Dió, mák, narancs, az ünnep ízei

Dátum 2020. december 23.
Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.

A karácsonyi felhozatal ebből a szempontból különösen „erős”, mind a hagyományos, mind pedig az újító sütemények, desszertek receptjei telis-tele vannak dióval, mákkal, naranccsal és az ezekhez tökéletesen passzoló télies fűszerekkel. Készítésükkor csodás illatok fogják betölteni az otthonunkat, már csak ezért is érdemes bekapcsolni a sütőt!

Diótörő az Operaházban, arany dió dekoráció a lakásban és persze illatos dióbél a süteményekben, mi is lehetne ennél karácsonyibb? Rengeteg klasszikus karácsonyi sütemény alapvető hozzávalója a dió, gondoljunk csak a bejglire, a hókiflire vagy a flódnira. Nézzünk pár apró trükköt az igazán finom diós süteményekhez!

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Akár mi törjük a diót, akár pucolva vásároljuk a dióbelet, felhasználás előtt érdemes alaposan átválogatni, hogy csak a hibátlanok kerüljenek a sütibe. Illetve az esetleg közéjük keveredett apró héjdaraboktól is feltétlenül meg kell szabadulnunk, épp ezért elengedhetetlen a gondos válogatás. Pirítsunk! Az összes olajos magról elmondható, hogy pirítással sokkal intenzívebb lesz az ízük. A megpucolt dióbelet tegyük felforrósított, zsiradékmentes serpenyőbe, majd rázogatva pirítsuk meg. A serpenyő legyen forró, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a diódarabok! Ha kiadják az illatukat, el is készültünk. Fontos, hogy a serpenyőből azonnal öntsük át a pirított diót egy hideg tányérba, azaz nem elegendő, ha a serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A felforrósodott serpenyő ugyanis még jócskán ad le hőt, így túlkészülhet, megéghet a diónk. Ha a recept alapján darált dióra lesz szükségünk, a pirított diót, miután kihűlt, már meg is darálhatjuk.

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Dió kerülhet őrölve sütemények tésztájába, akár piskótába, akár kevert tésztába vagy omlós linzerbe, de durvára törve is felhasználhatjuk többek közt kevert tésztákhoz. Ha karácsonyi püspök- vagy gyümölcskenyeret sütünk, forgassunk a masszához egy kis durvára tört diót is! Hogy biztosan ne süllyedjen le a süti aljára az olajos mag, keverjük össze egy kevés liszttel. Természetesen töltelék is lehet a dió. Akár tejjel, cukorral felfőzve, akár gyümölcsös, például almás töltelékhez keverve. Sőt! Édes morzsa helyett darált dióval is beszórhatjuk az omlós pitetésztát, mielőtt rákanalazzuk a lédúsabb tölteléket. Végezetül említsük meg még a diólisztet is! Ez a bioboltokban és nagyobb szupermarketekben beszerezhető alternatív lisztféleség a dió aromája mellett a gluténmentességet is szavatolja, mivel magliszt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Amellett, hogy karakteres ízű a dió, jól párosítható más fűszerekkel, alapanyagokkal is, például remekül passzol hozzá a vanília, a citrom és a narancs. Lekvárok közül szuper jól harmonizál citrom- és narancslekvárral, valamint rumos baracklekvárral. Egész dióbéllel díszíthetünk is, például kekszeket vagy bevont torták tetejét. 

Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A dió mellett a mák a másik nagy karácsonyi klasszikus. Ahogy a diónál, úgy a máknál is fontos a minőség-ellenőrzés: ha kicsit is avas, oda az egész sütemény, ezért kötelező kóstolni. A darált mák szintén keverhető különböző tésztákhoz vagy felhasználhatjuk töltelékként, és ahogy dióliszt, úgy mákliszt is kapható. És bár általában finomra őrölt mák kerül a süteményeinkbe, az egész mákszemekről se feledkezzünk meg, remekül használhatók az édességeink dekorálására. A mák finom naranccsal, citrommal, csodásan kiegészítik egymást fanyarabb ribizli- és meggylekvárral. Sőt! Szilvalekvárral is klassz párost alkot.

A citrusfélékről – így a narancsról – már több szó esett cikkünkben. Nem csoda, a szegfűszeggel teletűzdelt narancs vagy a szárított narancskarikák ugyanúgy az ünnep részei, mint a narancsos sütemények. A narancs leve és reszelt héja mellett narancslekvárt, kandírozott narancshéjat és narancslikőrt is tehetünk a süteményeinkbe. A fentebb említett klasszikus ízkombinációk mellett érdemes egy kicsit elkalandozni a sütik világába, és olyan édességekbe is csempészni egy kis narancsot, amelyekbe egyébként nem szoktunk. Például kihasználhatjuk, hogy mennyire jól passzol az étcsokoládéhoz, kakaóhoz, ezért bátran adhatjuk tiramisuhoz, csokipudinghoz vagy belekeverhetjük a francia fatörzs torta krémjébe is.

A végére hagytuk a legjobbat: a dió, a mák és a narancs együtt sem ütik egymást, sőt! Ha flódnit készítünk, a mákos töltelékbe tegyünk citromot, a diósba pedig narancsot, tökéletes lesz az összhatás.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!