Szilveszteri falatkák - süss rétest a hosszú és boldog életért!
2018. december 20.Újévkor és szilveszterkor hagyományok, szokások és babonák garmadája vesz minket körül, melyek jó része az evéshez, sütéshez is kapcsolódik. De persze
mindenki eldöntheti, melyiknek tulajdonít jelentőséget és melyiknek nem.
Szokások és hagyományok
Napokon belül búcsúzik az óév, hogy helyet adjon az újnak. A szilveszter ünnepe I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában.
Az ünnephez rengeteg szokás és hagyomány kötődik, most a sütéshez kapcsolódók közül válogattunk.
A babonák közé tartozik, hogy ha nem eszünk meg mindent szilveszter napján, akkor az új évben sem fogunk hiányt szenvedni semmiben. Érdemes ezért sok különböző finomsággal, édes és sós falatkákkal készülni, hogy mindenképpen maradjon is valami a következő évre, azaz éjfél utánra is.
A rétes és kenyér a hagyományok között
A hosszú életet hosszúra nyújtott rétesekkel alapozhatjuk meg, érdemes tehát felvenni a rétest a szilveszteri menüsorba. Aki úgy dönt, beemeli ezt a finomságot az ünnepi falatok közé, szerencsére rengeteg töltelék közül választhat, és a társaság ízlésének megfelelően variálhatja is azokat. És bár a rétest alapvetően édes műfajként ismerjük, azok is találhatnak kedvükre való receptet, akik nem kimondottan édesszájúak.
A töltelék mennyisége sem mindegy, minél gazdagabb a rétes, a néphit szerint annál több boldogságra számíthatunk a következő esztendőben.
Hagyomány még egy egész kenyér megszegése is, így biztosítva, hogy a családnak a következő évben mindig legyen kenyere.
Játékos népi hagyományok
Aki szeret játszani, idén azt is kipróbálhatja, hogy a pogácsák közül az egyikbe érmét rejt el. Az a szerencsés, aki megtalálja, gazdag esztendőre számíthat, de csak abban az esetben, ha szilveszter előtt elfogy az összes pogácsa.
Ha beneveznénk erre a játékra, mindenképpen jelezzük a vendégeknek, nehogy valakinek a foga bánja az ártatlan tréfát.
Kevésbé összetett és szigorú a gombócokhoz kapcsolódó hagyomány: ha a kézzel készített gombócba kis cetliket gyúrunk, melyeken férfinevek vannak, megtudhatjuk jövendőbelink nevét. Csak le kell vadásznunk az elsőként a felszínre bukkanó gombócot és kiderülhet ez is.
A teli mézescsupor is csupa jót jelent, ha pedig éjfélkor mézzel bekent szájjal váltunk csókot kedvesünkkel, hosszú és boldog szerelemre számíthatunk, rövid távon pedig mindeképpen egy édes élményre!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!