Pite, rétes, clafoutis- a leggyümölcsösebb sütik
A nyár végi időszak még kényeztet minket zamatos, szezonális gyümölcsökkel. Összeszedtük azokat a süti-típusokat, melyekben a legjobban érvényesülhet az ízük.
Zamatos barack, ínycsiklandó cseresznye, fanyar meggy? Sütikbe velük! De, hogy milyenbe? Lehetőleg olyanokba, amelyekben sok más összetevő mellett a gyümölcsök játsszák az igazi főszerepet.
Rétes
Az egyik közkedvelt süteményünk, a rétes elnevezése a “rétegesből” származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Rengeteg típusú gyümölccsel tölthetjük, a végeredmény pedig egy sokrétegű, porcukorral megszórt sütemény lesz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy régen töltelékkel még nem rendelkezett. A töltött változat a 17. században jelent meg. Nagy klasszikusnak nevezhető az almás rétes, de valójában sokféle gyümölccsel, vagy akár gyümölcspárosítással is elkészíthetjük. A könnyű roppanós tészta finoman fogja közre a zamatos tölteléket, tökéletesen harmonikus desszertet hozva így létre.
Pite
Ha isteni, gyümölcsös sütire vágyunk, a pite is jó választás lehet. Tésztája kicsit vastagabb és puhább a rétesénél, de a lényegen ez nem változtat: rengeteg isteni gyümölccsel tölthetjük meg. Válasszunk meggyes, cseresznyés vagy barackos pitét, mindegyik hamar a család kedvencévé válhat. A pite definíciója nem annyira egzakt, mint a rétesé. Több típusú receptet is találhatunk, ha beütjük a “pite” keresőszót. Hiába a sokféle recept, egy dologban azért hasonlítanak egymásra: a receptek nem igényelnek nagy konyhai jártasságot és kezdő konyhatündéreknek is hamar sikerélményük lehet, ha pitesütésre adják a fejüket.
Clafoutis
A franciák tejes pitéje szintén nagyon jó módja a gyümölcsök felhasználásának. Bár a clafoutis a piték fajták közé sorolódik, ne az általunk ismert pitére gondoljunk. A tejes tésztaalap leginkább a palacsintatésztához hasonlítható, bár annál édesebb. Hivatalosan ugyan csak a magozatlan meggyből készült sütemény nevezhető clafoutis-nak, azért ez messze nem olyan szabály, amit ne lehetne felrúgni. Isteni lehet a sütemény barackból, de akár még fügéből is.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
