Édesítés másképp?

Dátum 2019. március 01.

Egyre többen használnak a hagyományos fehér cukor mellett alternatív édesítőszereket. De vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy a végeredmény valóban ínycsiklandóan finom legyen?

A kristálycukrot napjainkban már nagyon sokféle helyettesítővel ki lehet váltani. Viszont fontos tudni, hogy nem minden esetben cserélhető le. A kristálycukor a süteményekben ugyanis nem kizárólag édesítő funkciót tölt be, valamennyi élesztő hatása is van, mivel levegővel dúsítja a tésztákat, továbbá az ételek nedvesség tartalmával is kapcsolatba hozható.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Cukor alternatívák

Aszalt gyümölcsök

A cukor kiváltására vagy kiegészítésre jó szolgálatot tehetnek az aszalt gyümölcsök. Ha ezeket használjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy erősen befolyásolják a sütemények ízét. Elsősorban kelesztés nélküli süteményekhez ajánlott a használatuk.

Xilit

A szintén népszerű xilit vagy xilitol glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért sok diétába jól beilleszthető. Állagában hasonlít a kristálycukorhoz. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban hashajtó hatása lehet.

Adagolás: édesítő ereje valamivel erősebb, mint a kristálycukoré, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

A kristálycukorral ellentétben a xilitet az élesztőgomba nem képes cukorként elfogyasztani, ezért nem alkalmas kelt tészták készítéséhez, továbbá karamellizálásra is alkalmatlan.

Fontos: a xilitet jól zárjuk el a háziállatoktól, ha vannak otthon, mert számukra életveszélyes lehet a fogyasztása, ugyanis kis mennyiség is súlyos vércukorszint süllyedést idézhet elő náluk.

Szükséges idő 0-20 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Eritrit

Az eritrit a xilitolhoz hasonló cukoralkohol, viszont mivel kevésbé édes, többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Mivel az inzulintermelésre nincs hatással a glikémiás indexe nullának tekinthető, így cukorbetegek számára is alkalmas.

Míg a nyírfacukor okozhat emésztési problémákat az arra érzékenyeknél, az eritrit esetében ettől nem kell tartanunk. Eredeti formájában viszonylag nehezen oldódik fel, ezért sütés előtt érdemes aprítóval, vagy kávédarálóval porítani.

Adagolás: nagyjából 130 gramm eritrit felel meg 100 gramm cukornak.

Sztívia

Kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt a sztívia kiváló cukorhelyettesítő lehet azoknak, akiket jellegzetes mellékíze nem zavar. Sokféle formában hozzá lehet jutni, vásárolhatunk őrölt levelet, tablettát, cseppeket, de akár otthon, magunknak is termeszthetjük.

Adagolás: ha cseppeket használunk, akkor négy csepp sztívia felel meg egy teáskanál cukornak, ha pedig port használunk, úgy számolhatunk, hogy egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukornak felel meg.

Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!