Befőzés novemberben? Igen!
Akinek nem volt kedve a tomboló nyárban a tűzhely mellé állni lekvárt főzni, annak hozunk pár őszi-téli tippet, hogy isteni, házi nyalánkságok sorakozhassanak a kamrapolcon!
Finomságok ajándékba
Akár nem csak a kamra polcán, hanem majd karácsonykor a fa alatt is! A gasztroajándékok nagyon hálás ajándékok, hiszen mutatósak, finomak és személyre szólóak lehetnek. Persze nem muszáj a téli lekvárokat kizárólag ajándékba adni, ha már nekiálltunk a néha pepecs munkának, akkor akár úgy is számolhatunk az alapanyagok beszerzésénél és a feldolgozásánál, hogy maradjon pár plusz üveg, ami jól fog majd jönni ajándékozásnál.
Sütőtök fűszeresen, illatosan
Bár a zöldségesek polcain már inkább gyökérzöldségeket láthatunk, mostanra kikoptunk a gyümölcsökből, de ne keseredjünk el, bőven van még mit az üvegekbe aprítani!
Bár a múlt héten kiveséztük a tökös recepteket, de nem mehetünk el szó nélkül a sütőtök mellette akkor sem, ha lekvárfőzésről van szó. Fűszeresen, illatosan a szezon egyik kedvence lehet és vélhetően a gyerekek is lelkesen kanalazzák majd. Narancslikőrrel bolondítva inkább persze a felnőtteknek ajánljuk. Hamar kész lehet egy ínyenc gasztroajándék, ami a polcon várhatja új gazdáját karácsonyig. Addig ráadásul az ízek is jól összeérnek.
Citrusok, a téli befőzés főszereplői
Ha pedig kimozdulnánkk kicsit a klasszikus ízek világából, akkor jöhetnek az a hangulatjavító citrusos lekvárok! A legnagyobb népszerűségnek a narancs örvend, ami érhető is: jól variálható többféle ízzel, kiválóan állnak neki a fűszerek de a buja és selymes csokoládét sem veti meg ha társául szegődik, továbbá a sárgarépával is remek párost alkothatnak.
Ha pedig a citrom a szívünk csücske, egy klasszikus lemon curd lehet igazán jó választás.
A citrusok feldolgozásával kapcsolatban több iskola létezik. Az első és legfontosabb szempont, hogy ha a gyümölcs héját is fel szeretnénk dolgozni, akkor próbáljunk meg kezeletlen héjú gyümölcsöt szerezni. A közösségi oldalakon a témába vágó csoportokban gyakran szerveződnek kisebb társulások, hogy jutányosabb legyen az esetleges külföldi rendelés.
A citrusok enyhe kesernyés ízét több módon el lehet venni, segíthet az áztatás, de az is, ha teljesen kifilézzük a gyümölcsöt és megszabadítjuk a gyümölcshúst körbevevő fehér hártyáktól.
A magot viszont több iskola szerint sem érdemes kidobni, mert segíthetik a gyümölcsöt a zselésedésben.
Gyümölcs variációk üvegbe töltve
Bár a banán már mindig elérhető, kipróbálhatjuk új formátumban is, hiszen ebből a gyümölcsből is készülhet lekvár. Más gyümölcsökkel házasítva, finom fűszerekkel megbolondítva új arcait ismerhetjük meg ennek a közkedvelt gyümölcsnek is.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
