Lenyűgöző karácsonyi torták

Dátum 2018. december 20.

Az ünnep fényét egy csodálatos torta csak emelheti.  Amellett, hogy finom, az ünnepi asztal éke is lehet.

 

A torta eredete

A torta csodálatos szimbólum, helye van az ünnepi asztalon. Persze vannak, akik nem rajonganak érte, de manapság már annyi típusa létezik, hogy még a “legszőrősszívűbb tortatagadókat“ is levehetjük a lábukról.

A torta eredettörténetén ritkán szoktunk elmélázni, pedig érdekes tényeket is találhatunk, ha utánaolvasunk a közkedvelt desszert történetének.
Kiderülhet például, hogy a történészek szerint az első tortát a szuzai menyegzőn tálalták fel, Nagy Sándor ötletének köszönhetően.
Persze ez a torta még nem úgy nézett ki, amint ahogy ma ismerjük ezt az édességet: gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák keverékéből készült, és hogy ne essen szét, mézzel keverték a magvakat. A méz a töltelékben is megjelent, középen az ánizsos kecsketúrót is egy mézes krém tartotta egyben.

 

Az ünnepi asztal izgalmas ízei

A szárított gyümölcsdarabkák ma is belekerülhetnek a tortába, főleg, ha egy izgalmas, angol torta-variációt próbálunk ki.
A mézet pedig ezzel a mézesekalácsos krémmel töltött isteni, ünnepi tortával csempészhetjük a karácsonyi tortánkba.
S bár kecsketúró már nem feltélenül van a mai tortákban, de egy könnyű túrótortát nem túl nehéz összerakni, és sokak kedvence, jó választás lehet azoknak, akik kerülnék a piskóta alapú megoldásokat.

Bár a torta formája önmagában is szimbolikus, de tovább fokozhatjuk a hatást, ha a tortán is megjelennek a karácsonyi szimbólumok. Ez a karácsonyi “bomba jó”-torta biztosan csodásan mutat az ünnepi asztalon, de a betlehemi csillagot megidéző csillagtorta is találó választás lehet.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Dekoratív formák

A fatörzs sütemény a francia konyhákból érkezett a magyar asztalokra, és jó pár családban már be is épült a klasszikus ünnepi menübe.
Bár nem nevezhetjük a klasszikus értelemben tortának, a piskótatészta és a finom, csokoládés krém okán kivételt tehetünk és egészen biztosan lenyűgözhetjük vele csoki-imádó családtagjainkat.
Ha pedig mégis maradnánk a hagyományos, kerek formánál, fantasztikus csokoládé torták közül választhatunk.
A tiramisu az olasz ünnepi menü oszlopos darabja, de egy kis csavarral csodásan dekoratív ünnepi tortát is varázsolhatunk belőle.
A torta örök ünnepi sütemény, nem foghatunk mellé vele és a gyerekek valamiért mágikus  szeretettel tekintenek rá, úgyhogy akármilyen receptet is választunk, az pompás megkoronázása lehet az ünnepi menünek.

 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!