Édesítés másképp?

Dátum 2019. március 01.

Egyre többen használnak a hagyományos fehér cukor mellett alternatív édesítőszereket. De vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy a végeredmény valóban ínycsiklandóan finom legyen?

A kristálycukrot napjainkban már nagyon sokféle helyettesítővel ki lehet váltani. Viszont fontos tudni, hogy nem minden esetben cserélhető le. A kristálycukor a süteményekben ugyanis nem kizárólag édesítő funkciót tölt be, valamennyi élesztő hatása is van, mivel levegővel dúsítja a tésztákat, továbbá az ételek nedvesség tartalmával is kapcsolatba hozható.

Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Aszalt gyümölcsök

A cukor kiváltására vagy kiegészítésre jó szolgálatot tehetnek az aszalt gyümölcsök. Ha ezeket használjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy erősen befolyásolják a sütemények ízét. Elsősorban kelesztés nélküli süteményekhez ajánlott a használatuk.

Xilit

A szintén népszerű xilit vagy xilitol glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért sok diétába jól beilleszthető. Állagában hasonlít a kristálycukorhoz. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban hashajtó hatása lehet.

Adagolás: édesítő ereje valamivel erősebb, mint a kristálycukoré, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

A kristálycukorral ellentétben a xilitet az élesztőgomba nem képes cukorként elfogyasztani, ezért nem alkalmas kelt tészták készítéséhez, továbbá karamellizálásra is alkalmatlan.

Fontos: a xilitet jól zárjuk el a háziállatoktól, ha vannak otthon, mert számukra életveszélyes lehet a fogyasztása, ugyanis kis mennyiség is súlyos vércukorszint süllyedést idézhet elő náluk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Eritrit

Az eritrit a xilitolhoz hasonló cukoralkohol, viszont mivel kevésbé édes, többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Mivel az inzulintermelésre nincs hatással a glikémiás indexe nullának tekinthető, így cukorbetegek számára is alkalmas.

Míg a nyírfacukor okozhat emésztési problémákat az arra érzékenyeknél, az eritrit esetében ettől nem kell tartanunk. Eredeti formájában viszonylag nehezen oldódik fel, ezért sütés előtt érdemes aprítóval, vagy kávédarálóval porítani.

Adagolás: nagyjából 130 gramm eritrit felel meg 100 gramm cukornak.

Sztívia

Kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt a sztívia kiváló cukorhelyettesítő lehet azoknak, akiket jellegzetes mellékíze nem zavar. Sokféle formában hozzá lehet jutni, vásárolhatunk őrölt levelet, tablettát, cseppeket, de akár otthon, magunknak is termeszthetjük.

Adagolás: ha cseppeket használunk, akkor négy csepp sztívia felel meg egy teáskanál cukornak, ha pedig port használunk, úgy számolhatunk, hogy egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukornak felel meg.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!