Anyák napi sütemények – szeretettel készítve
2020. április 29.Idén május 3-án, vasárnap ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat. Igaz, hogy ebben az évben nagyobb óvatosságra lesz szükség, de ha betartjuk a járványhelyzetre vonatkozó biztonsági előírásokat, javaslatokat, nyugodtan sort keríthetünk az ünneplésre.
A köszöntéshez édes meglepetés is dukál, mutatjuk, mi mindent készíthetünk szeretteinknek.
Különböző formákkal és kedvelt ízekkel készíthető meglepetések
Ha igazán kedves és szívhez szóló édességgel szeretnénk készülni, hangoljuk össze az ízeket és a formákat! Dönthetünk szivecskés vagy virág (például rózsa) formájú sütemény mellett. Vegyük figyelembe, hogy melyek a kedvenc ízei az ünnepeltnek, akár a tiramisut is elkészíthetjük egy kicsit ünnepibbre, vagy becsempészhetjük süteményünkbe a szezon legnépszerűbb gyümölcsét, az epret.
Aki úgy érzi, hogy kevésbé jártas a sütés világában, nyugodtan készülhet sütés nélküli desszerttel, például krémes, epres-müzlis anyák napi köszöntővel. Klasszikus gasztroajándékban is gondolkozhatunk, ez lehet például egy csatos üvegbe rétegezett süteménypor, amelyből majd a megajándékozott elkészítheti – a hozzá mellékelt recept alapján – a süteményt.
Egyszerű sütemények kreatívan díszítve
Vagy adhatunk például rózsaszirmos eperzselét, szép és látványos meglepetés. Ajándékunkat ne felejtsük el feldíszíteni szalagokkal, masnikkal, bájos matricákkal
Apropó, díszítés. Ha inkább erre helyeznénk a hangsúlyt, de magát a feldíszítendő süteményt gyorsan és egyszerűen szeretnénk elkészíteni, válasszunk Dr. Oetker sütemény alapporokkal készült finomságokat, például szívecske formájú brownie-t vagy szépséges muffinokat. Mindkettőt fondant-nal díszíthetjük, a cukormasszával egyáltalán nem bonyolult dolgozni, ha ismerjük az alapfogásokat. Persze ha jobban szeretnénk, cukormázzal is feldobhatjuk a süteményeinket. Ha együtt alkotunk a gyerekekkel – mondjuk a nagyinak, jó ötlet egyszerűbb, de dekoratívan díszíthető süteményeket választani.
A leveles tésztával nem lehet hibázni!
Könnyű, gyors és mutatós édességeket varázsolhatunk belőle. Kombinálhatjuk eperrel, formázhatjuk rózsa alakúra. Hasonlóan hamar megvan – és ráadásul sokáig is eláll – a keksz. Ezúttal készüljön linzer tésztából szívecskésre, eperlekvárral ízesítettre.
Ha nincs otthon kiszúróformánk, akkor sem kell elkeserednünk. A tésztából habzsák segítségével is kialakíthatunk kis virágokat, amelyeket aztán kedvünkre megtölthetünk.
Bár nincs tavasz eper nélkül, nem csak ezt a gyümölcsöt használhatjuk fel az anyák napi süteményekhez. Mutatós és finom befőttek közül is válogathatunk, készíthetünk például barackos desszerteket. A klasszikus formatorták kedvelői pedig akár „ehető bonbonos dobozt” is süthetnek édesanyjuknak, nagymamájuknak.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.