Ezt a 8 dolgot semmiképpen se tedd sütés közben

Dátum 2020. szeptember 04.

A sütés nem szabad stílusú tánc, az egyszer biztos. Jöjjön most 8 dolog, amire a következő sütéssel töltött délutánodon mindenképpen figyelj, hogy semmi se sikerüljön félre.

1. Mindig legyen kéznél egy mérleg!

Sosincs jó vége, ha sütéshez csak úgy szemmértékre porciózzuk ki a hozzávalókat. Próbálj meg egyszer „érzésre” kimérni 60 gramm lisztet és 60 gramm cukrot, aztán ellenőrizd az eredményt egy mérleg segítségével. Már akkor is büszke lehetsz magadra, ha „csak” 10 grammot tévedtél, de gondolj bele, hogy ez a mennyiség akár a légiesen laza és a kőkemény, száraz süti közötti különbséget is jelentheti.  

Szükséges idő 40-60 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

2. Ne használj lejárt szavatosságú sütőport!

Nyilvánvaló, hogy a friss hozzávalókat már nem használod fel, ha lejárt a szavatossági idejük. De lejárt sütőpor se kerüljön a süteménybe! Egyszerűen túl nagy a veszélye annak, hogy az ezzel készült sütemény nem fog megemelkedni. Az pedig igencsak dühítő, ha a sütid egyáltalán nem úgy néz ki, ahogyan remélted. További tipp: ha a sütőpor még nem járt le, de például nedvesség, pára hatására már kissé összeállt, akkor se használd fel.

3. Sütés közben ne változtass a sütési hőfokon!

Bizonyos recepteknél, például a klasszikus karácsonyi stollennél és egyes kenyérfajtáknál kifejezetten kívánatos, hogy sütés közben változtassunk a hőfokon, ám jó tudni, hogy ezt az adott receptben minden esetben feltüntetik. Ha a receptedben nem kapsz arra vonatkozó utasítást, hogy állíts a hőmérsékleten, ne változtass a beállított értéken! Először is innentől kezdve nem fogod tudni kikalkulálni a pontos sütési időt, másrészt a sütőd sem mindig melegszik be ugyanannyi idő alatt. Ha a sütőd időnként melegebb, időnként pedig hidegebb, az legrosszabb esetben ahhoz vezethet, hogy a süteményed odaég, túl száraz lesz vagy éppen nem emelkedik fel. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

4. Ne nyitogasd sütés közben a sütőajtót!

Az égetett tésztáknál, a sütés közben „felfújódó”, megemelkedő leveles tésztáknál vagy a piskótáknál mindenképpen tartsd csukva sütés közben a sütő ajtaját. Ha mégis kinyitod, megtörténhet, hogy a sütid összeesik, és valljuk be, így biztosan nem lesz kívánatos a külleme. Ráadásul a nyitogatással kiszökik a meleg, és végeredményben sokkal több energiát használsz majd fel a sütő újbóli felmelegítéséhez.

5. Olvasd el pontosan a receptet!

A recept olyan, mint egy szerződésben az apró betűs rész. Ha nem olvassuk el pontosan, a végén kellemetlen meglepetés érhet. Képzeld el például, hogy egy egész csomag sütőport hozzákeversz a tésztádhoz egy teáskanálnyi helyett. Így lesz az aranyos kis sütidből egy „tepsiből kimászó tésztaszörny”.

6. Mindenképpen kend ki zsiradékkal a sütőformádat!

A sütőforma kikenése valamilyen zsiradékkal a sütés alfája és omegája. A forma megfelelő előkészítése nélkül később biztosan kellemetlen meglepetésben lesz részed. Hiszen mi rosszabb lehet annál, mint előre örülni egy finom sütinek, majd rájönni, hogy a tészta bizony nem akar kijönni a formából? Ragadj hát meg egy ecsetet vagy egy darab papírt, és alaposan kend ki vajjal vagy margarinnal a sütőformád. Figyelem! Piskótatészta esetén viszont a forma oldalát ki ne kend zsiradékkal, hiszen ha így teszel, a sütid nem fog tudni megemelkedni. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
51 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

7. Ne keverd túl sokáig a tésztád!

A sütőben még szép és tetszetős volt a tészta, de amint kivetted, máris összeesett? Itt valószínűleg arról lesz szó, hogy túl sok levegőt kevertél a tésztába. Igen, ez is árthat, mert a kevert típusú tészta túl keménnyé válhat. Ha pedig az omlós tésztákat gyúrod túl sokáig, „szalonnás” állagúak lesznek, nem tudod majd jól kinyújtani, és nem is fognak egyenletesen megsülni. A piskótatésztáknál is legyél mértékletes, túl sok keverés hatására ugyanis összeeshetnek sülés közben.

8. Ne keverd túl keveset se a tésztád!

Természetesen a másik véglet szintén nem jó, ugyanis ha túl keveset kevered, megtörténhet, hogy a tészta nem fog rendesen felemelkedni, sőt legrosszabb esetben lisztdarabok, lisztcsomók is maradhatnak benne.

Sütőformához, kész, rajt...!

Ezekkel a tippekkel a süteményed szuper finom lesz, és mindenkit boldoggá tesz majd, aki kóstolja. Beleértve az alkotót is! Készen állsz hozzálátni? Akkor vesd bele magad a sütireceptjeinkbe, és láss neki a következő sütiprojektednek! 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!