Így készíts sütés nélküli tortákat, desszerteket

Dátum 2021. szeptember 03.

A sütés nélküli finomságokat egész évben szeretjük, hiszen könnyen elkészíthetőek, finomak és látványosak. Tökéletes nőnapi meglepetések lehetnek!

Március 8-án nőnapra készíts sütés nélküli desszerteket!

Hogy hogyan is készülnek ezek a finomságok? Nagyon egyszerűen! Lássuk az alapszabályokat!

A torták, szeletek „tésztája” általában keksz alapú. A kekszet finomra daráljuk, összekeverjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és egy kerek vagy szögletes, lehetőleg kapcsos, sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk egyenletesen. Választhatunk vaníliás vagy kakaós kekszet, de akár zabkeksszel is elkészíthetjük. Ízesíthetjük fahéjjal, adhatunk hozzá kakaóport, citromhéjat, vaníliás cukrot. A keksz egy részét őrölt dióra, mandulára, vagy popcornra, müzlire cserélhetjük. Az alapot ezután érdemes kis időre a hűtőbe tenni, hogy szépen kidermedjen, addig bőven lesz időnk elkészíteni a krémet.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Milyen krém kerüljön a kekszes alapra?

A legtöbb krém zselatinnal készül, választhatunk hagyományos, melegítéssel felhasználható zselatint, de még könnyebb dolgunk lesz, ha instant zselatin fixet veszünk a desszerthez. Ezt elég egyszerűen a krémhez keverni, nincs szükség sem áztatásra, sem melegítésre. Krémünk lehet túrós, mascarponés, tejfölös, joghurtos, édesítsük porcukorral, keverhetünk hozzá gyümölcsöket, csoki- vagy kekszdarabokat, lehet mogyorókrémes, olvasztott csokis is. Persze nemcsak ezekben a hozzávalókban gondolkozhatunk, egy krémes, kihűlt tejberizs szintén lehet a sütés nélküli tortánk krémjének alapja.

Az összeállított krémet legtöbbször habbá vert tejszínnel lazítjuk, majd egyenletesen az előkészített kekszes alapra simítjuk. Érdemes a formát néhányszor finoman a pulthoz ütögetni, hogy ne maradjanak kis hézagok a kekszes és a krémes réteg között. Ha márványosra készítenénk a desszertünk tetejét, az erre szánt például lekvárt ezen a ponton, tehát dermesztés előtt márványozzuk bele a krémbe!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
57 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Engedd el a fantáziád, ízesítsd a krémeket bátran!

Az alapvető ízek mellett kezdjünk el kísérletezni! Például számos klasszikus tortát, süteményt is elkészíthetünk sütés nélküli verzióban, lehet New York-i sajttorta, Rákóczi túrós túrósan, baracklekvárral, apró habcsókokkal, lúdláb tejszínes csokikrémmel és meggyel, kakaós kekszes alappal vagy akár egy vaníliás stracciatella kocka is kítűnő választás lehet.

Miután rásimítottuk a krémet az alapra, mehet vissza a tortánk a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy akár egy teljes éjszakára. Miután megdermedt a desszert, a formában egy hosszú pengéjű késsel óvatosan körülvágjuk, és eltávolítjuk a forma oldalát.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
56 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A darált keksz nem csak torta alapnak tökéletes!

A sütés nélküli desszertekhez a darált keksz nemcsak alapként használható fel, hanem olvasztott zsiradékkal és további hozzávalókkal összedolgozva jól formázható „masszát” kapunk. Készíthetünk belőle figurákat, például süniket, vagy kinyújtva és feltekerve keksztekercs is lehet belőle.

Jöhet a díszítés! Válasszunk a tortánk díszítéséhez passzoló dekorációt! Ez lehet friss gyümölcs, tejszínhab, csokireszelék, olajos magvak. Arra figyeljünk, hogy például azokat a gyümölcsöket, amelyek hajlamosak egy kevés levet engedni, csak közvetlenül tálalás előtt helyezzük fel a desszertünkre.

Szükséges idő 20-40 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nem kekszes alapú, sütés nélküli desszertek

A korábbiakhoz hasonlóan nem szükséges a forró sütőt járatnunk ezek elkészítéséhez sem. A zselatin ezúttal is jó barátunk lesz! Az egyik legnépszerűbb ilyen édesség a csíkos szelet (vagy „gumisüti”), amely egymásra rétegezett zselatinos krémekből áll. A lényeg az időzítés: várjuk meg, amíg megdermed az adott réteg, csak utána öntsük-simítsuk rá a következőt. És ebbe a kategóriába sorolható a joghurtszelet is. Natúr, gyümölcsökkel felturbózott vagy gyümölcsjoghurtot is használhatunk, amit zselatinnal dermesztünk ki. Nagyon jól mutat őzgerincformában elkészítve!

És persze ne feledkezzünk el a babapiskótával készíthető desszertekről sem, hiszen a jól ismert tiramisu mellett, egyéb finomságok alapjául is szolgálhat.

Elsőre talán nem gondolnánk, hogy mi mindent készíthetünk úgy is, ha nem kapcsoljuk be a sütőt. Pedig a lehetőségeink szinte végtelenek!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
47 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!