konyhánknak.
Puha kenyérre kenve isteni reggeli, gombócba töltve finom ebéd, ráadásul sütemények alapanyagaként is kiválóan funkciónál.
Tippek az előkészítéshez
Legyen szó őszi- vagy sárgabarackról könnyen meghámozhatjuk az aranyló finomságokat, ha a gyömölcsök aljára “X”-et karcolunk egy késsel, majd legalább negyven másodpercre forró vízbe tesszük őket. Amíg a forró vízben vannak a gyümölcsök, egy kanállal forgassuk meg őket, hogy a víz mindenhol egyformán érje őket.
Ha ez megvan, a kanál segítségével tegyük át őket jéghideg vízbe. Amikor a gyümölcs lehűlt, az előzetesen beléjük karcolt vágásokoknál a héj fel fog pöndörödni, így könnyedén le tudjuk húzni az alapvetően ragaszkodó héjakat.
Ha ezzel megvagyunk, magozzuk ki a gyümölcsöket és négybe vágva tegyük fel főni egy magas falú fazékba.
Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárfőzéshez elengedhetetlen a cukor, ezt nem nevezhetjük minden esetben ökölszabálynak. Vannak olyan lekvárok, melyek a készítés során éppen elég édesek lesznek - közéjük tartozhat a baracklekvár is - a tartósítás pedig cukor nélkül is megoldható.
Fontos a jó állag
A lekvár kevergetése ebben az esetben is kiemelten fontos, ha pedig túlságosan „leves” a gyümölcs és nehezen érjük el a kívánt állagot, nyugodtan használjunk a zselésítéshez pektint, vagy pektin tartalmú Dr. Oetker Befőzőcukrot, Dzsemfixet.
A tökéletes állag elérésében szintén sokat segíthet, ha botmixerrel pürésítjük a lekvárunk egy részét, így érve el a megfelelő állagot.
A barack abból a szempontból is kiváló alapanyag, hogy könnyen házasítható más gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.
Jól állhat neki a levendula összetéveszthetetlen aromája, a kardamom és a fahéj igazi egzotikus felhangot kölcsönöz neki, a ribizli pikánssá teszi, de jó barátságot ápol az eperrel – ez utóbbit még a szezon végén épp elcsíphetjük.
Akárhogy is, a baracklekvár befőzését nem érdemes kihagyni, hálásak leszünk majd érte ősszel a borongós, fényhiányos napokon.
Kapcsolódó cikkek

Így készíts gyümölcskompótot!
Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.


Lángos, a nyári kedvenc
Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!


Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.


Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig
Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!


Keményítő kisokos
Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről


Főzzünk be kevesebb cukorral!
Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!
