Csodálatos cseresznye

Dátum 2019. július 10.

Ha igyekszünk, még épp elcsíphetjük a cseresznye szezon végét! Az isteni gyümölcsöt nem csak vidám fülbevalóként a fülünkre akaszthatjuk, de sütikbe is kiváló alapanyagként funkcionál.

Történet a cseresznyéről

Több titok is kapcsolódik ehhez a mosolygósan piros és zamatos gyümölcshöz, mely Anatóliából származik.

Az egyik ilyen történet szerint a cseresznyét Lucullus római tábornok terjesztette el a világon. Amikor megérkezett az észak-anatóliai Giresun városába, akkor fedezte fel ezt a gyümölcsöt, mely a kedvence lett. A település akkori neve Kerasus volt, a gyümölcs nevét is innen kaphatta: a cerasus vagy kerasus a cseresznye szó szótöve, és a legtöbb nyelvben megtalálható. 

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lássuk a tényeket

De a tények tükrében mindez inkább csak egy kedves mítosznak tekintendő, hiszen a cseresznye már korábban is megtalálható volt Európában. Most már az Ibériai-félszigettől Skandináviáig sok helyen vadon is terem: széles körű elterjesztésében a madarak és a légionáriusok is részt vettek. Hazánkban a cseresznyét elsősorban szőlőföldekre telepítették, ami olyan jól sikerült, hogy  a XVI. századra már exportálni is tudtunk belőle. A Magyarországról származó cseresznye már ebben az időszakban is kedvelt volt Ausztriában; irodalmi adatok egy dió nagyságú cseresznyefajtáról tudósítanak.

Szükséges idő 0-20 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A jó cseresznye a madaraknak is csemege

Egy másik magyarázat szerint latin nevét (Prunus avium, azaz „madárcseresznye") onnan kapta, hogy a madarak kedvelt csemegéje. Ami igaz is, jó cseresznyének tartják azt, amit megvájt a madár, hiszen az biztosan kellően zamatos. További érdekesség, hogy a cseresznye ősi fajtájának bizony nem a gyümölcse volt híres, hanem az apró, mandulaszerű magja.  Törökországban, a Balkánon és a Közel-Keleten fűszerként használták.

A cseresznyére is igaz, amit korábbi cikkünkben több szezonális gyümölcsről is írtunk: igen könnyen megromlik, ezért érdemes mielőbb feldolgozni.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!