Baracklekvárt a kamrapolcra!

Dátum 2019. június 28.

A baracklekvár a nagy klasszikusok közé tartozik, ne hagyjuk ki mi sem, ha befőzést tervezünk.

A barackból készült lekvár sokak kedvence

Mindenkinek más az az íz, ami előhívja, megidézi a gyermekkor kellemes emlékeit.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha végeznénk egy kutatást a magyar lakosság körében, akkor a húsleves, a palacsinta, vagy a kedvenc almáspite mellett a baracklekvár is előkelő helyen végezne.

Az aranyló és ízgazdag finomság jó alapkelléke lehet a konyhánknak.

Puha kenyérre kenve isteni reggeli, gombócba töltve finom ebéd, ráadásul sütemények alapanyagaként is kiválóan funkciónál.

Tippek az előkészítéshez

Legyen szó őszi- vagy sárgabarackról könnyen meghámozhatjuk az aranyló finomságokat, ha a gyömölcsök aljára “X”-et karcolunk egy késsel, majd legalább negyven másodpercre forró vízbe tesszük őket. Amíg a forró vízben vannak a gyümölcsök, egy kanállal forgassuk meg őket, hogy a víz mindenhol egyformán érje őket.

Ha ez megvan, a kanál segítségével tegyük át őket jéghideg vízbe. Amikor a gyümölcs lehűlt, az előzetesen beléjük karcolt vágásokoknál a héj fel fog pöndörödni, így könnyedén le tudjuk húzni az alapvetően ragaszkodó héjakat.

Ha ezzel megvagyunk, magozzuk ki a gyümölcsöket és négybe vágva tegyük fel főni egy magas falú fazékba.

Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárfőzéshez elengedhetetlen a cukor, ezt nem nevezhetjük minden esetben ökölszabálynak. Vannak olyan lekvárok, melyek a készítés során éppen elég édesek lesznek - közéjük tartozhat a baracklekvár is - a tartósítás pedig cukor nélkül is megoldható.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos a jó állag

A lekvár kevergetése ebben az esetben is kiemelten fontos, ha pedig túlságosan „leves” a gyümölcs és nehezen érjük el a kívánt állagot, nyugodtan használjunk a zselésítéshez pektint, vagy pektin tartalmú Dr. Oetker Befőzőcukrot, Dzsemfixet.

A tökéletes állag elérésében szintén sokat segíthet, ha botmixerrel pürésítjük a lekvárunk egy részét, így érve el a megfelelő állagot.

A barack abból a szempontból is kiváló alapanyag, hogy könnyen házasítható más gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.

Jól állhat neki a levendula összetéveszthetetlen aromája, a kardamom és a fahéj igazi egzotikus felhangot kölcsönöz neki, a ribizli pikánssá teszi, de jó barátságot ápol az eperrel – ez utóbbit még a szezon végén épp elcsíphetjük.

Akárhogy is, a baracklekvár befőzését nem érdemes kihagyni, hálásak leszünk majd érte ősszel a borongós, fényhiányos napokon.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-01-31
2 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!