Fedezd fel az áfonyát!
Bár májusban mindenki az eperért van oda, érdemes körülnézni, milyen további, izgalmas gyümölcsök várnak még ránk az évnek ennek a szakában.
Az áfonya igazi csodagyümölcs és szerencsére az íze is mennyei. A többek között Észak-Amerikában őshonos növény már az amerikai indiánok étrendjének is fontos része volt. Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajtáit Európába.
A sötétlila, édes bogyók ráadásul amellett, hogy nagyon finomak, számtalan pozitív élettani hatással is bírnak. Aprócska termete ellenére az áfonya hatalmas tápértékkel bír, illetve minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz.
A fekete áfonya - az imént említett erős antioxidáns vegyületei révén - kiemelten támogatja a szem egészségét.
A magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
A gyümölcs élénk színét az antocianin nevű összetevő adja, mely a dekoratív megjelenés mellett az agy bizonyos neuronjait is védi, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.
Segít továbbá megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat is.
Ha kismama vagy, akkor is érdemes felvenni a listádra ezt a zamatos gyümölcsöt, mert sok folsav, C-vitamin és kalcium is található benne, így a magzat egészségére is jó hatással van a várandósság alatt.
Az áfonya rostban gazdag gyümölcs, ezért hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, ami a megfelelő anyagcsere alapja.
Van egy olyan álláspont is, miszerint az életben az igazán jó dolgok károsak, de a fenti sorokból kiderül, hogy az áfonya megcáfolja ezeket a sztereotípiákat, hiszen a felsorolt előnyei mellett igazán ízletes gyümölcs, amely ráadásul Magyarországon is megterem.
Feldobhatjuk vele a süteményeinket, pohárkrémeinket, de készíthetünk belőle isteni szörpöt vagy lekvárt is.
Érdemes kipróbálni és konyhánk állandó vendégévé tenni ezt az egyszerű, ugyanakkor mégis nagyon egészséges és különleges gyümölcsöt.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
