Ezt a 8 dolgot semmiképpen se tedd sütés közben

Dátum 2020. szeptember 04.

A sütés nem szabad stílusú tánc, az egyszer biztos. Jöjjön most 8 dolog, amire a következő sütéssel töltött délutánodon mindenképpen figyelj, hogy semmi se sikerüljön félre.

1. Mindig legyen kéznél egy mérleg!

Sosincs jó vége, ha sütéshez csak úgy szemmértékre porciózzuk ki a hozzávalókat. Próbálj meg egyszer „érzésre” kimérni 60 gramm lisztet és 60 gramm cukrot, aztán ellenőrizd az eredményt egy mérleg segítségével. Már akkor is büszke lehetsz magadra, ha „csak” 10 grammot tévedtél, de gondolj bele, hogy ez a mennyiség akár a légiesen laza és a kőkemény, száraz süti közötti különbséget is jelentheti.  

Szükséges idő 40-60 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

2. Ne használj lejárt szavatosságú sütőport!

Nyilvánvaló, hogy a friss hozzávalókat már nem használod fel, ha lejárt a szavatossági idejük. De lejárt sütőpor se kerüljön a süteménybe! Egyszerűen túl nagy a veszélye annak, hogy az ezzel készült sütemény nem fog megemelkedni. Az pedig igencsak dühítő, ha a sütid egyáltalán nem úgy néz ki, ahogyan remélted. További tipp: ha a sütőpor még nem járt le, de például nedvesség, pára hatására már kissé összeállt, akkor se használd fel.

3. Sütés közben ne változtass a sütési hőfokon!

Bizonyos recepteknél, például a klasszikus karácsonyi stollennél és egyes kenyérfajtáknál kifejezetten kívánatos, hogy sütés közben változtassunk a hőfokon, ám jó tudni, hogy ezt az adott receptben minden esetben feltüntetik. Ha a receptedben nem kapsz arra vonatkozó utasítást, hogy állíts a hőmérsékleten, ne változtass a beállított értéken! Először is innentől kezdve nem fogod tudni kikalkulálni a pontos sütési időt, másrészt a sütőd sem mindig melegszik be ugyanannyi idő alatt. Ha a sütőd időnként melegebb, időnként pedig hidegebb, az legrosszabb esetben ahhoz vezethet, hogy a süteményed odaég, túl száraz lesz vagy éppen nem emelkedik fel. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

4. Ne nyitogasd sütés közben a sütőajtót!

Az égetett tésztáknál, a sütés közben „felfújódó”, megemelkedő leveles tésztáknál vagy a piskótáknál mindenképpen tartsd csukva sütés közben a sütő ajtaját. Ha mégis kinyitod, megtörténhet, hogy a sütid összeesik, és valljuk be, így biztosan nem lesz kívánatos a külleme. Ráadásul a nyitogatással kiszökik a meleg, és végeredményben sokkal több energiát használsz majd fel a sütő újbóli felmelegítéséhez.

5. Olvasd el pontosan a receptet!

A recept olyan, mint egy szerződésben az apró betűs rész. Ha nem olvassuk el pontosan, a végén kellemetlen meglepetés érhet. Képzeld el például, hogy egy egész csomag sütőport hozzákeversz a tésztádhoz egy teáskanálnyi helyett. Így lesz az aranyos kis sütidből egy „tepsiből kimászó tésztaszörny”.

6. Mindenképpen kend ki zsiradékkal a sütőformádat!

A sütőforma kikenése valamilyen zsiradékkal a sütés alfája és omegája. A forma megfelelő előkészítése nélkül később biztosan kellemetlen meglepetésben lesz részed. Hiszen mi rosszabb lehet annál, mint előre örülni egy finom sütinek, majd rájönni, hogy a tészta bizony nem akar kijönni a formából? Ragadj hát meg egy ecsetet vagy egy darab papírt, és alaposan kend ki vajjal vagy margarinnal a sütőformád. Figyelem! Piskótatészta esetén viszont a forma oldalát ki ne kend zsiradékkal, hiszen ha így teszel, a sütid nem fog tudni megemelkedni. 

Szükséges idő 20-40 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
49 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

7. Ne keverd túl sokáig a tésztád!

A sütőben még szép és tetszetős volt a tészta, de amint kivetted, máris összeesett? Itt valószínűleg arról lesz szó, hogy túl sok levegőt kevertél a tésztába. Igen, ez is árthat, mert a kevert típusú tészta túl keménnyé válhat. Ha pedig az omlós tésztákat gyúrod túl sokáig, „szalonnás” állagúak lesznek, nem tudod majd jól kinyújtani, és nem is fognak egyenletesen megsülni. A piskótatésztáknál is legyél mértékletes, túl sok keverés hatására ugyanis összeeshetnek sülés közben.

8. Ne keverd túl keveset se a tésztád!

Természetesen a másik véglet szintén nem jó, ugyanis ha túl keveset kevered, megtörténhet, hogy a tészta nem fog rendesen felemelkedni, sőt legrosszabb esetben lisztdarabok, lisztcsomók is maradhatnak benne.

Sütőformához, kész, rajt...!

Ezekkel a tippekkel a süteményed szuper finom lesz, és mindenkit boldoggá tesz majd, aki kóstolja. Beleértve az alkotót is! Készen állsz hozzálátni? Akkor vesd bele magad a sütireceptjeinkbe, és láss neki a következő sütiprojektednek! 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!