Csodálatos cseresznye

Dátum 2019. július 10.

Ha igyekszünk, még épp elcsíphetjük a cseresznye szezon végét! Az isteni gyümölcsöt nem csak vidám fülbevalóként a fülünkre akaszthatjuk, de sütikbe is kiváló alapanyagként funkcionál.

Történet a cseresznyéről

Több titok is kapcsolódik ehhez a mosolygósan piros és zamatos gyümölcshöz, mely Anatóliából származik.

Az egyik ilyen történet szerint a cseresznyét Lucullus római tábornok terjesztette el a világon. Amikor megérkezett az észak-anatóliai Giresun városába, akkor fedezte fel ezt a gyümölcsöt, mely a kedvence lett. A település akkori neve Kerasus volt, a gyümölcs nevét is innen kaphatta: a cerasus vagy kerasus a cseresznye szó szótöve, és a legtöbb nyelvben megtalálható. 

Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lássuk a tényeket

De a tények tükrében mindez inkább csak egy kedves mítosznak tekintendő, hiszen a cseresznye már korábban is megtalálható volt Európában. Most már az Ibériai-félszigettől Skandináviáig sok helyen vadon is terem: széles körű elterjesztésében a madarak és a légionáriusok is részt vettek. Hazánkban a cseresznyét elsősorban szőlőföldekre telepítették, ami olyan jól sikerült, hogy  a XVI. századra már exportálni is tudtunk belőle. A Magyarországról származó cseresznye már ebben az időszakban is kedvelt volt Ausztriában; irodalmi adatok egy dió nagyságú cseresznyefajtáról tudósítanak.

Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A jó cseresznye a madaraknak is csemege

Egy másik magyarázat szerint latin nevét (Prunus avium, azaz „madárcseresznye") onnan kapta, hogy a madarak kedvelt csemegéje. Ami igaz is, jó cseresznyének tartják azt, amit megvájt a madár, hiszen az biztosan kellően zamatos. További érdekesség, hogy a cseresznye ősi fajtájának bizony nem a gyümölcse volt híres, hanem az apró, mandulaszerű magja.  Törökországban, a Balkánon és a Közel-Keleten fűszerként használták.

A cseresznyére is igaz, amit korábbi cikkünkben több szezonális gyümölcsről is írtunk: igen könnyen megromlik, ezért érdemes mielőbb feldolgozni.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!