Fókuszban a ribizli
Pici, guruló, piros, pikáns golyóbisok. A ribizli nincs mindig reflektorfényben, pedig igazán kár lenne hanyagolni ezt a hatékony C-vitamin bombát!
Számos helyen elterjedt
Persze érthető, hogy nem feltétlenül magas a népszerűségi indexe, hiszen viszonylag macerás kezelni.
A fürtökről a bogyókat egy villa segítségével tudjuk könnyebben lefejteni.
A ribizli a ribiszke- vagy köszmétefélék családjának tagja, ám ha azt halljuk: “vadegres”, akkor is a ribizliről van szó. Latin neve Ribes rubrum, melyből az első, a nemzetségnév arab eredetű. Ez a vidám, piros bogyós gyümölcs az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol elterjedt, a mintegy 150 fajta között még az Andokban élő ribiszkék is ismertek.
Vitaminokban gazdag, jó ízű gyümölcs
A botanikai név második tagja annyit tesz: piros, ami nem meglepő, hiszen pont a csodálatos színe az egyik legszembetűnőbb jellemzője, bár, a fehéres színű bogyókat termő változatot is ehhez a fajhoz sorolják. Középhegységi tájakon olykor vadon is terem, de kerti bokorként jellemzőbb. Feltételezések szerint Magyarországon nagyjából a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé.
Nagyobb mennyiségben a Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik.
A ribizlit korábban skorbut ellen is alkalmazták, hiszen sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. De találhatunk még benne B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint is nem kis mennyiségben.
Persze a rengeteg vitaminjának akkor vehetjük igazán hasznát, ha nyersen fogyasztjuk, de isteni íze miatt akkor is jól járhatunk vele, ha befőzzük vagy sütemények készítésénél használjuk fel.
Fagyasztva tovább tárolható
Miután a ribizli eléggé savanykás gyümölcs, valamivel több cukrot kell használnunk a feldolgozásakor, ám ügyeljünk arra, hogy ne cukrozzuk túl, mert akkor a hatás inkább émelyítő lehet.
Ha be szeretnénk főzni, tartsuk szem előtt, hogy a ribizli nem tárolható sokáig.
Hűtőben két-három napig áll el, de megtisztítva akár le is fagyaszthatjuk és szezonon kívül is isteni desszerteket készíthetünk majd belőle.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
