Édesítés másképp?

Dátum 2019. március 01.

Egyre többen használnak a hagyományos fehér cukor mellett alternatív édesítőszereket. De vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy a végeredmény valóban ínycsiklandóan finom legyen?

A kristálycukrot napjainkban már nagyon sokféle helyettesítővel ki lehet váltani. Viszont fontos tudni, hogy nem minden esetben cserélhető le. A kristálycukor a süteményekben ugyanis nem kizárólag édesítő funkciót tölt be, valamennyi élesztő hatása is van, mivel levegővel dúsítja a tésztákat, továbbá az ételek nedvesség tartalmával is kapcsolatba hozható.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Cukor alternatívák

Aszalt gyümölcsök

A cukor kiváltására vagy kiegészítésre jó szolgálatot tehetnek az aszalt gyümölcsök. Ha ezeket használjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy erősen befolyásolják a sütemények ízét. Elsősorban kelesztés nélküli süteményekhez ajánlott a használatuk.

Xilit

A szintén népszerű xilit vagy xilitol glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért sok diétába jól beilleszthető. Állagában hasonlít a kristálycukorhoz. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban hashajtó hatása lehet.

Adagolás: édesítő ereje valamivel erősebb, mint a kristálycukoré, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

A kristálycukorral ellentétben a xilitet az élesztőgomba nem képes cukorként elfogyasztani, ezért nem alkalmas kelt tészták készítéséhez, továbbá karamellizálásra is alkalmatlan.

Fontos: a xilitet jól zárjuk el a háziállatoktól, ha vannak otthon, mert számukra életveszélyes lehet a fogyasztása, ugyanis kis mennyiség is súlyos vércukorszint süllyedést idézhet elő náluk.

Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Eritrit

Az eritrit a xilitolhoz hasonló cukoralkohol, viszont mivel kevésbé édes, többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Mivel az inzulintermelésre nincs hatással a glikémiás indexe nullának tekinthető, így cukorbetegek számára is alkalmas.

Míg a nyírfacukor okozhat emésztési problémákat az arra érzékenyeknél, az eritrit esetében ettől nem kell tartanunk. Eredeti formájában viszonylag nehezen oldódik fel, ezért sütés előtt érdemes aprítóval, vagy kávédarálóval porítani.

Adagolás: nagyjából 130 gramm eritrit felel meg 100 gramm cukornak.

Sztívia

Kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt a sztívia kiváló cukorhelyettesítő lehet azoknak, akiket jellegzetes mellékíze nem zavar. Sokféle formában hozzá lehet jutni, vásárolhatunk őrölt levelet, tablettát, cseppeket, de akár otthon, magunknak is termeszthetjük.

Adagolás: ha cseppeket használunk, akkor négy csepp sztívia felel meg egy teáskanál cukornak, ha pedig port használunk, úgy számolhatunk, hogy egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukornak felel meg.

Csökkentett kalória
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!