Szilveszteri falatkák - süss rétest a hosszú és boldog életért!
2018. december 20.Újévkor és szilveszterkor hagyományok, szokások és babonák garmadája vesz minket körül, melyek jó része az evéshez, sütéshez is kapcsolódik. De persze
mindenki eldöntheti, melyiknek tulajdonít jelentőséget és melyiknek nem.
Szokások és hagyományok
Napokon belül búcsúzik az óév, hogy helyet adjon az újnak. A szilveszter ünnepe I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában.
Az ünnephez rengeteg szokás és hagyomány kötődik, most a sütéshez kapcsolódók közül válogattunk.
A babonák közé tartozik, hogy ha nem eszünk meg mindent szilveszter napján, akkor az új évben sem fogunk hiányt szenvedni semmiben. Érdemes ezért sok különböző finomsággal, édes és sós falatkákkal készülni, hogy mindenképpen maradjon is valami a következő évre, azaz éjfél utánra is.
A rétes és kenyér a hagyományok között
A hosszú életet hosszúra nyújtott rétesekkel alapozhatjuk meg, érdemes tehát felvenni a rétest a szilveszteri menüsorba. Aki úgy dönt, beemeli ezt a finomságot az ünnepi falatok közé, szerencsére rengeteg töltelék közül választhat, és a társaság ízlésének megfelelően variálhatja is azokat. És bár a rétest alapvetően édes műfajként ismerjük, azok is találhatnak kedvükre való receptet, akik nem kimondottan édesszájúak.
A töltelék mennyisége sem mindegy, minél gazdagabb a rétes, a néphit szerint annál több boldogságra számíthatunk a következő esztendőben.
Hagyomány még egy egész kenyér megszegése is, így biztosítva, hogy a családnak a következő évben mindig legyen kenyere.
Játékos népi hagyományok
Aki szeret játszani, idén azt is kipróbálhatja, hogy a pogácsák közül az egyikbe érmét rejt el. Az a szerencsés, aki megtalálja, gazdag esztendőre számíthat, de csak abban az esetben, ha szilveszter előtt elfogy az összes pogácsa.
Ha beneveznénk erre a játékra, mindenképpen jelezzük a vendégeknek, nehogy valakinek a foga bánja az ártatlan tréfát.
Kevésbé összetett és szigorú a gombócokhoz kapcsolódó hagyomány: ha a kézzel készített gombócba kis cetliket gyúrunk, melyeken férfinevek vannak, megtudhatjuk jövendőbelink nevét. Csak le kell vadásznunk az elsőként a felszínre bukkanó gombócot és kiderülhet ez is.
A teli mézescsupor is csupa jót jelent, ha pedig éjfélkor mézzel bekent szájjal váltunk csókot kedvesünkkel, hosszú és boldog szerelemre számíthatunk, rövid távon pedig mindeképpen egy édes élményre!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.