Baracklekvárt a kamrapolcra!
A baracklekvár a nagy klasszikusok közé tartozik, ne hagyjuk ki mi sem, ha befőzést tervezünk.
A barackból készült lekvár sokak kedvence
Mindenkinek más az az íz, ami előhívja, megidézi a gyermekkor kellemes emlékeit.
Egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha végeznénk egy kutatást a magyar lakosság körében, akkor a húsleves, a palacsinta, vagy a kedvenc almáspite mellett a baracklekvár is előkelő helyen végezne.
Az aranyló és ízgazdag finomság jó alapkelléke lehet a konyhánknak.
Puha kenyérre kenve isteni reggeli, gombócba töltve finom ebéd, ráadásul sütemények alapanyagaként is kiválóan funkciónál.
Tippek az előkészítéshez
Legyen szó őszi- vagy sárgabarackról könnyen meghámozhatjuk az aranyló finomságokat, ha a gyömölcsök aljára “X”-et karcolunk egy késsel, majd legalább negyven másodpercre forró vízbe tesszük őket. Amíg a forró vízben vannak a gyümölcsök, egy kanállal forgassuk meg őket, hogy a víz mindenhol egyformán érje őket.
Ha ez megvan, a kanál segítségével tegyük át őket jéghideg vízbe. Amikor a gyümölcs lehűlt, az előzetesen beléjük karcolt vágásokoknál a héj fel fog pöndörödni, így könnyedén le tudjuk húzni az alapvetően ragaszkodó héjakat.
Ha ezzel megvagyunk, magozzuk ki a gyümölcsöket és négybe vágva tegyük fel főni egy magas falú fazékba.
Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárfőzéshez elengedhetetlen a cukor, ezt nem nevezhetjük minden esetben ökölszabálynak. Vannak olyan lekvárok, melyek a készítés során éppen elég édesek lesznek - közéjük tartozhat a baracklekvár is - a tartósítás pedig cukor nélkül is megoldható.
Fontos a jó állag
A lekvár kevergetése ebben az esetben is kiemelten fontos, ha pedig túlságosan „leves” a gyümölcs és nehezen érjük el a kívánt állagot, nyugodtan használjunk a zselésítéshez pektint, vagy pektin tartalmú Dr. Oetker Befőzőcukrot, Dzsemfixet.
A tökéletes állag elérésében szintén sokat segíthet, ha botmixerrel pürésítjük a lekvárunk egy részét, így érve el a megfelelő állagot.
A barack abból a szempontból is kiváló alapanyag, hogy könnyen házasítható más gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.
Jól állhat neki a levendula összetéveszthetetlen aromája, a kardamom és a fahéj igazi egzotikus felhangot kölcsönöz neki, a ribizli pikánssá teszi, de jó barátságot ápol az eperrel – ez utóbbit még a szezon végén épp elcsíphetjük.
Akárhogy is, a baracklekvár befőzését nem érdemes kihagyni, hálásak leszünk majd érte ősszel a borongós, fényhiányos napokon.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
