Készíts édességeket pillecukorral!
A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.
Honnan ered az elnevezés?
Rájöttek ugyanis, hogy a mályva gyökeréből cukorral főzött szirup enyhíti a torokgyulladást. Miután elkészítették a forró szirupot, hagyták kihűlni és megdermedni, majd feldarabolták. Azaz elszopogatták cukorként – innen és a felhasznált mályvagyökérről kapta nevét. Ma már mályvát nem tartalmaz, ez az elnevezése viszont máig népszerű, de gyakran emlegetik pillecukorként is, utalva arra, hogy puha és pehelykönnyű.
Miért kötjük automatikusan az Egyesült Államokhoz?
Valószínűleg azért, mert rengeteg amerikai filmben láthattunk olyan jelenetet, amelyben egy tábortűz mellett a család vagy a barátok pillecukrot sütögetnek – épp úgy, mint ahogy mi a szalonnát szoktuk, nyársra tűzve. Nagyon ismert még a S'mores nevű desszert is: egy nagyobb méretű vajas kekszre csokit tesznek, majd ráhelyezik a (tűz felett) megolvadt pillecukrot. Befedik egy másik keksszel, akár egy szendvicset, és hagyják, hogy a forró cukortól szépen megolvadjon a csoki. Persze itt még nincs vége a pillecukorban rejlő lehetőségeknek, nézzük, mi minden készíthető belőle!
Azt már tudjuk, hogy hő hatására megolvad, sőt pirítani, karamellizálni is lehet. Épp ezt kipróbálhatjuk olyan desszertek, sütemények tetején, amelyekre eredetileg cukros-tojásfehérjehabos réteg került volna. Például máglyarakáson, de izgalmas mákos guba tetejére rásütve is. Nem kell sokáig sütni, 10-12 perc elegendő.
Lássunk néhány felhasználási lehetőséget!
Ha már Amerika, említsük meg a Rocky Road sütit is! Jelentése „göröngyös” vagy „sziklás” út, mégpedig azért, mert a vajjal vagy margarinnal megolvasztott csokoládéba csupa finom „rögöt” keverünk: olajos magvakat, kekszdarabokat vagy aszalt gyümölcsöket és persze apróra vágott mályvacukrot. Formába simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felvágva, belül jópofa mozaikos küllemű, kívül pedig „sziklás” a kiálló darabkák miatt.
És természetesen dekorálhatunk is pillecukorral, hiszen nagyon jól néz ki! Lehet pici vagy nagy méretű, általában fehér vagy rózsaszín, de más színekben is beszerezhető. Szórhatjuk forró italok tetejére, használhatjuk figurális sütikhez, desszertekhez. Sőt! Nem csak pillecukorral dekorálhatunk, hanem magát a pillecukrot is díszíthetjük, például rajzolhatunk rá mókás pofikat.
Ugye, milyen sokoldalúak a pihe-puha kis cukrok? Te inkább megolvasztanád vagy dekorációra használnád? Vagy legyen inkább mindkettő?
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
