Gesztenyét a sütibe!

Dátum 2019. October. 29

A gesztenyéről elsőre talán mindenkinek a gesztenyepüré jut az eszébe, pedig sokkal sokoldalúbban is kihasználhatjuk ezt a jellegzetes ízű termést.

A gesztenye a bükkfafélék családjának nemzetségébe tartozik, tizenkét faját ismerjük. A vadgesztenye néven ismert faj nincs közeli rokonságban a szelídgesztenyével. A gesztenye feltételezett őse a kréta földtörténeti korban élt Dryophyllum.

Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A latin castanea a görög kasztanon szóból ered; a gesztenyét már Theophrasztosz, görög filozófus-természettudós, is ezen a néven említette az i. e. 4. században. A ’kasztanon” szót általában a thesszáliai Kasztanaia (Kasztana, Kasztánea) város nevéből származtatják. De más elgondolások alapján az elterjedt elnevezés alapja örmény eredetű.

A ’gesztenye’ szavunk nagy valószínűséggel szláv közvetítéssel kerülhetett nyelvünkbe. Ugyanakkor meglepően hasonlít rá a török k’estane, és még inkább pedig a négyszáz éves török uralom alatt fejlődött albán kešteńe, illetve gešteńe szavakra is.

A gesztenye E-vitaminban kiemelten gazdag, de találhatunk benne még jócskán B1-, B2-, valamint B6- vitamint is, sőt, talán meglepő, de C-vitamin is akad jócskán ebben a különleges ízű, őszi kedvencben.

Beltartalmi értékeinek méltatása nem érhet még itt véget, hiszen nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort is számottevő mennyiségben találhatunk benne.

Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető

A gesztenye fogyasztása az emésztésünkre is jó hatással lehet, hiszen élelmi rost tartalma a legtöbb gyümölcsnél jóval magasabb. Az élelmi rostok igazán fontosak a szervezet helyes működése szempontjából, hiszen hozzájárulnak az emésztés javításához, csökkentik az étvágyat.

Tárolásáról érdemes tudni, hogy frissen csak rövid ideig őrzi meg állagát, de ha néhány napra vízbe merítjük, akkor fermentálódik. Ebben a formájában több hónapig is eltartható, de azután már csak püré készítéshez használható.

Miután lisztje gluténmentes, ezért akkor is bátran kísérletezhetünk vele sütésnél, ha ételallergiás is akad a családban.

Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 0-20 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-09-28
0

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-23
0

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-18
0

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-11
2

Habfelhőben – mindent a habos sütikről

„Jaj, de jó a habos sütemény” – tartja a már-már szállóigévé vált dal refrénje, mi pedig egyáltalán nem vitatkozunk, hiszen az egyik legklasszabb dolog beleszúrni a süteményes villát egy jókora szelet, habréteggel megkoronázott sütibe.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-09
1

Suli-snackek gyerekeknek

Ismét itt a szeptember, becsengettek az iskolákban. Ahogy elkezdődik a suli, úgy kapnak a szülők egy ugyan hálás, de mégis nehéz feladatot: napról napra meg kell tölteniük az iskolába szánt tízórais, uzsonnás dobozokat.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-04
1

Ezt a 8 dolgot semmiképpen se tedd sütés közben

A sütés nem szabad stílusú tánc, az egyszer biztos. Jöjjön most 8 dolog, amire a következő sütéssel töltött délutánodon mindenképpen figyelj, hogy semmi se sikerüljön félre.

Elolvasom Tovább
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!