Fedezd fel az áfonyát!
Bár májusban mindenki az eperért van oda, érdemes körülnézni, milyen további, izgalmas gyümölcsök várnak még ránk az évnek ennek a szakában.
Az áfonya megjelenése Európában
Az áfonya igazi csodagyümölcs és szerencsére az íze is mennyei. A többek között Észak-Amerikában őshonos növény már az amerikai indiánok étrendjének is fontos része volt. Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajtáit Európába.
A sötétlila, édes bogyók ráadásul amellett, hogy nagyon finomak, számtalan pozitív élettani hatással is bírnak. Aprócska termete ellenére az áfonya hatalmas tápértékkel bír, illetve minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz.
Élettani hatások
A fekete áfonya - az imént említett erős antioxidáns vegyületei révén - kiemelten támogatja a szem egészségét.
A magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
A gyümölcs élénk színét az antocianin nevű összetevő adja, mely a dekoratív megjelenés mellett az agy bizonyos neuronjait is védi, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.
Segít továbbá megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat is.
Ha kismama vagy, akkor is érdemes felvenni a listádra ezt a zamatos gyümölcsöt, mert sok folsav, C-vitamin és kalcium is található benne, így a magzat egészségére is jó hatással van a várandósság alatt.
Az áfonya rostban gazdag gyümölcs, ezért hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, ami a megfelelő anyagcsere alapja.
Előnye még, a sokrétű felhasználási lehetőség
Van egy olyan álláspont is, miszerint az életben az igazán jó dolgok károsak, de a fenti sorokból kiderül, hogy az áfonya megcáfolja ezeket a sztereotípiákat, hiszen a felsorolt előnyei mellett igazán ízletes gyümölcs, amely ráadásul Magyarországon is megterem.
Feldobhatjuk vele a süteményeinket, pohárkrémeinket, de készíthetünk belőle isteni szörpöt vagy lekvárt is.
Érdemes kipróbálni és konyhánk állandó vendégévé tenni ezt az egyszerű, ugyanakkor mégis nagyon egészséges és különleges gyümölcsöt.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
