Könnyű desszertek tavaszra
A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.
Ráadásul érkeznek a piacra az első láda pirosló, édes eprek, mi pedig könnyedén összedobhatunk egy-egy ízekben gazdag, ámde kalóriákban szegény(ebb) desszertet. Lássuk, mi minden kell egy igazán habkönnyű finomsághoz!
Tippek cukor helyett
Ha alacsonyabb kalóriájú édességben gondolkozunk, az első és legfontosabb az édesítés kérdése. A hagyományos cukrot próbáljuk kiiktatni, helyette jöhet az eritrit, a nyírfacukor, a juhar- és agavészirup vagy a kókuszvirágcukor. Sőt, némi diabetikus lekvár sem elvetendő, főleg ha kisebb mennyiségben használjuk, például zabgolyókhoz kötőanyagként.
Magukat a felhasznált alapanyagokat úgy is összeválogathatjuk, hogy minél édesebbek legyenek. Jó választás az érett eper, málna, áfonya, hasonlóan természetesen édesít a kókuszreszelék. És el ne felejtsük a banánt, ami az egyik legklasszabb, édesítésre és krémesítésre egyaránt alkalmas, egész évben kapható gyümölcs. Tökéletes például amerikai palacsinták tésztájába vagy házi müzliszeletbe.
Túró
A túró az egyik jolly joker, ha kevés kalóriával szeretnénk megúszni a délutáni édességet. Vásároljunk zsírszegény verziót, felhasználhatjuk sütőben sült és sütés nélküli édességekhez. Például készíthetünk palacsintát (a liszt kb. felét lecserélhetjük teljes kiőrlésű liszttre, hogy még tudatosabb legyen a desszertünk), amit megtölthetünk citromos túrókrémmel. Aztán a túró arra is tökéletes, hogy kis golyókat formázzunk belőle, ha kókuszreszelékkel keverjük össze, jól formázható keveréket fogunk kapni. Meg is tölthetjük, például nyers vagy párolt gyümölcsökkel. Tavasszal mi legszívesebben epret rejtünk a golyócskák közepébe. És végül, de nem utolsósorban a pohárkrémek egyik legfontosabb összetevője is a túró. Ha maradnánk a kalóriaszegény desszertek vonalán, tejszínhab helyett érdemes egy kevés zsírszegény tejföllel vagy joghurttal kikeverni a krémes állag eléréséhez.
Joghurt
A másik diétás kedvenc a joghurt. Választhatunk zsírszegény natúr joghurtot, például pohárkrémekhez, ha pedig sűrűbb, krémesebb alapanyagra van szükségünk, a natúr görög joghurt lesz a jó döntés. Ez utóbbit javasoljuk zselatinnal készített sütés nélküli, hűtőben dermesztett édességekhez, tortákhoz, süteménykrémekhez. Ha pedig gyümölcsjoghurtra vagy gyümölcsjoghurtos süteményre vágyunk, a legjobb, ha mi magunk adunk gyümölcsöt a natúr verzióhoz, így biztosan megspórolhatjuk a feleslegesen sok hozzáadott cukrot.
Túró, joghurt, gyümölcsök, kevés teljes kiőrlésű liszt, zabpehely és megfelelő édesítés – ennyi a titka tavasszal a könnyű, diétásabb desszerteknek.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
