Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.
Friss, üde kortyolnivalók a forró napokra
Amíg télen egy nagy bögre forró csokira vágyunk sok-sok tejszínhabbal, fahéjjal vagy egyéb melengető fűszerrel felturbózva, addig a nyári időszakban friss, üde, hűsítő italokat iszogatunk a legszívesebben. Ha partyt szervezünk, ne csak alkoholos italokban gondolkodjunk! Van, aki szeret koktélozni, sokaknak viszont nem esik jól az alkohol a nagy hőségben – vagy egyszerűen csak kocsival érkeztek hozzánk. Amennyiben gyerekeket is várunk, szintén az alkoholmentes variációk lesznek a nyerők. Lássuk, mitől lesznek igazán finomak a nyári italok! Először is a szezonális gyümölcsöktől. Limonádéból egyre különlegesebb verziók jelennek meg a kávéházak itallapjain, kísérletezzünk mi is bátran! Lehet meggyes, áfonyás, az egyik legjobb hűsítő a kígyóuborka citrommal vagy lime-mal. Készíthetünk előre szirupokat, szörpöket (például vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből), amit felönthetünk limonádénak. A nyári puncsokba, bólékba szinte bármilyen gyümölcs kerülhet: barackok, ananász, dinnyék.
Mitől lesz igazán nyárias az ital?
A gyümölcsök mellett bátran használjunk zöldfűszereket! Friss hatást kölcsönöz a menta és a citromfű, de egy málnás italt nyugodtan kipróbálhatunk bazsalikommal is. Dobjuk fel citrom- és lime-karikákkal, bogyós gyümölcsökkel. A pohár szélét díszíthetjük gyümölcsökkel, ha egy apró kis vágást ejtünk rájuk, könnyen a pohár szájára illeszthetjük. Kreatív jégkockákat is gyárthatunk. A jégkockatartóba tegyünk málna- vagy áfonyaszemeket, kisebb mentaleveleket, és így töltsük fel vízzel, majd tegyük a fagyasztóba. Persze a színes papír szívószálakról, koktélos kanalakról se feledkezzünk el! Ha alkoholos italok mellett döntünk, válasszunk a gyümölcsökhöz passzolókat, vodkát, fehér rumot, puncsokhoz, bólékhoz könnyű rozé- és fehérborokat, pezsgőt, habzóborokat (proseccót).
Italok tejjel, kávéval
Sok szó esett már a gyümölcsökről, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a tejes, kávés finomságokat se! Nyáron remek hűsítő egy tejes turmix, amit akár növényi tejekből is elkészíthetünk, így laktózérzékenység, tejfehérje-allergia esetén is bátran fogyaszthatók, és – a többi hozzávaló függvényében – a vegán életmódba is beilleszthetők. Finomak kesutejjel, mandulatejjel, ha pedig kókusztejet választunk, egyszerre édesítjük is az italunkat. A másik kedvenc a jegeskávé. Az eszpresszót felönthetjük tejjel, növényi tejjel, megkoronázhatjuk tejszínhabbal, csoki- vagy karamellsziruppal. A jégkocka vagy tört jég alap egy jegeskávénál, de még hűsítőbb és krémesebb lesz, ha teszünk bele 1-2 gombóc vaníliafagyit.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
