Fedezd fel az áfonyát!
2019. május 31.Bár májusban mindenki az eperért van oda, érdemes körülnézni, milyen további, izgalmas gyümölcsök várnak még ránk az évnek ennek a szakában.
Az áfonya megjelenése Európában
Az áfonya igazi csodagyümölcs és szerencsére az íze is mennyei. A többek között Észak-Amerikában őshonos növény már az amerikai indiánok étrendjének is fontos része volt. Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajtáit Európába.
A sötétlila, édes bogyók ráadásul amellett, hogy nagyon finomak, számtalan pozitív élettani hatással is bírnak. Aprócska termete ellenére az áfonya hatalmas tápértékkel bír, illetve minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz.
Élettani hatások
A fekete áfonya - az imént említett erős antioxidáns vegyületei révén - kiemelten támogatja a szem egészségét.
A magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
A gyümölcs élénk színét az antocianin nevű összetevő adja, mely a dekoratív megjelenés mellett az agy bizonyos neuronjait is védi, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.
Segít továbbá megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat is.
Ha kismama vagy, akkor is érdemes felvenni a listádra ezt a zamatos gyümölcsöt, mert sok folsav, C-vitamin és kalcium is található benne, így a magzat egészségére is jó hatással van a várandósság alatt.
Az áfonya rostban gazdag gyümölcs, ezért hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, ami a megfelelő anyagcsere alapja.
Előnye még, a sokrétű felhasználási lehetőség
Van egy olyan álláspont is, miszerint az életben az igazán jó dolgok károsak, de a fenti sorokból kiderül, hogy az áfonya megcáfolja ezeket a sztereotípiákat, hiszen a felsorolt előnyei mellett igazán ízletes gyümölcs, amely ráadásul Magyarországon is megterem.
Feldobhatjuk vele a süteményeinket, pohárkrémeinket, de készíthetünk belőle isteni szörpöt vagy lekvárt is.
Érdemes kipróbálni és konyhánk állandó vendégévé tenni ezt az egyszerű, ugyanakkor mégis nagyon egészséges és különleges gyümölcsöt.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!