1-2-3-4 - Cupcake! - Az amerikai sütik nyomában
Brownie, cupcake, pancake, azaz palacsinta. Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyikük az amerikai konyhákból indult el hódító útjára.
Végre ismét visszatért a jó idő, ilyenkor azok a receptek a legjobbak, amelyeket könnyen, gyorsan el lehet készíteni, nem kell hosszan a konyhában állni. Az amerikai függetlenség napja alkalmából kicsit a cupcake-ek, brownie-ik, pancake-ek világában fogunk barangolni.
A függetlenség napja (Independence Day) vagy ahogy szintén sokszor találkozhatunk vele: július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.
A tündértorták története
A cupcake-et kifejezetten az amerikai konyha vívmányának tekintik, bár az elnevezés eredetével kapcsolatban nincs egységes álláspont.
Az egyik elmélet szerint azért cupcake - azaz bögre-csésze/bögrés süti -, mert eredetileg bögrében is sütötték, míg egy másik elgondolás szerint azért kapta ezt a nevet, mert bögrével kell kimérni a hozzávalóit.
És ha ez még nem lenne elég a nevek bonyolódásához, a cupcake-t eleinte 1-2-3-4 sütinek is hívták. Szemben távoli unokatestvérével, a muffinnal, a cupcake lapos, így a teteje szabadon dekorálható. De alapvetően nem ez, hanem a hozzávalók különböztették meg a hagyományos angol muffintól. Napjainkra a cupcake-et leginkább a mini tortákhoz sorolják és fairy cake-nek, azaz tündértortának is hívják, egy különleges asszociáció eredményeképpen, mely arra utal, hogy akkora torta, amivel a tündérek lakhatnak jól.
A cupcake a 19. században kezdte elvarázsolni Amerikát és egyszerűsége miatt alapjaiban változtatta meg a háziasszonyok sütéshez, süteményekhez való viszonyát.
A sütemény már nem jelentett egyet a patikamérlegen kimért hozzávalókból készült műremekkel és azzal, hogy valaki fekete öves konyhatündér legyen.
Elfelejtett hozzávaló
Nem egyedi eset, hogy egy sztárrecept véletlenül születik. Így történt ez a brownie-val is. Egyes források szerint egy cukrász kifelejtette a sütőport a sütiből, mások azt állítják, a lisztje fogyott el. Akárhogy is történt, a végeredmény ma is sokak kedvence.
Az eredeti recept Chicagóból származik és mindenki nagy örömére ez sem túl bonyolult, a gyerekek is beszállhatnak az elkészítésébe. Sok olyan receptet is találhatunk, amelyeknél ehhez a sütihez is bögrével kell kimérni a hozzávalókat, amiket már a kicsik is ügyesen tudnak a keverőtálba borítani.
Palacsinta, az örök kedvenc
És a végén jöjjön a gyerekek abszolút kedvence, a trónjáról letaszítahatalkan, örök favorit: a palacsinta. Illetve egészen pontosan ha már Amerikában járunk, akkor pancake, azaz az amerikai palacsinta, ami kicsit eltér az itthon ismert, hajlékony, rugalmas, ám papírtésztájú unokatestvérétől.
Az amerika palacsinta jellemzően vastagabb és a palacsinták nagy családján belül a kelesztett tészták közé tartozik, bár megjelenése nem az élesztőtől, hanem a sütőportól pufibb.
Hagyományosan juharsziruppal és szalonnával fogyasztják, de ha ez a párosítás túl extrémnek tűnik, akkor maradjunk a hagyományos ízeknél. Egy kis fahéjas porcukorral megszórva isteni finomság és egész biztosan egy asztal köré vonzza a kicsiket és a nagyokat.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
