Édesítés másképp?

Dátum 2019. március 01.

Egyre többen használnak a hagyományos fehér cukor mellett alternatív édesítőszereket. De vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy a végeredmény valóban ínycsiklandóan finom legyen?

A kristálycukrot napjainkban már nagyon sokféle helyettesítővel ki lehet váltani. Viszont fontos tudni, hogy nem minden esetben cserélhető le. A kristálycukor a süteményekben ugyanis nem kizárólag édesítő funkciót tölt be, valamennyi élesztő hatása is van, mivel levegővel dúsítja a tésztákat, továbbá az ételek nedvesség tartalmával is kapcsolatba hozható.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Cukor alternatívák

Aszalt gyümölcsök

A cukor kiváltására vagy kiegészítésre jó szolgálatot tehetnek az aszalt gyümölcsök. Ha ezeket használjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy erősen befolyásolják a sütemények ízét. Elsősorban kelesztés nélküli süteményekhez ajánlott a használatuk.

Xilit

A szintén népszerű xilit vagy xilitol glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért sok diétába jól beilleszthető. Állagában hasonlít a kristálycukorhoz. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban hashajtó hatása lehet.

Adagolás: édesítő ereje valamivel erősebb, mint a kristálycukoré, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

A kristálycukorral ellentétben a xilitet az élesztőgomba nem képes cukorként elfogyasztani, ezért nem alkalmas kelt tészták készítéséhez, továbbá karamellizálásra is alkalmatlan.

Fontos: a xilitet jól zárjuk el a háziállatoktól, ha vannak otthon, mert számukra életveszélyes lehet a fogyasztása, ugyanis kis mennyiség is súlyos vércukorszint süllyedést idézhet elő náluk.

Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Eritrit

Az eritrit a xilitolhoz hasonló cukoralkohol, viszont mivel kevésbé édes, többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Mivel az inzulintermelésre nincs hatással a glikémiás indexe nullának tekinthető, így cukorbetegek számára is alkalmas.

Míg a nyírfacukor okozhat emésztési problémákat az arra érzékenyeknél, az eritrit esetében ettől nem kell tartanunk. Eredeti formájában viszonylag nehezen oldódik fel, ezért sütés előtt érdemes aprítóval, vagy kávédarálóval porítani.

Adagolás: nagyjából 130 gramm eritrit felel meg 100 gramm cukornak.

Sztívia

Kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt a sztívia kiváló cukorhelyettesítő lehet azoknak, akiket jellegzetes mellékíze nem zavar. Sokféle formában hozzá lehet jutni, vásárolhatunk őrölt levelet, tablettát, cseppeket, de akár otthon, magunknak is termeszthetjük.

Adagolás: ha cseppeket használunk, akkor négy csepp sztívia felel meg egy teáskanál cukornak, ha pedig port használunk, úgy számolhatunk, hogy egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukornak felel meg.

Csökkentett kalória
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!