Epermámor: íme a legfinomabb epres sütik!
2019. május 14.Sokunk kedvenc gyümölcse a tavasz hírnöke, hiszen az első gyümölcsök közé tartozik, ami megjelenik az zöldségesek polcain.
Az eper örök kedvenc, kicsik és nagyok imádott gyümölcse. Ha sikerül igazán jót kapnunk, akkor illatos, zamatos íze igazi örömbomba.
Ha még a szezon elején magasabb áron jutunk hozzá, érdemes legegyszerűbb formában, nyersen fogyasztani.
Talán bizarrnak tűnhet, de nagyszüleink nem vetették meg annak idején az epres kenyeret. Érdemes kipróbálni, igazi tavaszi finomság. Ennek a megoldásnak egy izgalmas feldolgozása lehet az “Epres-túrós háromszög”, mert szintén hagyja érvényesülni a gyümölcs eredeti ízét.
Az eper számos receptbe beilleszthető
Ha kis mennyiséget veszünk, akkor isteni és könnyű eperkrémet is készíthetünk belőle.
Szintén a szezon elején még bátran benevezhetünk egy könnyű epertortára is, melyekből alkalomhoz illőt is találhatunk.
Igazi hedonista élvezetet ígér az eperkrémes-öntetes epres muffin. Az egyszerű alaptésztát tökéletesen kiegészíti a gazdag gyümölcsös íz.
Ha nem szeretnénk begyújtani a sütőt, akár egy hétköznap délután is könnyű epersalátával lephetjük meg a családot. A tetejére szórt ropogós müzli istenien feldobja ezt az egyszerű desszertet.
Palacsinta, fagyi, piskóta zamatos eperrel
És persze semmiképpen ne feledkezzünk meg a nagy klasszikusokról: az örökzöld palacsinta, némi eperkrémmel az esős tavaszi délutánok abszolút sztárja lehet.
Ha pedig beköszöntenek a melegebb napok, a házi készítésű eperszörp lehet igazi aduász.
Ha van olyan sütemény-típus, aminek igazán jól állhat még az eper, az a piskóta. A könnyed, de mégis jól alakítható tésztához jól passzol az eper zamatos íze, és a dekoráció területén is jól kihasználhatjuk a tavaszi gyümölcs vidám színét, karakteres formáját.
A legkisebbek kedvence pedig akár még ez a kedvesen gömbölyded epergolyó is lehet, melynek elkészítésében akár ők is kivehetik a részüket.
Természetesen az eperszezon teljében szót kell ejtenünk majd az eperből készült dzsemekről és lekvárokról is, a jövő héten erre is sort kerítünk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.