Készíts édességeket pillecukorral!
A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.
Honnan ered az elnevezés?
Rájöttek ugyanis, hogy a mályva gyökeréből cukorral főzött szirup enyhíti a torokgyulladást. Miután elkészítették a forró szirupot, hagyták kihűlni és megdermedni, majd feldarabolták. Azaz elszopogatták cukorként – innen és a felhasznált mályvagyökérről kapta nevét. Ma már mályvát nem tartalmaz, ez az elnevezése viszont máig népszerű, de gyakran emlegetik pillecukorként is, utalva arra, hogy puha és pehelykönnyű.
Miért kötjük automatikusan az Egyesült Államokhoz?
Valószínűleg azért, mert rengeteg amerikai filmben láthattunk olyan jelenetet, amelyben egy tábortűz mellett a család vagy a barátok pillecukrot sütögetnek – épp úgy, mint ahogy mi a szalonnát szoktuk, nyársra tűzve. Nagyon ismert még a S'mores nevű desszert is: egy nagyobb méretű vajas kekszre csokit tesznek, majd ráhelyezik a (tűz felett) megolvadt pillecukrot. Befedik egy másik keksszel, akár egy szendvicset, és hagyják, hogy a forró cukortól szépen megolvadjon a csoki. Persze itt még nincs vége a pillecukorban rejlő lehetőségeknek, nézzük, mi minden készíthető belőle!
Azt már tudjuk, hogy hő hatására megolvad, sőt pirítani, karamellizálni is lehet. Épp ezt kipróbálhatjuk olyan desszertek, sütemények tetején, amelyekre eredetileg cukros-tojásfehérjehabos réteg került volna. Például máglyarakáson, de izgalmas mákos guba tetejére rásütve is. Nem kell sokáig sütni, 10-12 perc elegendő.
Lássunk néhány felhasználási lehetőséget!
Ha már Amerika, említsük meg a Rocky Road sütit is! Jelentése „göröngyös” vagy „sziklás” út, mégpedig azért, mert a vajjal vagy margarinnal megolvasztott csokoládéba csupa finom „rögöt” keverünk: olajos magvakat, kekszdarabokat vagy aszalt gyümölcsöket és persze apróra vágott mályvacukrot. Formába simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felvágva, belül jópofa mozaikos küllemű, kívül pedig „sziklás” a kiálló darabkák miatt.
És természetesen dekorálhatunk is pillecukorral, hiszen nagyon jól néz ki! Lehet pici vagy nagy méretű, általában fehér vagy rózsaszín, de más színekben is beszerezhető. Szórhatjuk forró italok tetejére, használhatjuk figurális sütikhez, desszertekhez. Sőt! Nem csak pillecukorral dekorálhatunk, hanem magát a pillecukrot is díszíthetjük, például rajzolhatunk rá mókás pofikat.
Ugye, milyen sokoldalúak a pihe-puha kis cukrok? Te inkább megolvasztanád vagy dekorációra használnád? Vagy legyen inkább mindkettő?
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
