Gesztenyét a sütibe!

Dátum 2019. október 29.

A gesztenyéről elsőre talán mindenkinek a gesztenyepüré jut az eszébe, pedig sokkal sokoldalúbban is kihasználhatjuk ezt a jellegzetes ízű termést.

A gesztenye gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A gesztenye a bükkfafélék családjának nemzetségébe tartozik, tizenkét faját ismerjük. A vadgesztenye néven ismert faj nincs közeli rokonságban a szelídgesztenyével. A gesztenye feltételezett őse a kréta földtörténeti korban élt Dryophyllum.

A latin castanea a görög kasztanon szóból ered; a gesztenyét már Theophrasztosz, görög filozófus-természettudós, is ezen a néven említette az i. e. 4. században. A ’kasztanon” szót általában a thesszáliai Kasztanaia (Kasztana, Kasztánea) város nevéből származtatják. De más elgondolások alapján az elterjedt elnevezés alapja örmény eredetű.

A ’gesztenye’ szavunk nagy valószínűséggel szláv közvetítéssel kerülhetett nyelvünkbe. Ugyanakkor meglepően hasonlít rá a török k’estane, és még inkább pedig a négyszáz éves török uralom alatt fejlődött albán kešteńe, illetve gešteńe szavakra is.

A gesztenye E-vitaminban kiemelten gazdag, de találhatunk benne még jócskán B1-, B2-, valamint B6- vitamint is, sőt, talán meglepő, de C-vitamin is akad jócskán ebben a különleges ízű, őszi kedvencben.

Beltartalmi értékeinek méltatása nem érhet véget, hiszen nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort is számottevő mennyiségben találhatunk benne.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
57 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Süteményekhez is kiváló alapanyag

A gesztenye fogyasztása az emésztésünkre is jó hatással lehet, hiszen élelmi rost tartalma a legtöbb gyümölcsnél jóval magasabb. Az élelmi rostok igazán fontosak a szervezet helyes működése szempontjából, hiszen hozzájárulnak az emésztés javításához, csökkentik az étvágyat.

Tárolásáról érdemes tudni, hogy frissen csak rövid ideig őrzi meg állagát, de ha néhány napra vízbe merítjük, akkor fermentálódik. Ebben a formájában több hónapig is eltartható, de azután már csak püré készítéshez használható.

Miután lisztje gluténmentes, ezért akkor is bátran kísérletezhetünk vele sütésnél, ha ételallergiás is akad a családban.

Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!